Sólo pro lilek




Když se tenhle nabubřelý krasavec objevil po pádu komunismu v zeleninovém sortimentu, nevěděli jsme tak zcela jasně, co s ním. Jeho tvrdá lesklá slupka a měkkoučká dužina lákaly ke zpracování, ale málokdo věděl, jak na něj... že se musí nechat vypotit, protože jen tak ho zbavíme palčivosti, že chutná výborně v kombinaci s rajčaty, že se s jeho upečenou a rozmixovanou dužinou dají vyrábět divy studené kuchyně... a obávám se, že se ujal ten nejméně inspirativní způsob zpracování lilku: lilek obalený v trojobalu a osmažený jako řízek. Bum bác. 

Jenže lilek saje mastnotu jako houba a tak se z něj po této málo nápadité úpravě stane nevzhledné kolo nacucané olejem. Pro exotický lilek používala moje kuchařská ikona Sandtnerka výraz patližán, dříve se mu říkalo baklažán, Italové mají svoje melanzane a mají jich hned několik druhů. 

V mé oblíbené římské tržnici na via Sanyo se prodávají lilky podobné přerostlým ředkvičkám, mají sytě růžovou barvu a bílý čumáček, když se rozkrojí, dužina sladce zavoní, jako by levandulí či medem. Jsou křehčí než jejich šišatí bratříčci a stačí je jen na sucho opražit na litinové pánvi, potom osolit, pokapat olivovým oleje, a hned zatepla sníst.

Fialové baculky jsme si zvykli vídat na pultech obchodů po celý rok. Ale právě teď jsou plné slunce, necestovaly uvěznění ve fóliích do zemí českých tisíce kilometrů přes hory a doly, takže hurá na ně!

Melanzane alla parmigiana

(čti melandzáne ala parmidžána)

Seznamte se s nejlepším způsobem, jak upravit lilky a zároveň jedním z nejslavnějších italských receptů. Jakmile jednou ochutnáte „parmigianu“, jak tomuto pokrmu zdrobněle tykají Italové, zamilujete se do ní. Zjednodušeně lze říct, že jde o vrstvy lilku zapečeného s rajčatovou omáčkou, parmazánem a mozzarellou.

Lilky na parmský způsob

(pro 2 osoby)


Suroviny:

2 středně velké lilky
250 g mozzarelly (2 balení)
arašídový olej na smažení
4 lžíce strouhaného parmezánu
hladká mouka na obalení

mořská sůl
strouhanka

Rajčatová omáčka:

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce nasekané cibule
2 stroužky česneku
 

2 plechovky loupaných drcených rajčat
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
lžíce nasekané bazalky

Postup:

Nejdříve musíte nechat lilky vypotit. Nakrájejte je vertikálně na půlcentimetrové plátky. Osolte je a nechte odpočívat minimálně půl hodiny.



Potom je opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Obalte je v hladké mouce a po obou stranách zprudka osmažte na rozpáleném oleji. Klasickou rajčatovou omáčku si připravuju během týdne, kdykoliv mám čas. Vím, že ji stoprocentně využiju, je alfou a omegou italské kuchyně.

Příprava rajčatové omáčky:

Na olivovém oleji zpěňte cibulku, přidejte stroužky česneku vcelku a nechte je zezlátnout, poté je vyndejte. Vyklopte do kastrůlku rajčata z plechovky a 20 minut duste. Osolte, opepřete a nakonec do rajčatové omáčky zamíchejte čerstvou bazalku.



Finále:

Do pekáčku vymazaného olivovým olejem a vysypaného strouhankou dávejte postupně vrstvu osmažených lilkových plátků, zalijte rajčatovou omáčkou, posypejte parmazánem a poklaďte mozzarellou nakrájenou na kolečka. Poslední vrstvu musí tvořit lilky. Zlehka je posypte špetkou strouhanky a parmazánu. Po zapečení se tak vytvoří pikantní dozlatova vypečená krusta. Zapékejte 30 minut při teplotě 180°C. Na posledních 8-10 minut nastavte troubu na grilovací program, aby se povrch pěkně zapekl. Poté vyndejte pekáček z trouby a nechte půl hodiny odstát. Mozzarella se mírně zatáhne a rajčatová omáčka dosedne na lilky. 

Podávání:

Servírujte s opečeným bílým chlebem a sklenkou šumivého prosecca.


Komentáře

  1. Milujem parmigianu. Je to jedno z mojich najoblubenejsich jedal! Skoda len, ze je tak pracna!

    OdpovědětVymazat
  2. Moje taky :)) Parmigianu můžu jíst třikrát týdně a nepřejím se :)) Mnoo, příprava jde trochu zjednodušit, a to tak, že se lilek neobaluje a nesmaží, ale jen nasucho ogriluje, i když to pak není pravá parmigiana, ale jen její jakási "light" verze :))

    OdpovědětVymazat
  3. Lilky na parmský způsob chutnaly výtečně!Výborný recept. jen jsem trošku přepískla množství olejem při jejich smažení. Je lepší použít spíše menší množství, aby se lilky pěkně opekly?

    OdpovědětVymazat
  4. To jsem ráda, že chutnaly! Je to jeden z mých nejoblíbenějších letních receptů. Myslím, že na smažení je lepší vždycky použít více oleje a nešidit, ale je fakt, že lilky nasávají, já varovala předem :) Ale vyplatí se pořádně z nich přebytečný tuk po osmažení odsát, například papírovými ubrousky. A i když tam nějaký zůstane, tak si říkám, že je to stejně pořád lepší než řízek :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem ráda za tento recept, jen co narazím na tuhý, pevný lilek vyzkouším. Dík.

    OdpovědětVymazat
  6. Moje jedno z nejoblibenejsich jidel. Lilek nesmazim, dam pod gril lehce potreny olivovym olejem :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky