Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

středa 11. srpna 2010

Sólo pro lilek




Když se tenhle nabubřelý krasavec objevil po pádu komunismu v zeleninovém sortimentu, nevěděli jsme tak zcela jasně, co s ním. Jeho tvrdá lesklá šlupka a měkkoučká dužina lákaly ke zpracování, ale málokdo věděl, jak na něj... že se musí nechat vypotit, protože jen tak ho zbavíme palčivosti, že chutná výborně v kombinaci s rajčaty, že se s jeho upečenou a rozmixovanou dužinou dají vyrábět divy studené kuchyně...a obávám se, že se ujal ten nejméně inspirativní způsob zpracování lilku: lilek obalený a osmažený jako řízek. Bum bác. Jenže lilek saje mastnotu jako houba a tak se z něj po téhle nemravné úpravě stane nevzhledné kolo nacucané olejem. Pro exotický lilek používala moje kuchařská ikona Sandtnerka výraz patližán, někdo mu říká baklažán, Italové mají svoje melanzane a mají jich hned několik druhů. V mé oblíbené římské tržnici na via Sanyo vídám lilky podobné přerostlým ředkvičkám, mají sytě růžovou barvu a bílý čumáček, když se rozkrojí, dužina sladce zavoní, jako by levandulí či medem... Jsou křehčí než jejich šišatí bratříčci a stačí je jen na sucho opražit na litinové pánvi, potom osolit a pokapat olivovým oleje a hned zatepla sníst.

Fialové baculky jsme si zvykli vídat na pultech obchodů po celý rok. Ale právě teď jsou plné slunce, necestovaly uvěznění ve fóliích do zemí českých tisíce kilometrů přes hory a doly, takže hurá na ně!


Melanzane alla parmigiana

(čti melandzáne ala parmidžána)

Lilky na parmský způsob
(pro 2 osoby)


2 středně velké lilky
250 g mozzarelly (2 balení)
arašídový olej na smažení
4 lžíce strouhaného parmezánu
Hladká mouka na obalení
Sůl
Strouhanka

Rajčatová omáčka:

Olivový olej
2 plechovky loupaných drcených rajčat
2 lžíce nasekané cibule
2 stroužky česneku
Sůl a pepř
Lžíce nasekané bazalky


Seznamte se s nejlepším způsobem, jak upravit lilky. Jakmile jednou ochutnáte „parmigianu“, jak tomuto pokrmu zdrobněle tykají Italové, zamilujete se do ní. Zjednodušeně lze říct, že jde o vrstvy lilku zapečeného s rajčatovou omáčkou, parmazánem a mozzarellou. Nejdříve musíte nechat lilky vypotit. Nakrájejte je vertikálně na půlcentimetrové plátky. Osolte je a nechte odpočívat minimálně půl hodiny.

Potom je opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Obalte je v hladké mouce a po obou stranách zprudka osmažte na rozpáleném oleji. Klasickou rajčatovou omáčku si připravuju během týdne, kdykoliv mám čas. Vím, že ji stoprocentně využiju, je alfou a omegou italské kuchyně. Na olivovém oleji zpěňte cibulku, přidejte stroužky česneku vcelku a nechte je zezlátnout, poté je vyndejte. Vyklopte do kastrůlku rajčata z plechovky a 20 minut duste. Osolte, opepřete a nakonec do rajčatové omáčky zamíchejte čerstvou bazalku. Do pekáčku vymazaného olivovým olejem a vysypaném strouhankou dávejte postupně vrstvu osmažených lilkových plátků, zalijte rajčatovou omáčkou, posypejte parmazánem a poklaďte mozzarellou nakrájenou na kolečka. Poslední vrstvu musí tvořit lilky. Zlehka je posypte špetkou strouhanky a parmazánu. Vytvoří se tak na nich pikantní dozlatova vypečená krusta. Zapékejte 30 minut při teplotě 180°C. Poté vyndejte pekáček z trouby a nechte tak půl hodiny ustát. Mozzarella se mírně zatáhne a rajčatová omáčka krásně sedne na lilky. Servírujte s opečeným bílým chlebem a sklenkou šumivého prosecca.

6 komentářů:

  1. Milujem parmigianu. Je to jedno z mojich najoblubenejsich jedal! Skoda len, ze je tak pracna!

    OdpovědětVymazat
  2. Moje taky :)) Parmigianu můžu jíst třikrát týdně a nepřejím se :)) Mnoo, příprava jde trochu zjednodušit, a to tak, že se lilek neobaluje a nesmaží, ale jen nasucho ogriluje, i když to pak není pravá parmigiana, ale jen její jakási "light" verze :))

    OdpovědětVymazat
  3. Lilky na parmský způsob chutnaly výtečně!Výborný recept. jen jsem trošku přepískla množství olejem při jejich smažení. Je lepší použít spíše menší množství, aby se lilky pěkně opekly?

    OdpovědětVymazat
  4. To jsem ráda, že chutnaly! Je to jeden z mých nejoblíbenějších letních receptů. Myslím, že na smažení je lepší vždycky použít více oleje a nešidit, ale je fakt, že lilky nasávají, já varovala předem :) Ale vyplatí se pořádně z nich přebytečný tuk po osmažení odsát, například papírovými ubrousky. A i když tam nějaký zůstane, tak si říkám, že je to stejně pořád lepší než řízek :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem ráda za tento recept, jen co narazím na tuhý, pevný lilek vyzkouším. Dík.

    OdpovědětVymazat
  6. Moje jedno z nejoblibenejsich jidel. Lilek nesmazim, dam pod gril lehce potreny olivovym olejem :)

    OdpovědětVymazat