Ó panzanello!
Zdá se, že i sluníčko si vzalo dovolenou a odjelo za teplem do jižních krajin. Abych ho přivolala zpět na těch pár týdnů, které do konce léta zbývají, připravuju si osvěžující italský salát. Tajně doufám, že sluníčko schované za mraky mi ho bude závidět a přece jen povystrčí nějaký ten zlatý prst, aby se dotkl mého talíře.
Photo by Luisa Brimble on Unsplash |
Toskánská panzanella (pro 2 osoby)
(čti pandzanéla)4 plátky bílého chleba (ciabatta, bageta), můžete si upéct i bílý domácí chléb italského typu
1-2 lžíce bílého vinného octa
250 g koktejlových rajčat
hrst bazalkových lístků
sůl a pepř
olivový olej
Typické osvěžující lehké letní jídlo, které nevyžaduje tepelnou úpravu, si kdysi v Toskánsku nosili sedláci na pole, které obdělávali. Jedná se o takzvané piatto unico, jak říkají Italové, to znamená, že nejde ani o primo piatto (předkrm), ani o secondo piatto (hlavní jídlo), jde o jídlo, které svou sytostí nahradí několikachodové menu.
Základem tohoto pokrmu je pane, čili chléb. Odtud je i odvozený název.
Postup:
1. Chléb opečte v toustovači, okrájejte okraje a střídku pokapejte vodou a vinným octem. Nechte 20 minut odstát.Musí změknout, ale nesmí se rozpustit.
2. Rajčata rozpulte, některá nechte vcelku.
3. Přidejte rajčata a zlehka promíchejte s chlebem.
4. Přidejte bazalku, pár lístků můžete natrhat.
5. Osolte, opepřete, vydatně zakapejte olivovým olejem a podle chuti ještě dolaďte vinným octem.
Moje tipy:
- Salát dejte na hodinu odpočinout do ledničky. Vychlazená panzanella, v níž se promísí všechny chutě léta, nemá konkurenci. Je jedinečná a tak snadná na přípravu!
- Můžete použít různě barevná rajčata. Skvěle vypadá kombinace červených a žlutých rajčat.
- Část bazalky můžete nahradit mátou.
Komentáře
Okomentovat