Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

středa 18. srpna 2010

Ó panzanello!


Zdá se, že i sluníčko si vzalo dovolenou a odjelo za teplem do jižních krajin. Abych ho přivolala zpět na těch pár týdnů, které do konce léta zbývají, připravuju si osvěžující italský salát. Tajně doufám, že sluníčko schované za mraky mi ho bude závidět a přece jen povystrčí nějaký ten zlatý prst, aby se dotkl mého talíře.

Panzanella (pro 2 osoby)
(čti pandzanéla)

4 plátky bílého chleba (ciabatta, bageta)
2 rajčata
1 okurka
Půlka červené cibule
Lžíce nasekané bazalky
Sůl a pepř
Olivový olej
Bílý vinný ocet

Typické osvěžující lehké letní jídlo, které nevyžaduje tepelnou úpravu, si kdysi v Toskánsku nosili sedláci na pole, které obdělávali. Jedná se o takzvané piatto unico, jak říkají Italové, to znamená, že nejde ani o primo piatto (předkrm), ani o secondo piatto (hlavní jídlo), jde o jídlo, které svou sytostí nahradí několikachodové menu. Základem tohoto pokrmu je pane, čili chléb. Odtud je i odvozený název.
Do misky nakrájejte na co nejužší plátky červenou cibuli, zalijte ji vodou, do které přidejte dvě lžíce vinného octa. Nechte odležet nejméně dvě hodiny, cibule se tak zbaví palčivosti a zesládne. Chléb orestujte v toustovači, okrájejte okraje a střídku pokapejte vodou a vinným octem. Musí změknout, ale nesmí se rozpustit. Oloupejte okurku a nastrouhejte ji na kolečka. Rajčata nakrájejte na měsíčky. Zeleninu smíchejte s chlebem, přidejte nasekanou bazalku. Osolte, opepřete, vydatně zakapejte olivovým olejem a podle chuti vinným octem. Salát dejte na hodinu odpočinout do ledničky. Vychlazená panzanella, v níž se promísí všechny chutě léta, nemá konkurenci. Je jedinečná a tak snadná na přípravu!

Žádné komentáře:

Okomentovat