Třené řezy s rumovou polevou

Recept na tyhle řezy pochází z babiččina receptáře. Řadily se k nejoblíbenějším druhům cukroví. Po upečení se placka nakrájela na obdélníky či čtverce. Oblíbené je také vykrajování do tvaru půlměsíčků.


 

Těsto:

5 vajec

250 g změklého másla

2 lžíce rozpuštěné čokolády na vaření

250 g moučkového cukru

150 g hrubé mouky

1/2 kypřicího prášku do pečiva

2 lžíce kakaa

máslo a hrubá mouka na vymazání plechu

 

Poleva:

200 g moučkového cukru, prosátého

1 lžička bramborového škrobu

2 lžíce rumu

2 lžíce horké vody


Postup:

  1. Oddělte žloutky od bílků.
  2. Máslo vyšlehejte společně se žloutky, čokoládou a cukrem do pěny.
  3. Bílky vyšlehejte do tuha.
  4. Do bílků zapracujte žloutkovou směs.
  5. Ve velké míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a kakaem a do sypké směsi postupně zapracujete žloutkovo-bílkovou směs.
  6. Přelijte na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Povrch uhlaďte špachtlí.
  7. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 20-25 minut. Před dopečením zapíchněte do středu těsta špejli. Pokud je po vytažení suchá, je korpus upečený.
  8. Pomocí ručního šlehače vyšlehejte cukr se škrobovou moučkou, rumem a horkou vodou. Poleva by neměla z metliček stékat.
  9. Polevu rovnoměrně rozetřete na ještě teplý korpus.
  10. Po vychladnutí krájejte do oblíbených tvarů.

 VYZKOUŠEJTE DALŠÍ VÁNOČNÍ RECEPTY:

Vánoční cukroví s čajem matcha

Vanilkové rohlíčky

Cukroví z rodinného receptáře 

Italský vánoční dezert panettone

Španělský věnec roscón de reyes

 


Komentáře

Oblíbené příspěvky