Třené řezy s rumovou polevou
Recept na tyhle řezy pochází z babiččina receptáře. Řadily se k nejoblíbenějším druhům cukroví. Po upečení se placka nakrájela na obdélníky či čtverce. Oblíbené je také vykrajování do tvaru půlměsíčků.
Těsto:
5 vajec
250 g změklého másla
2 lžíce rozpuštěné čokolády na vaření
250 g moučkového cukru
150 g hrubé mouky
1/2 kypřicího prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
máslo a hrubá mouka na vymazání plechu
Poleva:
200 g moučkového cukru, prosátého
1 lžička bramborového škrobu
2 lžíce rumu
2 lžíce horké vody
Postup:
- Oddělte žloutky od bílků.
- Máslo vyšlehejte společně se žloutky, čokoládou a cukrem do pěny.
- Bílky vyšlehejte do tuha.
- Do bílků zapracujte žloutkovou směs.
- Ve velké míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a kakaem a do sypké směsi postupně zapracujete žloutkovo-bílkovou směs.
- Přelijte na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Povrch uhlaďte špachtlí.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 20-25 minut. Před dopečením zapíchněte do středu těsta špejli. Pokud je po vytažení suchá, je korpus upečený.
- Pomocí ručního šlehače vyšlehejte cukr se škrobovou moučkou, rumem a horkou vodou. Poleva by neměla z metliček stékat.
- Polevu rovnoměrně rozetřete na ještě teplý korpus.
- Po vychladnutí krájejte do oblíbených tvarů.
VYZKOUŠEJTE DALŠÍ VÁNOČNÍ RECEPTY:
Vánoční cukroví s čajem matcha
Italský vánoční dezert panettone
Španělský věnec roscón de reyes
Děkuji za skvělý recept na třené řezy s rumovou polevou! Vyzkoušel/a jsem ho a dezert byl vynikající. Poleva dodala řezům skvělou chuť a konzistenci. Celá rodina byla nadšená. Určitě zařadím tento recept mezi své oblíbené vánoční pečivo. Děkuji a těším se na další skvělé recepty!
OdpovědětVymazat