Vanilkové rohlíčky 2021
Každý rok je to s náladou na pečení cukroví jinak. Někdy mě popadne chuť upéct devatero druhů podle starých kuchařských knih, jindy se nemohu dopracovat ani k tomu, abych nakoupila máslo a cukr, nezbytné suroviny pro téměř každý druh cukroví. Záleží na tom, jaký pro mě byl celý rok, jak dopadá bilance plusů a minusů a jestli mi předvánoční třeštění způsobuje bolest, nebo radost. Jak to je letos? Upekla jsem jenom vanilkové rohlíčky.
VLÁČNÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Suroviny:
230 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
na špičku jedlé sody
150 g změklého sádla
50 g mletých jader vlašských ořechů
50 g mletých mandlí
2 žloutky
na špičku strouhané citronové kůry
vanilkový cukr + moučkový cukr na obalení
Postup:
- Prosátou mouku smíchejte s cukrem a sodou. Do směsi udělejte důlek.
- Vložte do něj změklé sádlo a žloutky.
- Zapracujte zbývající ingredience a těsto nechte přes noc v lednici.
- Druhý den rozdělte těsto na několik stejnoměrných dílů a vyválejte dlouhé válce o průměru 2 cm.
- Z nich ukrajujte kousky velké jako palec, dlaní je rozválejte na váleček, konce zahněte a vytvarujte do měsíčku.
- Pečte do růžova, asi 15-18 minut při 180 °C.
- Ještě teplé obalujte rohlíčky ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
Pečete letos s větším elánem než já?
Pak vyzkoušejte:
Komentáře
Okomentovat