Tříkrálový moučník - španělský Roscon de Reyes


Loni jsem se v tomto období kochala pohledem do výloh madridských cukráren. Mezi moučníky se vyjímal kynutý věnec, který patří ke španělským zimním specialitám. Roscon de Reyes je pro Španěly symbolem Vánoc a především svátku Tří králů.
Recept se podobá popisu přípravy české vánočky, ale těsto je obohacené o typické španělské přísady - pomerančové aroma a skořici.

Roscon de Reyes
300 g polohrubé mouky
150-170 ml vlažného plnotučného mléka
100 g rozpuštěného másla
100 g moučkového cukru + cukr na posypání věnce
1 vanilkový cukr
20 g (půl kostky) čerstvého droždí
špetka soli
1 lžíce skořice
4 žloutky + 1 další žloutek na potření povrchu těsta
kůra z jednoho pomeranče omytého horkou vodou
čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho pomeranče
50 g rozinek, propláchnutých horkou vodou
30 g plátků mandlí
100 g kandovaného ovoce


Droždí zasypte v malé misce lžičkou cukru a rozmělněte na kaši. Přidejte dvě lžíce mléka a lžíci mouky. Kvásek nechte na teplém místě vzejít. V hluboké míse promíchejte mouku se špetkou soli, skořicí, moučkovým a vanilkovým cukrem. Ve směsi vytvořte důlek a nalijte do něj připravený kvásek. Přidejte pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu a začněte zapracovávat rozinky, mandle a kandované ovoce (část těchto ingrediencí si odložte na posypání povrchu věnce).

Ve zbývajícím mléce rozšlehejte žloutky a tekutinu společně s máslem zapracujte do sypkého základu. Vypracujte středně tuhé těsto (můžete použít robot). Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte 45 minut kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto vyválejte na váleček o průměru 8 cm. Protilehlé konce spojte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Povrch věnce potřete rozšlehaným žloutkem, posypejte zbývajícími rozinkami, plátky mandlí a kandovaným ovocem a nechte dalších 20 minut kynout.

Troubu předehřejte na 190 °C a vložte do ní na 10 minut plech s věncem. Potom snižte teplotu na 180 °C a zvolna pečte po dobu asi 40 minut. Pro jistotu zapíchněte do těsta špejli, pokud je po vytažení suchá, věnec je dobře propečený. Po vychladnutí věnec vydatně pocukrujte a podávejte nakrájený na plátky. 
¨

O Rosconu, vánočním Madridu a španělských zvycích se dočtete v aktuálním vydání časopisu Lidé a země (prosinec 2016).

Aktualizace:
Celý článek už najdete také na webu Lidé a země.

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky