Pomazánka z pečeného lilku


Do lilku jsem blázen. Jaro se pomalu přehouplo do léta a nastává čas zeleninových pomazánek. Obdivuji je pro jejich lehkost i jednoduchost a pro schopnost ukonejšit hladový žaludek.
Lilek je v tomto období vyhledávanou zeleninou a kdykoliv ho vložím na rozpálený olej nebo do horké trouby, prostor se naplní nádhernou vůní. Spojíte-li všechny ingredience uvedené v receptu dohromady, dostanete dokonalé letní jídlo. Když mám čas, připravím zvlášť kousky lilku opečené na olivovém oleji, které použiju k dochucení a ozdobení pomazánky. Kontrast lilkové pasty a křupavého lilku nasáklého olejem, je nevšední.

Pomazánka z pečeného lilku / Baba Ganoush / Lilkový kaviár
Pro 4 osoby

2 lilky
2 stroužky česneku, rozmačkané
2 lžičky pasty tahini
1 lžíce olivového oleje + dostatek oleje na smažení lilku
1 rajče, spařené v horké vodě, oloupané a nasekané nadrobno
1 lžička římského kmínu, mletého
šťáva z poloviny citronu
mořská sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
černé olivy a rozmarýn k podávání

Jeden lilek propíchejte vidličkou a vložte na plech vyložený pečicím papírem. V troubě vyhřáté na 230 °C pečte do změknutí, asi 25 minut. Podélně rozkrojte a lžící oddělte dužinu od slupky. 



Přendejte do mísy a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Mezitím nakrájejte druhý lilek na kostky o hraně 2 cm. Osolte je a nechte patnáct minut vypotit. Opláchněte je vodou a osušte kuchyňskou utěrkou. V pánvi s vysokým okrajem rozehřejte 2cm vrstvu olivového oleje a dozlatova osmažte kostičky lilku. Přebytečný olej vysušte papírovou utěrkou a podávejte k pomazánce, kterou ozdobte snítkou rozmarýnu a černými olivami.



Milujete lilky? Vyzkoušejte:


  • Famózní recept na lilky po italsku - Melanzane alla Parmigiana. Jedná se o smažené plátky lilku zapečené s rajčatovou omáčkou a mozzarellou.
  • Možná vám zachutná marinovaný lilek. Důležité je plátky lilku nejdříve nasucho opražit a potom naložit do kvalitního olivového oleje.
  • Jeden z nejjednodušších receptů přináší dokonalý výsledek. Lilek stačí "prošpikovat" plátky česneku a upéct v troubě.
  • Před mnoha lety, v počátcích tohoto blogu, jsem zveřejnila recept na Baba Ganoush. Dělám ho pořád ráda, i když s menšími obměnami.









Komentáře

Oblíbené příspěvky