Marinované baklažány
Jakmile poprvé opeču baklažány nebo cukety na grilovací pánvi a naložím je do marinády, vím, že přišlo léto.
MARINOVANÉ BAKLAŽÁNY
Suroviny:
2 středně velké baklažány
2 lžíce hrubé mořské soli
Marináda:
3 lžíce kvalitního olivového oleje extra panenského
1 hrst nasekaných bylinek (hladkolistá petržel, koriandr, máta, tymián)
2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
čerstvě vymačkaná šťáva z 1/2 citronu
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
- Baklažány nakrájejte podélně na plátky a nasolte je. Nechte půl hodiny vypotit. Potom plátky opláchněte studenou vodou a osušte utěrkou.
- Grilovací pánev rozehřejte na maximum a z obou stran postupně opékejte všechny plátky baklažánu. Nasucho, bez oleje. Rozložte je do velké mísy.
- Vyšlehejte všechny suroviny na marinádu a směsí zalijte lilky. Plátky baklažánu několikrát otočte tak, aby se marináda rovnoměrně nanesla na obě strany.
- Mísu přikryjte potravinovou fólií a uložte ji do chladu.
- Nechte odležet minimálně jednu hodinu, ideálně přes noc.
- Jezte jako předkrm s bílým pečivem nebo marinované lilky použijte jako surovinu do dalších jídel, například do kuskusu nebo do míchaného salátu.
Komentáře
Okomentovat