Bezinkový sirup
Chuť léta a slunce uchovaná v lahvi. To je bezinkový sirup!
20-30 květů černého bezu (pozor, bezinka je velmi aromatická)
2 lžičky kyseliny citronové
3 citrony
2 - 3 kg krystalového cukru
2,5 litru vody
Postup:
Nasbírejte květy v čistém prostředí, pyl neoklepávejte, ale snažte se ho uchovat na květech.
Jeden citron oloupejte a nakrájejte na kolečka.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu 2 litry vody, když voda vře, odstavte z ohně, přidejte kyselinu citronovou. Do mírně vychladlé vody vsypte květy bezu a přidejte citron, dobře promíchejte.
Bezové květy by měly být ponořené pod vodou, když nejsou, přilijte převařenou vodu. Přiklopte poklicí nebo přetáhněte potravinovou fólií a nechte alespoň 12 hodin louhovat.
Po louhování tekutinu pečlivě sceďte do čistého velkého hrnce, nejlépe přes hustý cedník. Květy rukou vymačkejte. Měli byste získat asi 1,5 - 2 litry tekutiny. Začněte zahřívat, přidejte cukr, šťávu ze zbývajících citronů. Nechte přejít cca 3 minuty varem.
Horkou tekutinu okamžitě vlijte do sklenic či láhví vypláchnutých horkou vodou, uzavřete víčkem (můžete ho zevnitř přetřít pálenkou) a nechte vychladnout. Pro delší trvanlivost můžete sterilizovat 20 minut při teplotě 80 °C.
Hotový bezový sirup uskladněte nejlépe na tmavším a chladnějším místě, vydrží až do nové sklizně.
Jak bezinkový sirup využít?
na osvěžující letní limonádu (přidejte mátu, perlivou vodu, plátek citronu)
do čaje, když na vás něco leze
jako teplý nápoj v zimě (stačí zalít horkou vodou)
jako dárek (přelijte sirup do ozdobné láhve, opatřete etiketou a milým vzkazem)
Rádi zpracováváte dary přírody? Pak zkuste:
Komentáře
Okomentovat