Bezinkový sirup

 Chuť léta a slunce uchovaná v lahvi. To je bezinkový sirup!


Suroviny:

20-30 květů černého bezu (pozor, bezinka je velmi aromatická)

2 lžičky kyseliny citronové

3 citrony

2 - 3 kg krystalového cukru

2,5 litru vody

 

Postup:

Nasbírejte květy v čistém prostředí, pyl neoklepávejte, ale snažte se ho uchovat na květech. 

Jeden citron oloupejte a nakrájejte na kolečka. 

Ve velkém hrnci přiveďte k varu 2 litry vody, když voda vře, odstavte z ohně, přidejte kyselinu citronovou. Do mírně vychladlé vody vsypte květy bezu a přidejte citron, dobře promíchejte. 

Bezové květy by měly být ponořené pod vodou, když nejsou, přilijte převařenou vodu. Přiklopte poklicí nebo přetáhněte potravinovou fólií a nechte alespoň 12 hodin louhovat. 


Po louhování tekutinu pečlivě sceďte do čistého velkého hrnce, nejlépe přes hustý cedník. Květy rukou vymačkejte. Měli byste získat asi 1,5 - 2 litry tekutiny. Začněte zahřívat, přidejte cukr, šťávu ze zbývajících citronů. Nechte přejít cca 3 minuty varem. 

Horkou tekutinu okamžitě vlijte do sklenic či láhví vypláchnutých horkou vodou, uzavřete víčkem (můžete ho zevnitř přetřít pálenkou) a nechte vychladnout. Pro delší trvanlivost můžete sterilizovat 20 minut při teplotě 80 °C.

Hotový bezový sirup uskladněte nejlépe na tmavším a chladnějším místě, vydrží až do nové sklizně.

Jak bezinkový sirup využít?

Komentáře

Oblíbené příspěvky