Poslední doušek ořechovice
Za vytvoření této černočerné tekutiny nesu plnou odpovědnost. Výroba domácí ořechovice připomíná alchymistický proces, tavení kamene ve zlato.
Svatojánské kouzlo
Staré kuchařské knihy zeleným ořechům věnují zaslouženou pozornost a nabádají k tomu, že je třeba nezralé plody sbírat před svatým Janem, tedy do 24. 6. Zkusili jste si někdy k zeleným ořechům přivonět?
Ořech, ten velký čaroděj
Jsou tak aromatické, že po sklizni zůstanou vaše ruce ještě dlouho provoněné kořeněným parfémem. Ořechovice pro mě představuje vzpomínku na krásné letní dny a když jsem nedávno (v zimním období!) dopíjela poslední doušek, přísahala jsem si, že letos vyrobím ořechovice dvojnásobné množství.
Ořech královský je pozoruhodný strom. Nezralé zelené plody obsahují vzácnou látku juglon, hojně používanou sibiřskými šamany. Juglon má až zázračné antibiotické účinky a navíc účinně bojuje s plísněmi.Využít se dají i listy tohoto statného stromu, čaj z nich čistí krev a podporuje krvetvorbu. V lidovém léčitelství se výluh ze sušených listů používá při revmatismu či na podporu vlasového růstu. Velkou moc mají též vlašáky dozrálé - nelze si bez nich představit zimu, především pečení vánočního cukroví. A konec konců i ořechové dřevo je vysoce ceněné pro svou tvrdost a odolnost.
Komentáře
Okomentovat