Typické italské postní jídlo? Těstoviny a cizrna.
Je Velký pátek, nejtemnější den Svatého týdne. Před utrpením nelze zavřít oči. Drží se přísný půst.
V Itálii se v postní dny konzumuje tradiční bezmasé jídlo pasta e ceci. Jde o uvařený římský hrách a těstoviny. Na první pohled nevypadá tenhle eintopf lákavě. Ale když překonáte obavy, čeká vás odměna. Objevíte nečekaný chuťový soulad těstovin a luštěnin.
PASTA E CECI (TĚSTOVINY A CIZRNA)
Foto: Eva Rýznerová |
Suroviny:
400 g cizrny
3 lžíce olivového oleje
1 snítka rozmarýnu
2 snítky šalvěje
2 bobkové listy
400 g loupaných rajčat
250 g krátké pasty (použila jsem gomiti - drobná kolínka)
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
- Cizrnu namočte v dostatečném množství vody den předem.
- Druhý den ji na mírném ohni uvařte doměkka (asi 2 hodiny). Při vaření odebírejte pěnu.
- V hrnci rozehřejte olej. Přidejte rozmarýn, šalvěj a bobkový list. Zlehka orestujte.
- Vyjměte bylinky, přidejte rajčata a 2/3 uvařené cizrny i s nálevem. Vařte na mírném ohni 40 minut.
- Přidejte těstoviny a vařte 5-8 minut (podle velikosti těstovin). V hrnci musí být dostatek tekutiny. Tolik, aby byly těstoviny zcela ponořené. Pokud se tekutina vyvařila, doplňte do hrnce vodu.
- Oddělenou část doměkka uvařené cizrny (1/3 z celkového množství) rozmixujete tyčovým mixérem nebo propasírujete přes mlýnek na zeleninu. Rozmixovanou část vraťte do základu.
- Osolte a opepřete podle chuti.
- Rozdělte do hlubokých talířů a podávejte zakapané zbývajícím olejem.
MOJE TIPY:
- Pokud chcete ušetřit čas, použijte místo sušené cizrny konzervovanou cizrnu.
- Můžete se rozhodnout pro krémovější, polévku připomínající, variantu. Dosáhnete jí tak, že romixujete větší část cizrny. Poté ji vrátíte do hrnce a přidáte 2-3 dl zeleninového vývaru nebo horké vody.
- Těstoviny můžete uvařit také zvlášť a přidat je do jídla těsně před konzumací. Udrží si lepší tvar.
- Do základu přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer. Výsledná chuť bude výraznější.
- Milovníci masa mohou přidat nakrájenou pancettu.
- V letní sezóně můžete místo konzervovaných rajčat použít 6-8 čerstvých rajčat, nakrájených na kostičky.
- Pokrm můžete posypat strouhaným parmezánem a sekanou petrželkou.
Komentáře
Okomentovat