Typické italské postní jídlo? Těstoviny a cizrna.


Je Velký pátek, nejtemnější den Svatého týdne. Před utrpením nelze zavřít oči. Drží se přísný půst.


V Itálii se v postní dny konzumuje tradiční bezmasé jídlo pasta e ceci. Jde o uvařený římský hrách a těstoviny. Na první pohled nevypadá tenhle eintopf lákavě. Ale když překonáte obavy, čeká vás odměna. Objevíte nečekaný chuťový soulad těstovin a luštěnin.


PASTA E CECI (TĚSTOVINY A CIZRNA)

 
Foto: Eva Rýznerová

Pro 4 osoby

Suroviny:

400 g cizrny
3 lžíce olivového oleje
1 snítka rozmarýnu
2 snítky šalvěje
2 bobkové listy
400 g loupaných rajčat
250 g krátké pasty (použila jsem gomiti - drobná kolínka)
mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Cizrnu namočte v dostatečném množství vody den předem.
  2. Druhý den ji na mírném ohni uvařte doměkka (asi 2 hodiny). Při vaření odebírejte pěnu.
  3. V hrnci rozehřejte olej. Přidejte rozmarýn, šalvěj a bobkový list. Zlehka orestujte.
  4. Vyjměte bylinky, přidejte rajčata a 2/3 uvařené cizrny i s nálevem. Vařte na mírném ohni 40 minut.
  5. Přidejte těstoviny a vařte 5-8 minut (podle velikosti těstovin). V hrnci musí být dostatek tekutiny. Tolik, aby byly těstoviny zcela ponořené. Pokud se tekutina vyvařila, doplňte do hrnce vodu.
  6. Oddělenou část doměkka uvařené cizrny (1/3 z celkového množství) rozmixujete tyčovým mixérem nebo propasírujete přes mlýnek na zeleninu. Rozmixovanou část vraťte do základu.
  7. Osolte a opepřete podle chuti. 
  8. Rozdělte do hlubokých talířů a podávejte zakapané zbývajícím olejem.



MOJE TIPY:

  • Pokud chcete ušetřit čas, použijte místo sušené cizrny konzervovanou cizrnu.
  • Můžete se rozhodnout pro krémovější, polévku připomínající, variantu. Dosáhnete jí tak, že romixujete větší část cizrny. Poté ji vrátíte do hrnce a přidáte 2-3 dl zeleninového vývaru nebo horké vody. 
  • Těstoviny můžete uvařit také zvlášť a přidat je do jídla těsně před konzumací. Udrží si lepší tvar.
  • Do základu přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer. Výsledná chuť bude výraznější.
  • Milovníci masa mohou přidat nakrájenou pancettu.
  • V letní sezóně můžete místo konzervovaných rajčat použít 6-8 čerstvých rajčat, nakrájených na kostičky.
  • Pokrm můžete posypat strouhaným parmezánem a sekanou petrželkou.  

TIPY NA DALŠÍ POSTNÍ JÍDLA:

→ PUČÁLKA

→ RAGÚ SE SÓJOVÝM MASEM

Nenechte si ujít všechny díly seriálu o těstovinách: PASTA&CORONA ⬇

→ JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT TĚSTOVINY?

Podle návodu na obalu to vypadá, že uvařit těstoviny není žádná věda. U Italů můžete odkoukat pár užitečných triků, jak uvařit těstoviny fakt dokonale.

→ 5 OPRAVDU RYCHLÝCH OMÁČEK NA TĚSTOVINY

Vaření těstovin zabere průměrně 10 minut a je ideální, když během doby varu zvládnete udělat také omáčku. Třeba některou z těchto pěti.

→ TĚSTOVINY, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT 

Jsou stejně slavné jako názvy měst nebo uměleckých výtvorů. Carbonara, Amatriciana, Alla Norma, Arrabbiata - nezní to jako jména zářivých hvězd filmového plátna?

Komentáře

Oblíbené příspěvky