5 OPRAVDU RYCHLÝCH OMÁČEK NA TĚSTOVINY

Velkou výhodou těstovin je, že je připravíte rychle. Vaření zabere průměrně 10 minut a je ideální, když během doby varu zvládnete udělat také omáčku. Italové říkají takové omáčce SUGO. Omáčka nemusí být náročná, stačí zkombinovat správné suroviny.


PASTA ALLA CRUDAIOLA

Pro 4 osoby 

Suroviny:

400 g těstovin
8 zralých větších rajčat
1 lžíce olivového oleje
1 hrst bazalkových listů
sůl a pepř
80 g strouhaného parmezánu

Postup:
  1. Těstoviny uvařte al dente. Když se začne voda na těstoviny vařit, ponořte do vody na 2 minuty rajčata. Poté je vyndejte a ostrým nožem oloupejte slupku.
  2. Dužinu nasekejte nadrobno, smíchejte s olejem a natrhanými bazalkovými lístky. Osolte a opepřete.
  3. Ve velké míse promíchejte s polovinou parmezánu a s uvařenými těstovinami.
  4. Rozdělte na talíře a jednotlivé porce posypte zbytkem parmezánu.

PASTA CON PROSCIUTTO

Pro 4 osoby 
 
Suroviny:

400 g těstovin
1 lžíce olivového oleje
10 g másla
1/2 šalotky
150 g prosciutto crudo
6 lžic smetany
čerstvě mletý pepř
50 g strouhaného parmezánu

Postup:
  1. Těstoviny uvařte al dente. Na oleji a másle zpěňte nakrájenou šalotku.
  2. Přidejte na kousky nakrájené prosciutto a zlehka ho opečte. Zjemněte smetanou, nechte 2 minuty propojit a omáčku opepřete.
  3. Rozdělte na talíře a posypte parmezánem.

PASTA ALLA BOSCAIOLA

Suroviny:

400 g těstovin
2 lžíce olivového oleje
70 g pancetty*, nakrájené na kostičky
100 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů)
200 ml rajčatové salsy
1 dl bílého vína
čerstvě mletý pepř
1 lžíce nasekané petrželky
50 g nastrouhaného parmezánu

Postup:
  1. Těstoviny uvařte al dente.
  2. Na oleji orestujte pancettu a přidejte nakrájené houby. 
  3. Přidejte salsu a bílé víno. Na mírném ohni povařte 8-10 minut.
  4. Promíchejte, opepřete podle chuti.
  5. Rozdělte na talíře. Posypte petrželkou a parmezánem.

PASTA ALLA GRICIA

Pro 4 osoby 

Suroviny:

400 g těstovin
200 g guanciale* nebo pancetty
80 g sýru pecorino romano
čerstvě mletý pepř

Postup:
  1. Těstoviny uvařte al dente. (Od doby varu uvedené na obalu odečtěte 2 minuty, protože těstoviny budete dodělávat v pánvi).
  2. Guanciale nakrájejte na kousky a vložte do pánve s nepřilnavým povrchem.
  3. Nepřidávejte žádný tuk a pozvolna opékejte. Často míchejte, aby se všechny kousky rovnoměrně opekly.
  4. Až tučná část guanciale zesklovatí, přilijte do pánve 1 velkou naběračku vody z vaření těstovin.
  5. Povařte 2-3 minuty a opepřete podle chuti.
  6. Do pánve přidejte slité těstoviny a promíchejte s pecorinem.
  7. Promíchejte, pokud vám připadá konzistence moc hustá, rozřeďte ještě vodou z vaření těstovin.

PASTA CACIO E PEPE

Pro 4 osoby 

Suroviny:

400 g těstovin
200 g sýra pecorino romano*
čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Těstoviny uvařte al dente. (Od doby varu uvedené na obalu odečtěte 2 minuty, protože těstoviny budete dodělávat v pánvi).
  2. Do pánve s nepřilnavým povrchem dejte 1 lžičku nahrubo rozdrceného pepře. Zlehka orestujte a zalijte naběračkou vody z vaření těstovin.
  3. Mezitím nastrouhejte sýr do velké mísy a polovinu uvedeného množství rozmíchejte s jednou naběračkou vody z vaření těstovin.
  4. Zcezené těstoviny vhoďte do pánve a promíchejte s pepřem.
  5. Těstoviny přendejte z pánve do mísy a pomocí dvou velkých lžic promíchejte se sýrovou omáčkou.
  6. Přidejte zbytek pecorina a promíchejte.
  7. Rozdělte na talíře a dolaďte pepřem podle chuti. 




 Foto: Unsplash.com


K SUROVINÁM

PANCETTA
Italská slanina. Vyrábí se z nasoleného, okořeněného (buď jen pepřem nebo i bylinkami) vepřového boku, který se nechá odležet v řízené atmosféře. Prodává se v mnoha variantách, například CRUDA (syrová), AFFUMICATA (uzená), ARROTOLATA (zatočená).

GUANCIALE
Nepostradatelný kousek italského uzenářského umění. Vyrábí se z vepřových líček a cení se pro jiný typ sádla. Připravuje se podobně jako pancetta, ale je tužší a má specifickou chuť.

PECORINO ROMANO
Tvrdý sýr z ovčího mléka, prodává se v různých stadiích zralosti. Je vhodný na těstoviny a v některých regionech se alternuje s parmezánem.

JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT TĚSTOVINY?

Podle návodu na obalu to vypadá, že uvařit těstoviny není žádná věda. U Italů můžete odkoukat pár užitečných triků, jak uvařit těstoviny opravdu dobře.

JAK VAŘIT TĚSTOVINY JAKO ITALOVÉ: 10 RAD


Komentáře

  1. Vyzerá to úžasne! Rýchle omáčky na cestoviny sú vždy skvelá voľba, najmä keď človek nemá veľa času na varenie. Určite vyskúšam tú paradajkovú s bazalkou, vyzerá jednoduchá a chutná. Ďakujem za skvelé tipy, veľmi sa mi hodia do každodenného varenia!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky