RECEPTY NA TĚSTOVINY, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT

Jsou stejně slavné jako názvy měst nebo uměleckých výtvorů. Carbonara, Amatriciana, Alla Norma, Arrabbiata - nezní to jako jména zářivých hvězd filmového plátna?

 CARBONARA

Foto: Raphael Nogueira/Unsplash.com
Foto: Raphael Nogueira/Unsplash.com

 Pro 4 osoby

Suroviny:

400 g špaget
1 lžíce olivového oleje
10 g másla 150 g guanciale*
4 žloutky (já volím vajíčka od slepiček z bio chovu, na obalu jsou označená kódem 0)
40 g nastrouhaného sýra pecorino romano
40 g nastrouhaného parmezánu
čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Těstoviny uvařte al dente. (Od doby varu uvedené na obalu odečtěte 2 minuty, protože těstoviny budete dodělávat v pánvi + uchovejte 2 lžíce vody z vaření těstovin).
  2. Ve velké pánvi s nepřilnavým povrchem opečte na oleji a másle nakrájené guanciale.
  3. V hluboké míse prošlehejte žloutky se 40 g sýra pecorino romano a 20 g parmezánu. Směs opepřete podle chuti.
  4. Špagety slijte a přidejte do pánve ke guanciale společně se 2 lžícemi vody z těstovin. Prohřívejte 1-2 minuty.
  5. Obsah pánve přelijte do mísy a pomocí dvou lžic důkladně promíchejte.
  6. Servírujte posypané zbylým parmezánem a rozdrceným pepřem.

Můj tip:
Žloutkovou směs nesolte, protože výraznou slanost má guanciale i oba druhy sýrů.

AMATRICIANA

Pro 4 osoby 

Suroviny:

400 g dlouhých těstovin (špagety nebo bucatini*)
150 g guanciale* nebo pancetty*
1 lžíce olivového oleje
1 čerstvá chilli paprička
800 g loupaných rajčat (2 konzervy)
2 lžíce suchého bílého vína
80 g sýra pecorino romano
čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Těstoviny uvařte al dente. (Od doby varu uvedené na obalu odečtěte 2 minuty, protože těstoviny budete dodělávat v pánvi + uchovejte 2 lžíce vody z vaření těstovin).
  2. Ve velké pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte olej a přidejte na kostičky nakrájené gunciale. Opékejte dozlatova. Tuk by měl zprůsvitnět.
  3. Guanciale vyjměte a do zbylého tuku přidejte nakrájenou chilli papričku a loupaná rajčata. Zamíchejte, přilijte víno, opepřete a 10 minut duste.
  4. Do pánve vraťte guanciale a přidejte slité špagety. Rozřeďte vodou z vaření špaget a 1 až 2 minuty nechte propojit.
  5. Jednotlivé porce posypte nastrouhaným sýrem a podávejte.

ALLA NORMA

Pro 4 osoby 

Suroviny:

400 g krátkých těstovin (fussili nebo penne)
1 větší lilek
slunečnicový olej na smažení
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
800 g loupaných rajčat (2 konzervy)
2 snítky čerstvé bazalky
200 g sýra ricotta salata*
sůl a pepř

Postup:

  1. Těstoviny uvařte al dente. (Od doby varu uvedené na obalu odečtěte 2 minuty, protože těstoviny budete dodělávat v pánvi + uchovejte 2 lžíce vody z vaření těstovin).
  2. Lilek nakrájejte na kostičky, osolte je a nechte 15 minut odležet. Opláchněte, osušte papírovou utěrkou a dozlatova osmažte na slunečnicovém oleji. 
  3. Osmažený lilek vyjměte děrovanou naběračkou a přebytečný tuk nechte vsáknout do papírové utěrky.
  4. Na olivovém oleji orestujte nakrájený česnek. Přidejte rajčata a duste 15 minut. Osolte, opepřete a vmíchejte podrcené bazalkové lístky.
  5. Do omáčky přidejte slité těstoviny a vodu z vaření. Promíchejte a nechte 1 až 2 minuty propojit.
  6. Rozdělte na talíře a každou porci rovnoměrně posypte kostičkami smaženého lilku.
  7. Podávejte s nastrouhaným sýrem.

ARRABBIATA

Pro 4 osoby

Suroviny:

400 g krátkých těstovin (penne nebo farfalle)
2 lžíce olivového oleje
1 menší cibule
2 stroužky česneku
800 g loupaných rajčat (2 konzervy)
3-4 sušené chilli papričky
2 snítky hladkolisté petrželky
sůl a pepř

Postup:

  1. Těstoviny uvařte al dente. (Od doby varu uvedené na obalu odečtěte 2 minuty, protože těstoviny budete dodělávat v pánvi + uchovejte 2 lžíce vody z vaření těstovin).
  2. Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli a podrcený česnek.
  3. Přidejte rajčata a rozdrcené papričky. Duste 15 minut, osolte a opepřete podle chuti.
  4. Nakonec vmíchejte do omáčky slité těstoviny a vodu z vaření. 
  5. Přidejte podrcené lístky petrželky, promíchejte a podávejte.

 

K SUROVINÁM

BUCATINI 
Dlouhé těstoviny, širšího průměru než špagety. Tvoří přechod mezi špagetami a makarony.


PANCETTA
Italská slanina. Vyrábí se z nasoleného, okořeněného (buď jen pepřem nebo i bylinkami) vepřového boku, který se nechá odležet v řízené atmosféře. Prodává se v mnoha variantách, například CRUDA (syrová), AFFUMICATA (uzená), ARROTOLATA (zatočená).

GUANCIALE
Nepostradatelný kousek italského uzenářského umění. Vyrábí se z vepřových líček a cení se pro jiný typ sádla. Připravuje se podobně jako pancetta, ale je tužší a má specifickou chuť.

PECORINO ROMANO
Tvrdý sýr z ovčího mléka, prodává se v různých stadiích zralosti. Je vhodný na těstoviny a v některých regionech se alternuje s parmezánem, i proto že je cenově dostupnější.

RICOTTA SALATA
Slaný tvrdý sýr z ovčího nebo kravského mléka. Má konzistenci tvrdého tvarohu. Můžete ho zkusit nahradit fetou, balkánským sýrem nebo indickým panýrem.

JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT TĚSTOVINY?

Podle návodu na obalu to vypadá, že uvařit těstoviny není žádná věda. U Italů můžete odkoukat pár užitečných triků, jak uvařit těstoviny fakt dokonale.

5 OPRAVDU RYCHLÝCH OMÁČEK NA TĚSTOVINY

Vaření těstovin zabere průměrně 10 minut a je ideální, když během doby varu zvládnete udělat také omáčku. Třeba některou z těchto pěti.

Komentáře

Oblíbené příspěvky