RECEPTY NA TĚSTOVINY, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT
Jsou stejně slavné jako názvy měst nebo uměleckých výtvorů. Carbonara, Amatriciana, Alla Norma, Arrabbiata - nezní to jako jména zářivých hvězd filmového plátna?
CARBONARA
Foto: Raphael Nogueira/Unsplash.com |
Pro 4 osoby
Suroviny:
400 g špaget
1 lžíce olivového oleje
10 g másla 150 g guanciale*
4 žloutky (já volím vajíčka od slepiček z bio chovu, na obalu jsou označená kódem 0)
40 g nastrouhaného sýra pecorino romano
40 g nastrouhaného parmezánu
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Těstoviny uvařte al dente. (Od doby varu uvedené na obalu odečtěte 2 minuty, protože těstoviny budete dodělávat v pánvi + uchovejte 2 lžíce vody z vaření těstovin).
- Ve velké pánvi s nepřilnavým povrchem opečte na oleji a másle nakrájené guanciale.
- V hluboké míse prošlehejte žloutky se 40 g sýra pecorino romano a 20 g parmezánu. Směs opepřete podle chuti.
- Špagety slijte a přidejte do pánve ke guanciale společně se 2 lžícemi vody z těstovin. Prohřívejte 1-2 minuty.
- Obsah pánve přelijte do mísy a pomocí dvou lžic důkladně promíchejte.
- Servírujte posypané zbylým parmezánem a rozdrceným pepřem.
Můj tip:
Žloutkovou směs nesolte, protože výraznou slanost má guanciale i oba druhy sýrů.
AMATRICIANA
Pro 4 osobySuroviny:
400 g dlouhých těstovin (špagety nebo bucatini*)
150 g guanciale* nebo pancetty*
1 lžíce olivového oleje
1 čerstvá chilli paprička
800 g loupaných rajčat (2 konzervy)
2 lžíce suchého bílého vína
80 g sýra pecorino romano
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Těstoviny uvařte al dente. (Od doby varu uvedené na obalu odečtěte 2 minuty, protože těstoviny budete dodělávat v pánvi + uchovejte 2 lžíce vody z vaření těstovin).
- Ve velké pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte olej a přidejte na kostičky nakrájené gunciale. Opékejte dozlatova. Tuk by měl zprůsvitnět.
- Guanciale vyjměte a do zbylého tuku přidejte nakrájenou chilli papričku a loupaná rajčata. Zamíchejte, přilijte víno, opepřete a 10 minut duste.
- Do pánve vraťte guanciale a přidejte slité špagety. Rozřeďte vodou z vaření špaget a 1 až 2 minuty nechte propojit.
- Jednotlivé porce posypte nastrouhaným sýrem a podávejte.
ALLA NORMA
Pro 4 osobySuroviny:
400 g krátkých těstovin (fussili nebo penne)
1 větší lilek
slunečnicový olej na smažení
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
800 g loupaných rajčat (2 konzervy)
2 snítky čerstvé bazalky
200 g sýra ricotta salata*
sůl a pepř
Postup:
- Těstoviny uvařte al dente. (Od doby varu uvedené na obalu odečtěte 2 minuty, protože těstoviny budete dodělávat v pánvi + uchovejte 2 lžíce vody z vaření těstovin).
- Lilek nakrájejte na kostičky, osolte je a nechte 15 minut odležet. Opláchněte, osušte papírovou utěrkou a dozlatova osmažte na slunečnicovém oleji.
- Osmažený lilek vyjměte děrovanou naběračkou a přebytečný tuk nechte vsáknout do papírové utěrky.
- Na olivovém oleji orestujte nakrájený česnek. Přidejte rajčata a duste 15 minut. Osolte, opepřete a vmíchejte podrcené bazalkové lístky.
- Do omáčky přidejte slité těstoviny a vodu z vaření. Promíchejte a nechte 1 až 2 minuty propojit.
- Rozdělte na talíře a každou porci rovnoměrně posypte kostičkami smaženého lilku.
- Podávejte s nastrouhaným sýrem.
ARRABBIATA
Pro 4 osobySuroviny:
400 g krátkých těstovin (penne nebo farfalle)
2 lžíce olivového oleje
1 menší cibule
2 stroužky česneku
800 g loupaných rajčat (2 konzervy)
3-4 sušené chilli papričky
2 snítky hladkolisté petrželky
sůl a pepř
Postup:
- Těstoviny uvařte al dente. (Od doby varu uvedené na obalu odečtěte 2 minuty, protože těstoviny budete dodělávat v pánvi + uchovejte 2 lžíce vody z vaření těstovin).
- Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli a podrcený česnek.
- Přidejte rajčata a rozdrcené papričky. Duste 15 minut, osolte a opepřete podle chuti.
- Nakonec vmíchejte do omáčky slité těstoviny a vodu z vaření.
- Přidejte podrcené lístky petrželky, promíchejte a podávejte.
K SUROVINÁM
BUCATINIDlouhé těstoviny, širšího průměru než špagety. Tvoří přechod mezi špagetami a makarony.
PANCETTA
Italská slanina. Vyrábí se z nasoleného, okořeněného (buď jen pepřem nebo i bylinkami) vepřového boku, který se nechá odležet v řízené atmosféře. Prodává se v mnoha variantách, například CRUDA (syrová), AFFUMICATA (uzená), ARROTOLATA (zatočená).
GUANCIALE
Nepostradatelný kousek italského uzenářského umění. Vyrábí se z vepřových líček a cení se pro jiný typ sádla. Připravuje se podobně jako pancetta, ale je tužší a má specifickou chuť.
PECORINO ROMANO
Tvrdý sýr z ovčího mléka, prodává se v různých stadiích zralosti. Je vhodný na těstoviny a v některých regionech se alternuje s parmezánem, i proto že je cenově dostupnější.
RICOTTA SALATA
Slaný tvrdý sýr z ovčího nebo kravského mléka. Má konzistenci tvrdého tvarohu. Můžete ho zkusit nahradit fetou, balkánským sýrem nebo indickým panýrem.
Skvelé recepty! Cestoviny sú vždy rýchla a chutná voľba, najmä keď je málo času. Recept na spaghetti aglio olio e peperoncino je môj obľúbený, ale určite vyskúšam aj ostatné. Páči sa mi, že sú jednoduché na prípravu, ale plné chuti. Ďakujem za inšpiráciu, už sa teším na varenie!
OdpovědětVymazat