JEDNODUCHÉ TĚSTOVINY S LOSOSEM

Stačí jedna vznešenější surovina a obyčejné těstoviny se rázem promění v luxusní jídlo. Špagety s lososem si můžete dopřát třeba ve sváteční májové dny.

Těstoviny s rybou nebo mořskými plody patří v Itálii k velmi oblíbeným pokrmům. Italové považují taková jídla za mimořádná a vychutnávají si je především ve svátky nebo při speciálních příležitostech jako jsou rodinné oslavy nebo slavnostní recepce.

Photo by Daniela on Unsplash
Pro 4 osoby

Suroviny:


400 g špaget
1 šalotka
2 lžíce olivového oleje
150 g uzeného lososa
200 g smetany 33%
20 g másla
čerstvě mletý pepř
1 hrst rukoly
koktejlová rajčata na ozdobení

Postup:

  1. Těstoviny uvařte al dente. (Od doby varu uvedené na obalu odečtěte 2 minuty, protože těstoviny budete dodělávat v pánvi + uchovejte 1 sběračku vody z vaření těstovin).
  2. Nadrobno nakrájenou šalotku zpěňte na oleji a přidejte 120 g lososa nakrájeného na plátky. Promíchejte.
  3. Přidejte smetanu, máslo, sběračku vody z vaření těstovin a 5 minut nechte při mírné teplotě propojit. V žádném případě nevařte, losos by ztvrdnul.
  4. Do pánve přidejte těstoviny a promíchejte. Opepřete podle chuti.
  5. Servírujte na talíře a každou porci ozdobte kouskem lososa. Povrch posypte rukolou a talíř ozdobte rozpůlenými rajčaty.


MOJE TIPY:
  • Místo lososa můžete použít uzeného pstruha.
  • Pokud chcete pokrm vylepšit, ozdobte nakonec těstoviny kaviárem z divokého lososa.
  • Omáčku nesolte, protože uzený losos je slaný dost.
  • Použít můžete také krátké těstoviny jako penne nebo farfalle. Smetanová omáčka na nich dobře drží.

 

Nenechte si ujít všechny díly seriálu o těstovinách: PASTA&CORONA ⬇

→ JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT TĚSTOVINY?

Podle návodu na obalu to vypadá, že uvařit těstoviny není žádná věda. U Italů můžete odkoukat pár užitečných triků, jak uvařit těstoviny fakt dokonale.

→ 5 OPRAVDU RYCHLÝCH OMÁČEK NA TĚSTOVINY

Vaření těstovin zabere průměrně 10 minut a je ideální, když během doby varu zvládnete udělat také omáčku. Třeba některou z těchto pěti.

→ TĚSTOVINY, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT 

Jsou stejně slavné jako názvy měst nebo uměleckých výtvorů. Carbonara, Amatriciana, Alla Norma, Arrabbiata - nezní to jako jména zářivých hvězd filmového plátna?


PASTA E CECI (TĚSTOVINY A CIZRNA)

Objevte neobvyklou kombinaci těstovin a luštěnin v tomto tradičním italském jídle, které se konzumuje v postní dny.


Komentáře

Oblíbené příspěvky