Cheesecake Nostalgie



Člověk se někdy stará jen o to, aby co nejsnáze přežil. Aby dorazil včas do práce, aby nakoupil, aby nepromeškal začátek oblíbeného seriálu. Chodí stejnými cestami dnes, zítra i pozítří, a možná si ani nepovšimne, že jeřabiny a šípky zbarvilo už téměř podzimní slunce do karmínově červené a že poslední šance nasbírat ostružiny je právě teď. Jsem dítě štěstěny, protože za humny se rozléhá polodivoká plantáž ostružinových keřů. Nikdo tam nechodí a ostružiny uzavírají podivuhodné šlahounové příbuzenské svazky, až je někdy složité proplést prsty skrz důkladně utkané hradby. Mně ale sběr plodů nesmírně baví. Bříška prstů mám posetá ostny, ale s vítězným pocitem nesu domů neuvěřitelně sladké plody temně fialové barvy. Loučím se s létem ostružinovým cheesecakem. Dávám sbohem a děkuji létu za jeho dary. Ve vzduchu cítím, že brzy začne něco nového.


P.S.: Trvám na tom, že ostružiny musí být nasbírané vlastníma rukama. Takové totiž chutnají nejlépe.



160 g karamelových sušenek Lotus
100 g studeného másla

250 g ricotty
250 g mascarpone
100 g ostružin nasbíraných vlastní rukou (+ 100 g na ozdobu)
3 čerstvá vejce
200 g třtinového cukru 
moučkový cukr na zdobení

Ostružiny opláchněte. 100 g ostružin krátce povařte se dvěma lžícemi vody a 100 g cukru. Dno rozkládací dortové formy vyložte pečicím papírem (vystřihněte kruh u průměru formy). Sušenky rozdrťte v robotu a smíchejte s rozpuštěným máslem. Sušenkovou směs natlačte na dno formy. Oba sýry vymíchejte se zbývajícícm cukrem, všemi vejci a ostružinovou omáčkou. Krém nalijte na korpus a dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C. Na spodní příčku trouby vložte nádobu naplněnou horkou vodou. Troubu minimálně půl hodiny neotevírejte a nechte cheesecake pozvolna upéct. Pokud vám připadá střed koláče tekutý, pečte ještě dalších pět až deset minut při stejné teplotě. Poté snižte teplotu na 110 °C a dalších 20 minut dopékejte. Správně upečený tvarohový dort by se měl třást, ale zároveň držet pohromadě. K dokonalosti dortu chybí už jen to, aby si pár hodin poležel v chladu. Před podáváním cheesecake ozdobte čerstvými ostružinami a moučkovým cukrem.

Naštěstí existují metody (možná ne úplně ve stylu haute cuisine), které můžete libovolně kombinovat, dokud nebudete se svým cheesecakem naprosto spokojení:

  1. Do sýrové směsi přidejte 2 lžíce vanilkového pudinku.
  2. Spolehněte se na želatinu. Na uvedené množství sýra nechte podle návodu na obalu rozpustit 10 g plátkové želatiny nebo agaru a přidejte do směsi.
  3. Místo jednoho druhu sýra použijte ušlehanou smetanu.
  4. Vyšlehejte zvlášť žloutky s cukrem a bílky - ty přidejte k sýrové směsi až úplně nakonec.
 

Máte rádi cheesecaky se sezonním ovocem? Vyzkoušejte cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem.

Komentáře

  1. Snad ty ostružiny taky někde nasbírám, i když už je asi docela pozdě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je naadherny!! A urcite vyborny. To viem, robila som podobny prave tento tyzden, len bez pecenia.

    OdpovědětVymazat
  3. Lotusky jsou na cheesecake nejlepší! A ten Tvůj je nádherný :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já myslela, že je to nějaká moje osobní úchylka :)

      Vymazat
  4. Taky ráda dělám cheesecaky z Lotusek, všichni jsou pak nadšení :) Ty ostružiny jsou na něm tak lákavé...

    OdpovědětVymazat
  5. Ostružiny už se mi letos nepodaří nasbírat, u rodičů jsem na ně jezdila k lesu. Já jsem cheescake ještě nikdy nedělala a konečně vím jak se dělá. Moc sympatický recept, zkusím ho s jiným ovocem ! Posílám pozdravy z Říma :) M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martino, letos byla v Čechách nádherná úroda. Ještě teď vídám keře obsypané plody, ale ty už nechávám vrabčákům. Co třeba cheesecake s želé z kaki? :) A ty ode mě pozdravuj milovaný Řím :)

      Vymazat
  6. Koľko masla? Neni tam napísané. Dakujem😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste přidat 100 g másla. Díky za upozornění, přidala jsem do receptu.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky