Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

čtvrtek 5. září 2013

Domácí zmrzlina s čajem matcha



Sedím na lavičce ospalého náměstí malého města. Pozoruju ticho bez aut. V kalendáři se píše polovina osmdesátých let a v místním hotelu Rekrea se otevírá malé okénko do ulice. Za ním je instalovaný nevídaný nerezový stroj. Obsluhuje ho dívka s roztomilou bílou čelenkou. Do bedny nalije záhadnou směs a stroj začne vrnět. Za okno vystrčí kartón s ručně psaným nápisem: ZMRZLINA. Zničehonic se začne tvořit fronta a předení zmrzlinostroje přiláká první zájemce vynořující se odnikud. Kornout se žlutou nebo růžovou zmrzlinou chce úplně každý. I já. Dnes ale upřednostňuji tu svou, domácí, nad jejímž vznikem bdím od samého počátku. Dělá mi radost pozorovat míchání těsta v malém zmrzlinovači, strkat prsty mezi metličky a s nadějí ochutnávat. Domácí stánek se zmrzlinou otevírám každé léto. A právě v těchto dnech ukládám s nostalgií mrazicí nádobu do sklepa. Loučím se. Zároveň vím, že přijde den, kdy se opět stanu zmrzlinářkou.


.
MOJE MATCHA ZMRZLINA

Pomalá verze:

1/4 l plnotučného mléka
1 kelímek smetany ke šlehání
2 žloutky
100 g moučkového cukru
1 lžíce matchy
3 lžíce teplé (ne horké) vody

Mléko se smetanou zahřejte těsně pod bod varu. Teplo účinně rozbíjí tukové molekuly a ve výsledku bude směs mnohem hladší. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a přidejte matchu rozpuštěnou v teplé vodě. Poctivé šlehání zase napomůže tomu, aby zmrzlina byla nadýchaná jako vánek. Polovinu teplé mléčné směsi vlejte do žloutkové, opatrně promíchejte a vše překlopte do rendlíku se zbylým mlékem. Nalijte do vychlazené nádoby zmrzlinovače a nechte půlhodinku pracovat metličky.



Kdo nevlastní chytrého pomocníka, nemusí si zoufat. Směs dejte přes noc na mrazák. Ráno nechte ztuhlou zmrzlinu patnáct minut povolit a poté ji našlehejte ručním elektrickým šlehačem. Nechte krátce zamrazit a servírujte.

Rychlá verze:

1 kondenzované mléko
1 smetana
1 polévková lžíce matchy
100 g cukru

Ve dvou lžících smetany rozmíchejte matchu. Kondenzované mléko smíchejte v rendlíku se zbylou smetanou, cukrem a rozpuštěnou matchou. Přiveďte těsně pod bod varu, promíchejte a nechte vychladnout. Přendejte do zmrzlinovače a nechte další konání na něm. Za 30 minut můžete servírovat nejbáječnější zelenou zmrzlinu na modré planetě.


Potrpím si i na zmrzlinu banánovou nebo na kávovou granitu. Bože,dej, ať léto ještě nekončí...

2 komentáře:

  1. Achjo, já normálně zmrzliny moc nemusím, ale teď jsem snad skoro začala i litovat, že nemám zmrzlinovač... (I když je pravda, že u Madly mě tyhle chutě taky chytají). A souhlasím, ať léto ještě nekončí...

    OdpovědětVymazat
  2. Matcha jako zmrzlina musí být geniální! Pořád ještě sním o tom matchamissu :D

    OdpovědětVymazat