Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

neděle 22. září 2013

Cheesecake Nostalgie



Člověk se někdy stará jen o to, aby co nejsnáze přežil. Aby dorazil včas do práce, aby nakoupil, aby nepromeškal začátek oblíbeného seriálu. Chodí stejnými cestami dnes, zítra i pozítří, a možná si ani nepovšimne, že jeřabiny a šípky zbarvilo už téměř podzimní slunce do karmínově červené a že poslední šance nasbírat ostružiny je právě teď. Jsem dítě štěstěny, protože za humny se rozléhá polodivoká plantáž ostružinových keřů. Nikdo tam nechodí a ostružiny uzavírají podivuhodné šlahounové příbuzenské svazky, až je někdy složité proplést prsty skrz důkladně utkané hradby. Mně ale sběr plodů nesmírně baví. Bříška prstů mám posetá ostny, ale s vítězným pocitem nesu domů neuvěřitelně sladké plody temně fialové barvy. Loučím se s létem ostružinovým cheesecakem. Dávám sbohem a děkuji létu za jeho dary. Ve vzduchu cítím, že brzy začne něco nového.



P.S.: Trvám na tom, že ostružiny musí být nasbírané vlastníma rukama. Takové totiž chutnají nejlépe.



160 g karamelových sušenek Lotus
250 g ricotty
250 g mascarpone
100 g ostružin nasbíraných vlastní rukou (+ 100 g na ozdobu)
3 čerstvá vejce
200 g třtinového cukru 
moučkový cukr na zdobení

Ostružiny opláchněte. 100 g ostružin krátce povařte se dvěma lžícemi vody a 100 g cukru. Dno rozkládací dortové formy vyložte pečicím papírem (vystřihněte kruh u průměru formy). Sušenky rozdrťte v robotu a smíchejte s rozpuštěným máslem. Sušenkovou směs natlačte na dno formy. Oba sýry vymíchejte se zbývajícícm cukrem, všemi vejci a ostružinovou omáčkou. Krém nalijte na korpus a dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C. Na spodní příčku trouby vložte nádobu naplněnou horkou vodou. Troubu minimálně půl hodiny neotevírejte a nechte cheesecake pozvolna upéct. Pokud vám připadá střed koláče tekutý, pečte ještě dalších pět až deset minut při stejné teplotě. Poté snižte teplotu na 110 °C a dalších 20 minut dopékejte. Správně upečený tvarohový dort by se měl třást, ale zároveň držet pohromadě. K dokonalosti dortu chybí už jen to, aby si pár hodin poležel v chladu. Před podáváním cheesecake ozdobte čerstvými ostružinami a moučkovým cukrem.

Naštěstí existují metody (možná ne úplně ve stylu haute cuisine), které můžete libovolně kombinovat, dokud nebudete se svým cheesecakem naprosto spokojení:
- do sýrové směsi přidejte 2 lžíce vanilkového pudinku.
- spolehněte se na želatinu. Na uvedené množství sýra nechte podle návodu na obalu rozpustit 10 g plátkové želatiny nebo agaru a přidejte do směsi.
- místo jednoho druhu sýra použijte ušlehanou smetanu.
- vyšlehejte zvlášť žloutky s cukrem a bílky - ty přidejte k sýrové směsi až úplně nakonec.

Follow my blog with Bloglovin

10 komentářů:

  1. Snad ty ostružiny taky někde nasbírám, i když už je asi docela pozdě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je naadherny!! A urcite vyborny. To viem, robila som podobny prave tento tyzden, len bez pecenia.

    OdpovědětVymazat
  3. Lotusky jsou na cheesecake nejlepší! A ten Tvůj je nádherný :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já myslela, že je to nějaká moje osobní úchylka :)

      Vymazat
  4. Taky ráda dělám cheesecaky z Lotusek, všichni jsou pak nadšení :) Ty ostružiny jsou na něm tak lákavé...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na těch lotuskách asi fakt něco bude :)

      Vymazat
  5. Ostružiny už se mi letos nepodaří nasbírat, u rodičů jsem na ně jezdila k lesu. Já jsem cheescake ještě nikdy nedělala a konečně vím jak se dělá. Moc sympatický recept, zkusím ho s jiným ovocem ! Posílám pozdravy z Říma :) M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martino, letos byla v Čechách nádherná úroda. Ještě teď vídám keře obsypané plody, ale ty už nechávám vrabčákům. Co třeba cheesecake s želé z kaki? :) A ty ode mě pozdravuj milovaný Řím :)

      Vymazat