Cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem



S jahodami mám pro jejich krásu už pár let tajnou domluvu. Nenechávám je projít tepelnou úpravou a snažím se je použít do oblíbených dezertů syrové. Jen tak si uchovají barvu rudých rtů a neztratí svou pevnost.

Co to znamená? Upeču piškot, dám na něj vrstvu vyšlehané smetany a osázím ji jahodami. Místo knedlíků plněných jahodami uvařím tvarohové noky nebo ravioly plněné ricottou a posypu je směsí jahod rozmačkaných s cukrem - ve finále se musí na talíři náležitě topit v záplavě rozpuštěného másla. A tak je cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem dalším pokušením v řadě mých oblíbených jahodových receptů.

Cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem

Korpus
150 g sušenek Lotus
100 g rozpuštěného másla
máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Náplň
500 g tučného tvarohu
2 vejce
80 g moučkového cukru
80 ml smetany ke šlehání
1 lžíce vanilkového pudinku

Jahody s bazalkovým cukrem
400 g českých jahod
100 g třtinového cukru 

50 g bazalkových lístků

Sušenky rozdrťte tyčovým mixérem a smíchejte s rozpuštěným máslem. Připravte si kulatou dortovou formu o průměru 26 cm, vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou. Sušenkovou směs upěchujte na dno formy.
V míse utřete  vejce, cukr a vanilkový pudink. Vmíchejte tvaroh a smetanu. Směs nalijte na sušenkový základ a dejte do trouby předehřáté na 160 °C. Na spodní příčku trouby vložte plech naplněný horkou vodou. Po půl hodině snižte teplotu na 120 °C a dalších 30 minut dopékejte. Po upečení nechte vychladnout. Obvod formy obkružte nožem a korpus uvolněte.
Cukr s lístky bazalky rozdrťte v hmoždíři nebo pomocí tyčového mixéru. Povrch dortu poklaďte očištěnými jahodami a zasypte bazalkovým cukrem.

Komentáře

  1. Konečne recept kde sú uvedené aj rozmery tortovej formy (ktorú aj mám)! :D Kombinácia jahody a bazalka je zaujímavá; vždy som k ovociu pridávala zo zásady mätu, asi je čas na zmenu. Prajem krásny deň! (https://nutri-licious.blogspot.sk/)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám letos v květináčích spoustu bazalky, tak proto :) Ať chutná!

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky