Domácí zmrzlina s čajem matcha



Sedím na lavičce ospalého náměstí malého města. Pozoruju ticho bez aut. V kalendáři se píše polovina osmdesátých let a v místním hotelu Rekrea se otevírá malé okénko do ulice. Za ním je instalovaný nevídaný nerezový stroj. Obsluhuje ho dívka s roztomilou bílou čelenkou. Do bedny nalije záhadnou směs a stroj začne vrnět. Za okno vystrčí kartón s ručně psaným nápisem: ZMRZLINA. Zničehonic se začne tvořit fronta a předení zmrzlinostroje přiláká první zájemce vynořující se odnikud. Kornout se žlutou nebo růžovou zmrzlinou chce úplně každý. I já. Dnes ale upřednostňuji tu svou, domácí, nad jejímž vznikem bdím od samého počátku. Dělá mi radost pozorovat míchání těsta v malém zmrzlinovači, strkat prsty mezi metličky a s nadějí ochutnávat. Domácí stánek se zmrzlinou otevírám každé léto. A právě v těchto dnech ukládám s nostalgií mrazicí nádobu do sklepa. Loučím se. Zároveň vím, že přijde den, kdy se opět stanu zmrzlinářkou.


.
MOJE MATCHA ZMRZLINA

Pomalá verze:

1/4 l plnotučného mléka
1 kelímek smetany ke šlehání
2 žloutky
100 g moučkového cukru
1 lžíce matchy
3 lžíce teplé (ne horké) vody

Mléko se smetanou zahřejte těsně pod bod varu. Teplo účinně rozbíjí tukové molekuly a ve výsledku bude směs mnohem hladší. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a přidejte matchu rozpuštěnou v teplé vodě. Poctivé šlehání zase napomůže tomu, aby zmrzlina byla nadýchaná jako vánek. Polovinu teplé mléčné směsi vlejte do žloutkové, opatrně promíchejte a vše překlopte do rendlíku se zbylým mlékem. Nalijte do vychlazené nádoby zmrzlinovače a nechte půlhodinku pracovat metličky.



Kdo nevlastní chytrého pomocníka, nemusí si zoufat. Směs dejte přes noc na mrazák. Ráno nechte ztuhlou zmrzlinu patnáct minut povolit a poté ji našlehejte ručním elektrickým šlehačem. Nechte krátce zamrazit a servírujte.

Rychlá verze:

1 kondenzované mléko
1 smetana
1 polévková lžíce matchy
100 g cukru

Ve dvou lžících smetany rozmíchejte matchu. Kondenzované mléko smíchejte v rendlíku se zbylou smetanou, cukrem a rozpuštěnou matchou. Přiveďte těsně pod bod varu, promíchejte a nechte vychladnout. Přendejte do zmrzlinovače a nechte další konání na něm. Za 30 minut můžete servírovat nejbáječnější zelenou zmrzlinu na modré planetě.


Potrpím si i na zmrzlinu banánovou nebo na kávovou granitu. Bože,dej, ať léto ještě nekončí...

Komentáře

  1. Achjo, já normálně zmrzliny moc nemusím, ale teď jsem snad skoro začala i litovat, že nemám zmrzlinovač... (I když je pravda, že u Madly mě tyhle chutě taky chytají). A souhlasím, ať léto ještě nekončí...

    OdpovědětVymazat
  2. Matcha jako zmrzlina musí být geniální! Pořád ještě sním o tom matchamissu :D

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá zajímavě :-) . U nás by ale nikdo tyto moje experimenty neocenil :-D . S manželem jsme se letos na jaře rozhodli koupit zmrzlinový stroj z Cesk a točili jsme zmrzlinu :-) . U dětí i dospělých nejvíc vede čokoládová a vanilková zmrzlina. Ta by jim klidně stačila :-D .

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky