Což takhle dát si italskou topinku?




Bruschetta all pomodoro
(čti: bruskéta al pomodóro)

4 plátky bílého chleba s vypečenou kůrkou
1 stroužek česneku
2 větší zralá rajčata
1 hrst bazalky
2 lžíce olivového oleje extra panenského
špetka mořské soli
pepř


Najít v českých obchodech chléb, který by odpovídal čerstvě upečenému římskému casarecciu s křupavou kůrkou, už dnes není těžké. Casareccio nemá nic společného s hutností českých chlebů, je nadýchaný a plný vzdušných děr, krajíček neváží skoro nic a když ho dáte na jazyk, rozplyne se jako pěna.
Vzdálenou sestřenicí tohoto chleba je v sortimentu českého pečiva ciabatta, případně francouzská bageta, tou nikdy nic nezkazíte. Na bruschettu ji klidně můžete použít nebo pokud máte čas, zkuste upéct domácí italský chléb.  Chléb je ztělesněním tisícileté tradice a ať se podíváme do jakékoliv kultury, všude existuje chléb jako posvátný základ zachování rodu, proto si dejte na jeho výběru záležet.

Bruschetta krok za krokem

1. Chléb nakrájejte na plátky silné jeden centimetr.
2. Plátky opražte v toustovači, případně na sucho v pánvi, nebo na grilovací mřížce v troubě. Správná bruschetta se ovšem musí opéct na otevřeném grilu nebo rovnou v plamenech přímého ohně, tak jak se to dělá už po staletí v horských vesnicích v Apeninách.
3. Opečený chléb poškrábejte stroužkem česneku, aby se na něm zachytilo česnekové aroma. S česnekem to nepřehánějte, ať nezastíní chuť rajčat.
4. Rajčata nařízněte do kříže a přelijte je horkou vodou. Slupku oloupejte ostrým nožem, rajčata nakrájejte na kostičky a přemístěte do mísy.
5. Směs osolte, opepřete, přisypte nakrájenou bazalku, zakápněte lžící oleje a rukama jemně promíchejte.
6. Servírujte na opečených topinkách, dozdobte bazalkou a zakapejte zbývajícím olejem.

Pronto a mangiare!



Komentáře

Oblíbené příspěvky