Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

čtvrtek 3. června 2010

Což takhle dát si italskou topinku?




Bruschetta all pomodoro
(čti: bruskéta al pomodóro)

4 plátky bílého chleba s vypečenou kůrkou
2 zralá rajčata
stroužek česneku
lístky bazalky
olivový olej extra panenský
mořská sůl

Najít v českých obchodech chléb, který by odpovídal čerstvě upečenému římskému casarecciu s křupavou kůrkou, je těžké. Casareccio nemá nic společného s hutností českých chlebů, je nadýchaný a plný vzdušných děr, krajíček neváží skoro nic a když ho dáte na jazyk, rozplyne se jako pěna. Vzdálenou sestřenicí tohoto chleba je v sortimentu českého pečiva ciabbata, případně francouzská bageta, tou nikdy nic nezkazíte. Chléb nakrájejte na plátky silné jeden centimetr. Opražte je v toustovači, případně na sucho v pánvi, nebo na grilovací mřížce v troubě. Správná bruschetta se ovšem musí opéct na otevřeném grilu nebo rovnou v plamenech přímého ohně, tak jak se to dělá už po staletí v horských vesnicích v Apeninách. Vidíte ten symbolický rozdíl, mezi českou a italskou povahou: Ital si opeče na ohni chléb. Čech špekáček. Špekáček versus chléb, jako dva soupeři na bitevním poli, každý zosobňující svou podstatou odlišnost. Chléb je ztělesněním tisícileté tradice a ať se podíváme do jakékoliv kultury, všude existuje chléb jako posvátný základ zachování rodu. Ale špekáček…to je hmota neurčitého masovitého původu, ze které vyhřezávají kousky bílého špeku. Přála bych si, aby byli Češi méně špekáčkový národ a aby je zajímala více podstata, to, co je skryté uvnitř. Dost filozofování a zpět k bruschettě. Opečený chléb poškrábejte stroužkem česneku, , aby se na něm zachytilo česnekové aroma. S česnekem to nepřehánějte, aby nezastínil chuť rajčat. Rajčata oloupejte v horké vodě, nakrájejte na kostičky a přemístěte do mísy. Osolte, ozdobte bazalkou, zakápněte olivovým olejem a rukama jemně promíchejte. Servírujte na opečených topinkách a dozdobte bazalkou. Pronto a mangiare!


Žádné komentáře:

Okomentovat