Pečený lilek s česnekem

Tenhle recept je tak jednoduchý, až se nechce věřit, že výsledek bude tak skvělý. Potřebujete jen čerstvé lilky, mořskou sůl, česnek a dobrý olivový olej.





Recept jsem získala od Dagmar Derré, která ho proslavila pod názvem Lilek à la Jean, protože jde o recept jejího francouzského manžela Jeana. Lilky mám ráda v mnoha podobách - vyzkoušet můžete  orientální pomazánku baba ghanoush nebo lilky zapečené s rajčatovou omáčkou, mozzarellou a parmezánem (La parmigiana di melanzane).

Pečený lilek s česnekem
4 porce, příprava: 30 minut, pečení: asi 40 minut

2 středně velké lilky
hrubá mořská sůl
4 - 6 stroužků česneku 
4 lžíce olivového oleje extra virgin
čerstvé bylinky na ozdobu

Lilky vyberte pevné, bez skvrn, s lesklou slupkou. Podélně je rozřízněte a vzniklé 4 poloviny posypte mořskou solí. Lilky nechte ‚vypotit’. Co to znamená? Zhruba za půl hodiny se na řezné straně objeví světle hnědá tekutina. Můžete počkat i déle, záleží, kolik času máte.

Mezitím oloupejte stroužky česneku a nakrájejte je na tenké plátky. Lilky opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Nožem udělejte na každé polovině lilku mřížku a do vzniklých mezer vtlačte plátky česneku. Lilky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakapejte olivovým olejem a pečte při 180°C asi 40 minut nebo dokud povrch nezezlátne a dužina nezměkne.

Posypte čerstvými bylinkami a podávejte jako samostatný zeleninový chod nebo jako předkrm.

Komentáře

Oblíbené příspěvky