Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

úterý 10. května 2016

Pomazánka z pečeného lilku


Do lilku jsem blázen. Jaro se pomalu přehouplo do léta a nastává čas zeleninových pomazánek. Obdivuji je pro jejich lehkost i jednoduchost a pro schopnost ukonejšit hladový žaludek.
Lilek je v tomto období vyhledávanou zeleninou a kdykoliv ho vložím na rozpálený olej nebo do horké trouby, prostor se naplní nádhernou vůní. Spojíte-li všechny ingredience uvedené v receptu dohromady, dostanete dokonalé letní jídlo. Když mám čas, připravím zvlášť kousky lilku opečené na olivovém oleji, které použiju k dochucení a ozdobení pomazánky. Kontrast lilkové pasty a křupavého lilku nasáklého olejem, je nevšední.

Pomazánka z pečeného lilku / Baba Ganoush / Lilkový kaviár
Pro 4 osoby

2 lilky
2 stroužky česneku, rozmačkané
2 lžičky pasty tahini
1 lžíce olivového oleje + dostatek oleje na smažení lilku
1 rajče, spařené v horké vodě, oloupané a nasekané nadrobno
1 lžička římského kmínu, mletého
šťáva z poloviny citronu
mořská sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
černé olivy a rozmarýn k podávání

Jeden lilek propíchejte vidličkou a vložte na plech vyložený pečicím papírem. V troubě vyhřáté na 230 °C pečte do změknutí, asi 25 minut. Podélně rozkrojte a lžící oddělte dužinu od slupky. 



Přendejte do mísy a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Mezitím nakrájejte druhý lilek na kostky o hraně 2 cm. Osolte je a nechte patnáct minut vypotit. Opláchněte je vodou a osušte kuchyňskou utěrkou. V pánvi s vysokým okrajem rozehřejte 2cm vrstvu olivového oleje a dozlatova osmažte kostičky lilku. Přebytečný olej vysušte papírovou utěrkou a podávejte k pomazánce, kterou ozdobte snítkou rozmarýnu a černými olivami.



Milujete lilky? Vyzkoušejte:

Famózní recept na lilky po italsku - Melanzane alla Parmigiana. Jedná se o smažené plátky lilku, zapečené s rajčatovou omáčkou a plátky mozzarelly.

Už dávno, v počátcích tohoto blogu, jsem zveřejnila recept na Baba Ganoush. Dělám ho pořád ráda, i když s menšími obměnami.









Žádné komentáře:

Okomentovat