Nepečená jahodová terina


Samosběr jahod letos začal neuvěřitelně brzo - už koncem května! Radost z čerstvě natrhaného košíku jahod je obrovská a cestou domů z pole se těším, jak v kuchyni naložím s voňavým pokladem. 
A tak jsem během prázdnin vařila oblíbené jahodové knedlíky, řada přišla na jahodový sorbet, jahodovou vodu agua de fresa, na jahodové smoothie v mnoho variacích a také na jahodový nepečený dort.

Jahodová nepečená terina
na 2 chlebíčkové formy 

2 kg jahod, nejlépe českých, natrhaných v sezoně
20 g želatiny v plátcích nebo 12 g agaru
500 g tučného tvarohu
500 g hustého jogurtu (například řeckého)
150 g cukru nebo jiného sladidla (můžete přidat nebo ubrat podle chuti)
1 balení piškotů (240 g)
čerstvá máta na ozdobu

Okraje i dno formy vyložte potravinovou fólií. Na dno rozprostřete těsně vedle sebe piškoty.

Větší část očištěných jahod nakrájejte na kousky, pár celých jahod odložte na ozdobu. Do rendlíku vložte 400 g očištěných nakrájených jahod, 4 lžíce vody a přidejte polovinu cukru (75 g). Přiveďte k mírnému probublávání (ne klokotu), promíchejte a ihned odložte - jahody by měly pustit šťávu.

Šťávu přeceďte (jahody použijte do náplně) a namočte v ní želatinu, pokud je šťávy málo, přidejte vodu. Přelijte do rendlíku a za stálého míchání přiveďte opět k bodu varu. Odložte a nechte mírně vychladnout.

Mezitím smíchejte tvaroh s jogurtem a zbývajícím cukrem. Do hmoty zapracujte povařené jahody a  syrové jahody (počítejte s tím, že zbytek syrových jahod musí vystačit na zdobení). Přidejte povařenou želatinu a řádně promíchejte. Hmotu nalijte na piškoty do formy, na první vrstvu rozložte další piškoty, opět zalijte části směsi a takto pokračujte do spotřebování všech surovin.

Povrch formy zakryjte potravinářskou fólií a na 3 hodiny uložte v chladničce. Můžete také vložit na 30 minut do mrazáku a potom přesunout do chladničky.

Ozdobte čerstvými jahodami a mátou a krájejte na 2cm plátky.

P. S.:
Jahody jsme sbírali v Berry servisu v Břežanech II. Cena za 1 kg byla stanovená na 60 Kč.





Komentáře

Oblíbené příspěvky