Jahodové knedlíky z tvarohového těsta




Každý den jezdím přes Kunratice, a tak nemůžu bez povšimnutí minout ceduli Jahodárna. Jahodová pole jsou nedaleko a majitelé vozí do stánku vedle kostela sklizené jahody každou hodinu. Čerstvost jahod je zaručena!

Mezi naše nejoblíbenější dezerty patří jahody rozmačkané s cukrem a tvarohem, jahody se šlehačkou, nebo jahodové knedlíky. Ty z tvarohového těsta jsou úžasně jednoduché.


Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Recept

TĚSTO
250 g měkkého tvarohu, okapaného
50 g změklého másla
1 žloutek
180 - 200 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
čerstvé české jahody (například jahody od Jakoubků z Kunratic)

NA DOKONČENÍ
400 g tvrdého tvarohu, nastrouhaného
moučkový cukr
rozpuštěné máslo na polití
zakysaná smetana podle chuti
lístky čerstvé máty nebo meduňky

NA OMÁČKU
250 g jahod, rozpůlených
100 g krupicového cukru
čerstvě vymačkaná šťáva z 1 limety
50 ml portského vína


V míse smíchejte máslo, měkký tvaroh, žloutek, mouku a cukr. Rychle těsto vytvarujte, protože tvaroh pouští vodu. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte minimálně 1 hodinu odležet. Potom těsto rozdělte na dvě poloviny, z každé vytvarujte váleček široký 4 cm a z něj odkrajujte kousky těsta. Pomocí rukou tvořte placičky a zabalte do nich celé jahody.


Připravené knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě asi 6-8 minut, záleží na velikosti knedlíků.



Mezitím vložte do rendlíku všechny přísady na jahodovou omáčku. Směs pomalu přiveďte k varu a nechte krátce propojit. Jahody by se neměly vařit, ztratily by barvu.

Hotové knedlíky propíchněte nebo nařízněte, aby z nich unikla pára a podávejte posypané nastrouhaným tvarohem, vydatné pocukrované, ozdobené lístky máty či meduňky a zalité máslem. Tím rozhodně nešetřete!

Zvlášť podávejte jahodovou omáčku a zakysanou smetanu, ať si každý svou porci doladí podle chuti.



    

Komentáře

Oblíbené příspěvky