Čokoládový poklad


Devatero druhů cukroví, vánočka, štrúdl... o tom jsem si mohla nechat v Itálii na Vánoce jen zdát. A věřte mi, že jsem takové gastrosny prožila a jaké! Dozlatava vypečená vánočka zasypaná sprškou mandlí, vanilkové rohlíčky v obležení lineckým a medvědími pracičkami, krabice vystlaná papírovými ubrousky odpočívající ve sněhové závěji na balkoně... V Římě bylo ale všechno jinak. Sladkou tečku vánočního gastronomického zážitku obstaral kupovaný panettone a jinak nic. Nic domácího. Zato hora čokoládiček a nejrůznějších bonbónů, která se vtěsnala do obrovské skleněné mísy. Zima je sezónou čokolády a všechny cukrárny - pasticcerie jako na povel zaplní regály tisícerými bonbóny zabalenými jako šperky.

Mezi moje nejoblíbenější patří:

CUNEESI - italské rumové pralinky z hořké čokolády, které nemají absolutně nic společného s českými pralinkami! Ty italské jsou hutné, opravdu hořké a plněné nikoli rumovou trestí, ale čokoládovou pěnou prosycenou silným rumovým aroma.


CIOCCOLATINI VENCHI - povinností každého renomovaného výrobce čokolády je vyrobit pro období svátků malé dezertní čokoládičkové kostičky, které nabízejí v jednom jediném soustu pořádnou dávku rozkoše. A to čokoládovna Venchi (založená v roce 1878) umí. Existuje obrovské množství variant: mléčná čokoláda plněná nugátem, hořká čokoláda s lískovooříškovým krémem, hořká čokoláda plněná ještě hořčejší čokoládovou pěnou...

TORRONCINI - v podstatě jde o elegantní variantu tureckého medu. Zapomeňte na ten pouťový, o který si zlámete zuby. Italové vymysleli měkkoučkou variantu - sněhovou pěnu promíchanou s pistáciovými oříškami sevřenou dvěma oplatkami. Kromě bílého torrone, existuje i torrone hnědý, čokoládový a je velmi podobný čokoládě s lískovými oříšky.

Suma sumárum: do Čech za cukrovím, do Itálie za čokoládou! :)

Komentáře

  1. Závěr je krásný! Přeji mnoho zdraví a uspěchů v novém roce 2012

    OdpovědětVymazat
  2. Vdaka za tento prispevok. Slinky mi tecu dolu bradou. Cokoladu milujem. Krasny novy rok zelam. Ada

    OdpovědětVymazat
  3. jůů, máš dobrý vkus, čokoládu miluji.

    OdpovědětVymazat
  4. Ma che hai fotografato i cioccolatini co ti poslala mama?:D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky