Zmrzlina, zn. domácí




Návrat léta si vyloženě užívám. Nevadí mi pětatřicet ve stínu, nevadí mi horké vlahé noci, při kterých nezamhouřím oka, protože mi kolem hlavy krouží komáří komando, nevadí mi zeleně kvetoucí voda v českých tocích, nevadí mi dokonce ani to, že přestaly růst houby, to všechno mi nevadí, protože konečně můžu provozovat svou proslulou zmrzlinovou dietu. V čem spočívá? Ráno k snídani nic (teploměr ukazuje 25 °C, kdo by se vařil s kávou či čajem), v poledne zmrzliny co hrdlo ráčí, k večeři obrovská porce sorbetu (tak trochu dietnější verze zmrzliny). Od té doby, co se v mé domácnosti vyskytl zázračný přístroj na zmrzlinu, ho využívám s obrovskou vášní a s ještě větší chutí. Protože většího požírače zmrzliny než jsem já byste těžko pohledali. Moje vášeň pro domácí zmrzlinu má samozřejmě své kořeny v Itálii, kde jsem poprvé ochutnala gelato artigianale. Zmrzlinu vyrobenou hezky po staru, tradičním způsobem, z poctivé směsi smetany, ovoce, vajec, zmrzlinu do které se můžete zakousnout, jak je hustá. Protože poznám pseudozmrzlinu z pytlíkové směsi na sto honů (varuje mě konzistence, často i zkomolený název, neřku-li chuť), rozhodla jsem se jíst zmrzlinu jen v Itálii, anebo si ji sama vyrobit. Jde to poměrně snadno. Základem je vytvořit si domácí směs. Pokud máte rádi zmrzlinu hodně hustou a krémovou, pak musí tvořit základ směsi smetana, často i žloutky, které směs zahustí. Důležitá informace: to, co konzumujete ve velmi studeném, až ledovém stavu, vám připadá vždycky méně sladké. Proto je zapotřebí na cukru nešetřit (že to odporuje zásadám diety? vždyť zmrzlina neobsahuje skoro žádné tuky...). Nádoba, ve které se zmrzlina vyrábí, se musí patřičně nachladit v mrazáku (ideálně přes noc). No a to je vlastně veškerý zmrzlinářský um...

Smetanová banánová zmrzlina:

2 dl vychlazeného polotučného mléka
1 kelímek vychlazené sladké smetany

150 g moučkového cukru

3 žloutky
2 zralé banány

V mixéru rozmixujte banány s mlékem a smetanou. Zvlášť vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a vmíchejte do banánové směsi.

Směs přelijte do vychlazené nádoby na zmrzlinu a nechte zhruba 30 minut zmrzlinovat.

Funkce zmrlinovače je asi taková, že ve vychlazené nádobě rotují metly vhánějící vzduch do směsi, čímž směs nabývá na objemu (ztrojnásobí se!!!) a na tuhosti.


Ještě než léto vezme definitivně roha, dostanou prostor i moje další oblíbené zmrzliny a sorbety:

Čokoládová zmrzlina

300 ml vychlazeného polotučného mléka
1 kelímek vychlazené sladké smetany
200 g kvalitní hořké čokolády

100 g moučkového cukru


Na mírném ohni ohřejte smetanu, nalámejte do ní čokoládu a přidejte cukr. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Směs nechte vychladit, přidejte vychlazené mléko a dejte do zmzlinovače. Tahle čokoládová zmrzlina je proklatě hustá!

Sorbet
ze šampaňského

400 ml vychlazeného suchého šumivého vína
100 ml vody
100 g moučkového cukru

šťáva z půlky citronu
1 bílek

Polovinu cukru vyšlehejte s bílkem do tuhé pěny. Druhou polovinu nechte na mírném ohni rozpustit ve vodě, až cukrový sirup vychladne, vmíchejte víno, citronovou šťávu a našlehaný bílek. Směs nalijte do zmrzlinovače. Za třicet minut bude hotovo 6 - 8 porcí exkluzivního rozmarného sorbetu, který můžete servírovat v šampuskách se snítkou máty.

A co dělat, když nemáte zmrzlinovač? Do mrazáku dejte vychladit nerezovou mísu a opatřete si spoustu ledu. Vyrobte směs na zmrzlinu, kterou nechte hodně vychladit a přelijte ji do vychlazené nerez nádoby, tu postavte na led. S mísou vrťte na všechny strany a zároven ručním šlehačem šlehejte směs (to chce jedny ruce navíc), ještě lepší je metly, ideálně kovové, nechat vymrznout v mrazáku. Pokud se vám nepodaří tímto způsobem vyrobit zmrzlinu, tak alespoň zmrzlinový shake...

PS.: A v takovémhle báječném kyblíku s klikou vyráběly zmrzlinu naše babičky:




Je libo brčálově zelenou zmrzlinu nebo granitu? Nebojte, zeleň má na svědomí japonský čaj matcha.


Komentáře

  1. Pěkné! Já zase dělám domácí zmrzlinu takhle: http://www.novakuchyne.cz/2010/08/20/domaci-zmrzlina/

    OdpovědětVymazat
  2. Letos jsem taky doslova popadla zmrzlinovému a sorbetovému šílenství a ač mám domácnost bez zmrzlinovače, moc mě baví objevovat nové chutě a kombinace. Zrovna včera jsem vyráběla jablečný sorbet s bazalkoua limetkami :-)
    Domácí zmrzlina je prostě skvělá a navíc člověk přesně ví, co jí. Mě totiž bohužel vůbec nechutnají průmyslově vyráběné zrmzliny (vlastně jsou to jen mražené krémy plné cukru a rostilnného tuku), takže si radši vyrábím vlastní variace dle chuti a stupně zavalení sezónním ovocem :-)
    Pár mých zmrzlinových výtvorů třeba tady: http://madlinakuchyne.blog.cz/1108/studena-vlna
    a tady: http://madlinakuchyne.blog.cz/1108/studena-vlna-ii-zmrzlinove-silenstvi-pokracuje

    OdpovědětVymazat
  3. Nejdřív vidím úžasné zmrzliny u Madly a teď i tady u tebe! To je pro mě hotová mučírna vzhledem k tomu, že mám mrazák totálně zaplněný vším možným jenom ne tou zmrzlinou :D Nejvíc by mě lákala ta banánová se smetanou a hned v závěsu je čokoládová. Mimochodem nemám zmrlinovač, takže ten "babičkovský" kyblík bych brala všemi deseti :D

    OdpovědětVymazat
  4. Zmrzlina vypadá úžasně! Já se zatím k výrobě poctivé zmrzliny nedonutila, ale ráda si dělám instantní banánovou zmrzlinu: http://drobecky.blogspot.com/2011/06/jeden-kopecek-bananove-prosim.html

    OdpovědětVymazat
  5. Tak já bych si zmrzliny nejraději také dělala sama doma, jen ještě nějakým způsobem sehnat zmrzlinovač a pustit se do toho :) vaše vypadá perfektně, musí tak i chutnat :)

    OdpovědětVymazat
  6. Petr: krásná hustá straciatella s oříšky, mňam :)

    OdpovědětVymazat
  7. Madla: rybízový sorbet má naprosto neodolatelnou barvu, gratuluju k takovým báječným domácím výrobkům - členové rodiny musí být nadšeni. To se shodneme - průmyslové zmrzliny vyráběné z prášku jsou naprosto bez chuti, a navíc domácí zmrzliny si vždycky člověk udělá pořádný kotlík :))

    OdpovědětVymazat
  8. Catalina: Uznávám, že se zmzlinovačem to jde všechno jednodušeji, nicméně i bez něj se dá zmrzlinovat, třeba taková jahodová dřeň se povede vždycky :)

    OdpovědětVymazat
  9. Pavla: máme stejné chutě, také miluju banánovou příchuť :) banán navíc směs báječně zpevní a zahustí :)

    OdpovědětVymazat
  10. Lůc Mác: Děkuju, za zmrzlinový vzhled může především můj zmrzlinovač :), ale musím říct, že se vyplatí, hlavně návštěvy ocení pořádnou porci domácí zmrzliny :)

    OdpovědětVymazat
  11. Teda, asi začnu taky vyrábět domácí zmrzlinu, zatím dělám jenom ovocné dřeně ...

    OdpovědětVymazat
  12. Super! Zmrzlina doma vyrobena je urcite lepsie ako tie "pacmagy" predavane v kioskoch. Nemam zmrzlinovac a zatial som robila doma iba levandulovu zmrzlinu, ale bola to tak lahodna chut. Vdaka za nove inspiracie, aj ked budem robit iba rucne, na chuti to urcite neuberie

    OdpovědětVymazat
  13. Psala jsem už v pátek, jen se ale s komentáři trápím ... přešvihnu čas apod.
    Zmrzlina domácí pro mě znamenala dlouhou dobu zbytečné domácí patlání a zmrzlinovač jsem považovala z rozmařilost.
    ALE:
    I má babička ho v padesátých a šedesátých letech doma měla a zmrzlinu tvořila. A to měli malé hospodářství a později práci stejně těžkou na statku. Já moc zmrzlinová nejsem, odtud možná pramení moje lhostejnost. Pro mladší nechávám ve tvořítku zmrznout jogurt, kdysi to bývala jeho jediná forma, kterou dokázala pozřít.

    OdpovědětVymazat
  14. Jooo, tak tohle je přesně zmrzka dle mých představ! Smetanová, hustá, sytá... hmmmm, mňam! Taky jsem uvažovala o zmrzlinovači. Akorát stále váhám... Jak často bych zmrzku asi dělala? a hlavně další společník do kuchyně, další místo...Nejspíš se rozhodnu až příští rok, jestli mě k tomu třeba nevyprovokuje lepší počasí než to letošní :)

    OdpovědětVymazat
  15. Krásný den přeji, miluji Vaši knihu*** doufám, že bude pokračování :-) Jsem i milovnicí zmrzliny... má nejoblíbenější je citronová - nebyl by tip na recept.. a také..na dobrý a ne moc drahý zmrzlinovač? Děkuji a přeji vše krásné... Susie

    OdpovědětVymazat
  16. @Toffo: Taky myslím, že zmrzlina má v našich zemích tradici, stačí se podívat do prvorepublikových kuchařek - recepty na zmrzlinu nechybí!

    OdpovědětVymazat
  17. @Kudrlinka: v určitém ohledu je zmrzlinovač jen další krám :) Já ho na zimu strkám do sklepa :) I když i v zimě se dá návštěva ohromit sorbetem, třeba mátovým :)

    OdpovědětVymazat
  18. @Susie: A já zase miluju váš blog :), vy žijete v harmonii a kráse, blahopřeju vám k tomu, vypůjčím si slova Boženy Němcové: šťastná to žena! Citronová zmrzlina také patří k mým nejoblíbenějším, vždycky mi připadá, že jím sníh:

    půl litru mléka
    2 bio citrony
    130 g moučkového cukru
    1 bílek

    Vymačkejte šťávu ze dvou citronů a přefiltrujte ji přes plátno. Smíchejte ji s cukrem a mlékem, přidejte sníh z jednoho bílku. No a teď šup se zmrzlinou do zmrzlinovače - já doporučuju nějakou italskou značku, protože Italové dělají tu nejlepší zmrzlinu na světě, já mám tenhle: http://www.mall.cz/zmrzlinovace/delonghi-ic-8500:ranking?gclid=CLW00r7InasCFcMXzQodqHCRmw
    ale existují i levnější do tisícovky, nemám vyzkoušeno :(

    OdpovědětVymazat
  19. Milá L.C. děkuji mnohokrát za tip i receptík .-)*** rovněž za zahřátí u srdíčka Vaším komentíkem k mému blogu. Máte pravdu - Delonghi je vyzkoušená značka i co se týče kávovarů.. určitě při koupi zvolím tu .-)
    krásné dny ze srdce přeje Susie

    OdpovědětVymazat
  20. Možná bych zkusil místo toho mléka dát do zmrzky smetanu. I když to asi nebude to pravé pro štíhlou linii, chuť by to mohlo ještě dále vylepšit :)

    OdpovědětVymazat
  21. No, tak teďka je otázka, jestli se přece jen nevrátit raději k tomu starému mlýnku, co používaly naše babičky. Je to přece jen levnější a musí to mít přece svoje kouzlo, dělat si v tom zmrzlinu :)

    OdpovědětVymazat
  22. skusal som asi 10 receptov na domacu zmrzlinu, par z nich vyslo OK, no nikdy som neprekonal moju oblubenu v Cukraren Elezi vo Vajnoroch Bratislava, poctiva varena a hlavne kopec ovocia v jahodovej to uz dnes kupi clovek malokde.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky