Itálie je nejen má láska...
...jak dokládá časopis Apetit v srpnovém čísle. V článku věnovaném italské kuchyni uvádí profily tří nadšenců, kteří zcela propadli italské kuchyni. U dvou - Riccarda Lucqueho a Andrey Biondi - je to zcela legitimní a pochopitelné, vždyť se narodili pod italským sluncem a ve školní kantýně pojídali každý den špagety, zatímco nadšenec č. 3, čili já, UHO a převařenou rýži ze sáčku. Zkrátka, já jsem se dostala do jejich milé společnosti tak trochu oklikou. Proč mi Itálie učarovala a dostala se mi do krve, a jak k této nečekané konverzi Češky vyrostlé na vepřu-knedlu-zelu došlo, se můžete dočíst v knížce ŘÍKAL JSI TI AMO. Ale kromě představení tria italofilů, přináší samozřejmě Apetit i naše recepty. A jak překrásně nafocené! Určitě to jsou nejprofesionálnější fotografie v historii tohoto blogu, díky tobě Apetite!
Já jsem měla na starosti předkrmy, Andrea Biondi první chod, který tradičně tvoří těstoviny, a maestro Riccardo Lucque představil hlavní chod na bázi masa. A jaké italské menu jsme dali dohromady?
Milostná předehra
Pralinky z ricotty v kabátku z pistácií
(pro 4 osoby)
250 g ricotty
Milostná předehra
Pralinky z ricotty v kabátku z pistácií
(pro 4 osoby)
250 g ricotty
100 g pistáciových oříšků
50 g strouhaného parmezánu
10 ml plnotučného mléka
sůl 1 lžíce olivového oleje extra panenského
čerstvě mletý bílý pepř
Polovinu pistácií rozdrťte v mixéru najemno, zatímco druhou polovinu nasekejte nožem nahrubo. V misce třete ricottu s parmezánem, najemno rozdrcenými pistáciovými oříšky a mlékem, dokud nevznikne hladká hmota. Osolte, opepřete bílým pepřem a pomocí dvou kávových lžiček tvarujte pralinky. Obalte v nahrubo nasekaných pistáciích. Pralinky vyrovnejte na tácek potažený potravinovou fólií a dejte ztuhnout do ledničky na 30 minut.
Cuketové závitky s tuňákovou náplní
(pro 4 osoby)
2 menší, tuhé cukety, bez semínek
160 g tuňáka v oleji (Rio mare)
lžička kaparů
2 ančovičky v oleji
1 jarní cibulka
3 lžíce strouhanky
1 vejce
3 lžíce nastrouhaného parmezánu
olivový olej extra vergine
máslo
sůl a pepř
Jednu cuketu nakrájejte na co nejtenčí podélné plátky, můžete použít struhadlo-mandolínu. Druhou nasekejte a la julienne, osolte a nechejte půl hodiny vypotit. V pánvi s vyšším okrajem rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, ančovičky (opláchnuté ve vodě a osušené) a cuketu. Patnáct minut poduste, dokud se ančovičky nerozmělní a neprolnou s ostatními ingrediencemi. Opepřete, solit nemusíte, protože ančovičky jsou velmi slané. Nechte vychladnout. V míse (můžete použít i mixér) smíchejte tuňáka s vejcem, kapary, parmezánem a strouhankou, osolte a opepřete. Spojte s vychladlou cuketovou směsí. Na každý plátek cukety lžičkou naneste směs, srolujte a postavte do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Závitky opřete o sebe, aby se nerozbalily. Každý závitek můžete také propíchnout párátkem, anebo vytvořte špízy – několik závitků propíchněte jehlou či špejlí. Vydatně zakapejte olivovým olejem a pečte v troubě po dobu třiceti minut při 190 °C.
Bruschetta se sušenou šunkou a mozzarellou
(pro 4 osoby)
4 plátky italského bílého chleba
4 plátky prosciutta
1 mozzarella z buvolího mléka
olivový olej extra panenský
čerstvá bazalka
Rozehřejte troubu na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na něj dejte plátky chleba, pokapejete je olivovým olejem a nechejte v předehřáté troubě opéct dozlatova. Na bruschetty rozdělte 1 mozzarellu z buvolího mléka nakrájenou na plátky a plátky prosciutta. Zakapejte olivovým olejem a ozdobte čerstvou bazalkou.
Tagliatelle s klobáskou salsiccia a čerstvými rajčátky podle Andrey Biondi
(pro 4 osoby)
400 g tagliatelle all´uovo nebo jiných dlouhých vaječných těstovin
300 g čerstvé klobásky salsiccia
200 g třešňových rajčátek, přepůlených
100 ml bílého vína
2 stroužky česneku
2 lžíce extra panenského olivového oleje
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Česnek oloupejte, překrojte podélně napůl a vyjměte zárodek klíčku. V pánvi na oleji pak česnek opékejte asi minutu dožluta. Vyjměte a do oleje dejte klobásku nakrájenou na kousky velikosti sousta (pokud možno sejměte střívko). Opékejte dozlatova, trvá to asi 4 minuty. Zvyšte plamen, podlijte vínem a vařte, až se téměř odpaří. Mezitím dejte vařit těstoviny podle návodu na obalu. Do pánve přidejte rajčátka a míchejte je 2 minuty, aby povolila. Osolte a opepřete. Vložte scezené těstoviny, ještě minutu míchejte a ihned podávejte.
Telecí kotlety s lilkovou krustou Riccarda Lucqueho
(pro 4 osoby)
1 velký lilek
1 stroužek česneku
velký svazek bazalky, nasekaný + pár lístků na ozdobu
1 lžička tymiánových lístků
2 lžíce panenského olivového oleje
2 lžíce strouhaného sýra pecorino + hobliny na posypání
4 telecí kotlety, nejlépe s kostí (à 250 g)
sůl a čerstvě mletý pepř
Lilek propíchejte nožem a dejte na gril. Za občasného otáčení nechte jeho slupku zcela zčernat, trvá to asi 10–15 minut. Můžete ji také opálit dočerna nad plamenem plynového sporáku a pak dopéct v troubě. Nechte vychladnout.
Podélně lilek rozřízněte a lžící vyberte dužinu. V misce ji smíchejte s česnekem, bazalkou, tymiánem, 2 lžícemi olivového oleje, pecorinem, solí a pepřem.
Předehřejte troubu na 180 °C. Telecí kotlety potřete olejem, osolte, opepřete a položte na gril. Po 2 minutách otočte. Po druhé straně grilujte 1 minutu. Pak maso sejměte z grilu a dejte ho na 5 minut do vyhřáté trouby. Vyndejte maso a nechte ho 10 minut odpočinout. Pak na něj navršte silnou, asi dvoucentimetrovou vrstvu lilkové směsi a posypte pecorinem. Zvyšte teplotu v troubě na 220 °C a kotlety vraťte na 3 minuty dovnitř. Při podávání ozdobte bazalkou.
PS.: A jak asi vypadají dva Italové a jedna Češka? Kdo si koupí vydání Apetit (srpen 2011), uvidí!
10 ml plnotučného mléka
sůl 1 lžíce olivového oleje extra panenského
čerstvě mletý bílý pepř
Polovinu pistácií rozdrťte v mixéru najemno, zatímco druhou polovinu nasekejte nožem nahrubo. V misce třete ricottu s parmezánem, najemno rozdrcenými pistáciovými oříšky a mlékem, dokud nevznikne hladká hmota. Osolte, opepřete bílým pepřem a pomocí dvou kávových lžiček tvarujte pralinky. Obalte v nahrubo nasekaných pistáciích. Pralinky vyrovnejte na tácek potažený potravinovou fólií a dejte ztuhnout do ledničky na 30 minut.
Cuketové závitky s tuňákovou náplní
(pro 4 osoby)
2 menší, tuhé cukety, bez semínek
160 g tuňáka v oleji (Rio mare)
lžička kaparů
2 ančovičky v oleji
1 jarní cibulka
3 lžíce strouhanky
1 vejce
3 lžíce nastrouhaného parmezánu
olivový olej extra vergine
máslo
sůl a pepř
Jednu cuketu nakrájejte na co nejtenčí podélné plátky, můžete použít struhadlo-mandolínu. Druhou nasekejte a la julienne, osolte a nechejte půl hodiny vypotit. V pánvi s vyšším okrajem rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, ančovičky (opláchnuté ve vodě a osušené) a cuketu. Patnáct minut poduste, dokud se ančovičky nerozmělní a neprolnou s ostatními ingrediencemi. Opepřete, solit nemusíte, protože ančovičky jsou velmi slané. Nechte vychladnout. V míse (můžete použít i mixér) smíchejte tuňáka s vejcem, kapary, parmezánem a strouhankou, osolte a opepřete. Spojte s vychladlou cuketovou směsí. Na každý plátek cukety lžičkou naneste směs, srolujte a postavte do zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Závitky opřete o sebe, aby se nerozbalily. Každý závitek můžete také propíchnout párátkem, anebo vytvořte špízy – několik závitků propíchněte jehlou či špejlí. Vydatně zakapejte olivovým olejem a pečte v troubě po dobu třiceti minut při 190 °C.
Bruschetta se sušenou šunkou a mozzarellou
(pro 4 osoby)
4 plátky italského bílého chleba
4 plátky prosciutta
1 mozzarella z buvolího mléka
olivový olej extra panenský
čerstvá bazalka
Rozehřejte troubu na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na něj dejte plátky chleba, pokapejete je olivovým olejem a nechejte v předehřáté troubě opéct dozlatova. Na bruschetty rozdělte 1 mozzarellu z buvolího mléka nakrájenou na plátky a plátky prosciutta. Zakapejte olivovým olejem a ozdobte čerstvou bazalkou.
Tagliatelle s klobáskou salsiccia a čerstvými rajčátky podle Andrey Biondi
(pro 4 osoby)
400 g tagliatelle all´uovo nebo jiných dlouhých vaječných těstovin
300 g čerstvé klobásky salsiccia
200 g třešňových rajčátek, přepůlených
100 ml bílého vína
2 stroužky česneku
2 lžíce extra panenského olivového oleje
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Česnek oloupejte, překrojte podélně napůl a vyjměte zárodek klíčku. V pánvi na oleji pak česnek opékejte asi minutu dožluta. Vyjměte a do oleje dejte klobásku nakrájenou na kousky velikosti sousta (pokud možno sejměte střívko). Opékejte dozlatova, trvá to asi 4 minuty. Zvyšte plamen, podlijte vínem a vařte, až se téměř odpaří. Mezitím dejte vařit těstoviny podle návodu na obalu. Do pánve přidejte rajčátka a míchejte je 2 minuty, aby povolila. Osolte a opepřete. Vložte scezené těstoviny, ještě minutu míchejte a ihned podávejte.
Telecí kotlety s lilkovou krustou Riccarda Lucqueho
(pro 4 osoby)
1 velký lilek
1 stroužek česneku
velký svazek bazalky, nasekaný + pár lístků na ozdobu
1 lžička tymiánových lístků
2 lžíce panenského olivového oleje
2 lžíce strouhaného sýra pecorino + hobliny na posypání
4 telecí kotlety, nejlépe s kostí (à 250 g)
sůl a čerstvě mletý pepř
Lilek propíchejte nožem a dejte na gril. Za občasného otáčení nechte jeho slupku zcela zčernat, trvá to asi 10–15 minut. Můžete ji také opálit dočerna nad plamenem plynového sporáku a pak dopéct v troubě. Nechte vychladnout.
Podélně lilek rozřízněte a lžící vyberte dužinu. V misce ji smíchejte s česnekem, bazalkou, tymiánem, 2 lžícemi olivového oleje, pecorinem, solí a pepřem.
Předehřejte troubu na 180 °C. Telecí kotlety potřete olejem, osolte, opepřete a položte na gril. Po 2 minutách otočte. Po druhé straně grilujte 1 minutu. Pak maso sejměte z grilu a dejte ho na 5 minut do vyhřáté trouby. Vyndejte maso a nechte ho 10 minut odpočinout. Pak na něj navršte silnou, asi dvoucentimetrovou vrstvu lilkové směsi a posypte pecorinem. Zvyšte teplotu v troubě na 220 °C a kotlety vraťte na 3 minuty dovnitř. Při podávání ozdobte bazalkou.
PS.: A jak asi vypadají dva Italové a jedna Češka? Kdo si koupí vydání Apetit (srpen 2011), uvidí!
To VSETKO by som hned ochutnala, parada!
OdpovědětVymazatApetit už mám doma, vůbec jsem netušila, že Vás tam najdu, i když mohlo mě to trknout :) fotky jsou fakt super, nejvíc by mě lákalo.. no asi jako Michaelu všechno :))
OdpovědětVymazatMichaela: A hezky jedno po druhém :)) vymýšleli jsme recepty tak, aby na sebe navazovaly a aby se jednotlivé chutě nepřebily :)
OdpovědětVymazatIvana: Já se na sebe fakt nerada koukám, ale na fotky jídel, to jooo, úplně se mi sbíhají sliny, jen když časopisem listuju :)
OdpovědětVymazatkeď som si čítala ten článok v Apetite, hneď som si uvedomila, že váš blog sledujem, a bol to skvelý pocit - "ja poznám hviezdu, ktorá tak inšpiratívne varííí" :))
OdpovědětVymazattaky mám doma, blahopřeji! Moc pěkné to máte ;-)
OdpovědětVymazat...tu usi il tuo vero nome? Ma sei sciocco?
OdpovědětVymazatCuketa? Jedine takhle: www.e-jamie.eu/recepty/krehke-cuketove-kvety
OdpovědětVymazatUz se tesim na ceskou kucharku Jamieho Olivera ted v listopadu!
zdroj: http://www.e-jamie.eu/clanky/jamie-oliver-30-minut-v-kuchyni