Bramboračka z růžovek
Podzim je letos štědrý. Z lesa se už dva měsíce vracím s pořádnou houbovou nadílkou. Druhová různost dovoluje, abych použila některé druhy hub samostatně. A tak vznikla bramboračka z růžovek. Muchomůrku růžovou považuju za jednu z nejchutnějších hub vůbec. Ne nadarmo se jí lidově říká masák. Je totiž podobně šťavnatá a lahodná jako maso.
Ingredience:
- 1 menší pórek
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce mouky
- 300 g očištěných růžovek
- 4 větší brambory
- 1 mrkev
- kmín a majoránka podle chuti
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
Postup:
Nakrájený pórek osmahněte dozlatova na sádle.
Přidejte mouku, krátce osmahněte.
Nakrájejte růžovky, brambory a mrkev a vše přidejte do polévky.
Zalijte jedním litrem horké vody.
Ochuťte kmínem, majoránkou, bobkovým listem a novým kořením.
Vařte 30-40 minut.
Nakonec utřete česnek se solí a pepřem. Směs vložte ke konci varu do polévky.
Jak se pozná muchomůrka růžovka?
- má rýhovaný prsten
- na třeni růžoví, po sloupnutí svrchní vrstvy se objeví růžové znaky i na klobouku
- nemá takzvaný kalich smrti
Komentáře
Okomentovat