Bramboračka z růžovek

Podzim je letos štědrý. Z lesa se už dva měsíce vracím s pořádnou houbovou nadílkou. Druhová různost dovoluje, abych použila některé druhy hub samostatně. A tak vznikla bramboračka z růžovek. Muchomůrku růžovou považuju za jednu z nejchutnějších hub vůbec. Ne nadarmo se jí lidově říká masák. Je totiž podobně šťavnatá a lahodná jako maso.

 Ingredience:

  • 1 menší pórek
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce mouky
  • 300 g očištěných růžovek
  • 4 větší brambory
  • 1 mrkev
  • kmín a majoránka podle chuti
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření 
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Postup:


Nakrájený pórek osmahněte dozlatova na sádle. 

Přidejte mouku, krátce osmahněte.

Nakrájejte růžovky, brambory a mrkev a vše přidejte do polévky.

Zalijte jedním litrem horké vody.

Ochuťte kmínem, majoránkou, bobkovým listem a novým kořením.

Vařte 30-40 minut.

Nakonec utřete česnek se solí a pepřem. Směs vložte ke konci varu do polévky.

Jak se pozná muchomůrka růžovka?

  • má rýhovaný prsten
  • na třeni růžoví, po sloupnutí svrchní vrstvy se objeví růžové znaky i na klobouku
  • nemá takzvaný kalich smrti


Komentáře

Oblíbené příspěvky