Pohanka s václavkami



                                    

Cestou podzimním lesem vyhlížím hnědé kloboučky hříbků a občas je nalézám. V košíku mám úplně poslední muchomůrku růžovou, zapomenuté lišky a celou rodinu čirůvek fialových. Magický svět pod kořeny stromů vydává poklady, stejně jako stromy, které potkávám. Ořešáky, plané jabloně, švestky podél cesty. 



                  

Koš už je skoro plný, ale opravdový úlovek teprve přijde, u pařezu obrostlého mechem. Václavky, celé kolonie václavek! Tyhle šťavnaté, křupavé houby miluju od dětství, a tak pečlivě vybírám malé pevné kloboučky, ze kterých je tak skvělý "guláš" nebo pikantní ragú.


POHANKA S VÁCLAVKAMI
(pro 4 osoby)


                                            


SUROVINY:

250 g pohanky
250 g mladých václavek, očištěných a nakrájených na větší kousky
1 šalotka
2 stroužky česneku, rozmačkané
1 sušená chilli paprika, rozdrobená
1 lžička mleté papriky
1 šálek zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
100 g másla
sůl a pepř
strouhaný parmezán a nasekaná petrželová nať k podávání

POSTUP:

  • Pohanku propláchněte studenou vodou. 
  • V rendlíku rozehřejte máslo a až začne pěnit, vhoďte do něj pohanku. Zprudka ji opražte a zalijte vodou (můžete použít i vývar) tak, aby hladina tvořila nad pohankou centimetrovou vrstvu. 
  • Na mírném ohni vařte 18 - 20 minut, nemíchejte. 
  • Ve velké pánvi zpěňte na oleji šalotku a česnek, přidejte chilli papriku. 
  • Na základ vložte václavky a nechte je zezlátnout. Podlijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte papriku a minimálně 20 minut duste na mírném ohni. 
  • Podávejte s dušenou pohankou, posypané strouhaným parmezánem a petrželovou natí.

Přeji vám krásnou cestu podzimním lesem a pokud budete slavit úspěch, vyzkoušejte moje další houbové recepty:

→ Houbová tapenáda
→ Hříbkové carpaccio
→ Houbová paštika
→ Houbové ragú
→ Kulajda
→ Frittata z bedel
→ Houbové lasagne


Komentáře

Oblíbené příspěvky