Kam s nimi? Do paštiky!
Léto s nimi šetřilo, jen tu a tam se uvolilo těm nejodolnějším vydat ze svých zásob, které pevně drželo pod zámkem. Řeč je totiž o houbách. V říjnu jsem se z lesa nikdy nevrátila s prázdným košíkem, od konce prázdnin se polehoučku začaly objevovat hřiby, bedly, zapomenuté babky, v posledních týdnech také václavky, hlíva, lakovky, čirůvky fialové. Jedno je jisté, co léto odepíralo, podzim bohatě vynahradil. A tak mě napadá, že podobně je to v životě se vším, nedostáváme to, po čem toužíme ve chvíli, kdy chceme a usilujeme, seč nám síly stačí, ale až za čas, až síly dojdou, až se vzdáme naděje, tak možná, nečekaně, jednou... Houby a já, to je zkrátka zásadní kapitola mého života, vůně podhoubí a mechu se mi vryla hluboko do podvědomí už v dětství a stačí přivřít oči, náhle stromy začínají tančit, tajemně našeptávat a zpívat.
Když máte štěstí a houby se vám odhalí ve své nečekané kráse, uděláte jednou bramboračku, pak řízky, jindy zase kulajdu, dojde i na smaženici a guláš z václavek. Já k osvědčeným trhákům přidávám trošku ze svého italského škapulíře: houbové ragú, houbové lasagne. A dál?
Nastal čas pro něco nového, a protože mám momentálně období soufflé, flanů a všech příbuzných výtvorů vařených či pečených ve vodní lázni (nemohu se nabažit kyprosti, které touto úpravou docílíte), došlo na houbovou paštiku. Použila jsem směs hub, převažovaly václavky. A výsledek? Kdo ochutnal, okamžitě si řekl o recept (i osoby, které plotnu míjejí z velké vzdálenosti).
HOUBOVÁ PAŠTIKA
(na 4 formy o obsahu 250 ml)
400 g očištěných hub (václavky, hříbky, klouzky, bedly)
1 šalotka
5 lžic olivového oleje
4 stroužky česneku
1 chilli paprička
50 g másla + 100 g přepuštěného másla na dokončení paštiky + máslo na vymazání forem
3 vejce
sůl a čerstvě mletý pepř
koření na ozdobu (bobkový list, růžový pepř, česnek vcelku, chilli papričky, nové koření)
- Houby nakrájejte na kousky, malé nechte vcelku.
- Nadrobno nasekanou šalotku zpěňte na oleji, přidejte rozdrcený česnek a čerstvou chilli papričku, nakrájenou. Přidejte houby, osolte a opepřete, poduste 20 minut, dokud nezměknou.
- V míse vymíchejte 50 g másla se 3 žloutky do pěny, přidejte podušenou směs hub (část můžete rozmixovat, dostanete jemnější konzistenci).
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho do houbové směsi.
- Formy vymazejte máslem a naplňte je do 2/3 směsí.
- Dejte péct do vyhřáté trouby na pekáč naplněný vodou, tak aby se paštiky dusily ve vodní lázni. Pečte 45 minut při 180 °C, dokud se nezačne paštika odlepovat od stěn formy.
- Nechte vychladnout, na povrchu ozdobte kořením a zalijte přepuštěným máslem. Chutná výborně druhý, až třetí den, když se nechá uležet.
Ach, závidím to množství hub a houbovou paštiku bych hned ochutnala!
OdpovědětVymazatHoubová paštika je skvělý nápad. Zaprvé potěší houbaře a za druhé i část vegetariánů. Samozřejmě určité procento lidí houby nesnáší a já se přiznám, že mám ráda houbovou chuť v omáčce, v houbovém krému, nebo smažených žampionech, ale nemám ráda, když třeba ve vývaru plave kus žoužlovaté houby. Nechci se ošklíbat, ale to mi prostě nechutná. Kdežto houbová sekaná, nebo paštika z hub, to ano!
OdpovědětVymazatHoubova nadilka je uzasna !! Priznam se, ze jedna z veci co mi v Provence chybi je vyjit si o podzimnim vikendu na houby... vune lesa a podhoubi a ta radost kdyz v mechu objevim hribek nebo ve vysoke trave bedlu :-)
OdpovědětVymazatTady je moc sucho, takze do lesa se da vyrazit az v listopadu a ke vsemu tady rostou jenom "prasivky". Tedy houby co JA povazuji za prasivky a Francouzi je ji ;-)
Houbova pastika, ragu, lasagne - beru vsechno !! :-)
No já a hledání hub, to je trochu problém, oni se přede mnou nějak schovávají :))) Ale tenhle recept na houbovou paštiku určitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazathřiby se fakt povedly :)
OdpovědětVymazata ta paštika vypadá zajímavě
Nádherná hubová nádielka Evi. Tu u nás na severe Maďarska huby moc nerastú, možno z jari, skúsim smrže, ale našťastie sme zbehli na výlet do Rakúska, tak aspoň do mrveničkovej polievky bolo a zvyšok sme usušili na kapustnicu. Keď neprší, aspoň kvapká.
OdpovědětVymazatTak jestli se poštěstí letos ještě houbová úroda, určitě na paštiku nezapomenu. Jedli jsme litry a litry houbové omáčky, sofistikovanější paštika by mě nenapadla. Chtěla jsem už delší dobu přidat poznámku k pollo ai peperoni z tvé knihy. Trochu jsem to ošidila, vařila jsem vyjímečně singl večeři jen pro sebe, takže do pánve šlo jen kuřecí prsní řízek, ale spojení kuřecího masa, paprik a vína je dokonalá! Ta šťávička, která se vytvořila :-)!
OdpovědětVymazat