Lečo pozdního léta
V létě se nepouštím do experimentů. Když dostanu košík rajčat vyzrálých na českém sluníčku, okamžitě vím, co s nimi.
Něco tak obyčejného jako lečo do letní kuchyně patří. Po ruce jsou ty nejlepší suroviny a jejich zpracování je jednoduché. Aby mělo lečo dokonalou strukturu a chuť stačí dodržet pár zásad.
- Do leča patří papriky. Papriky s tenkou slupkou a křehkou stěnou světle zelené barvy, nazývané zeleninové, bílé, světlé, letní nebo slovenské. Paprik by mělo být mnohem víc než rajčat, dvojnásobné množství považuji za ideální.
- Rajčata masité odrůdy je dobré před použitím oloupat. Rajská nařízněte do kříže a přelijte horkou vodou. Potom slupku ostrým nožíkem sloupněte.
- Cibuli a papriky je třeba opékat zvlášť.
Suroviny:
2 kg světlých paprik, zbavených jader a nakrájených na proužky
4 lžíce olivového oleje
1 kg oloupaných rajčat
400 g žluté cibule, oloupané a nakrájené
hrst sezonních čerstvých bylinek (petržel, šalvěj tymián) svázaných do kytičky
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
- V pánvi s vysokým okrajem rozehřejte dvě lžíce oleje a zprudka na něm opečte papriky. Neměly by být úplně měkké, musí mít i po tepelné úpravě tužší strukturu.
- Papriky vyjměte a do pánve nalijte zbývající olej. Přidejte cibuli a opečte ji dozlatova.
- Nyní vraťte do pánve papriky a přidejte oloupaná rajčata. Protože na rajčata už působilo teplo, duste je jen tak dlouho, aby vytvořila omáčku a spojila se s paprikami.
- Společně s rajčaty vložte do pánve byliny. Směs osolte a opepřete.
- Jakmile se rajčata propojí s paprikami, můžete lečo podávat. Před podáváním vyjměte byliny.
TIP: Kdo má rád vydatnější jídlo, může přidat kološvárskou slaninu. Jedná
se o zastudena uzenou slaninu tužší konzistence, velmi populární masný produkt v maďarské kuchyni. A když přidáte do leča slaninu,
pak doporučuji opéct ji na sádle a samozřejmě zvlášť. Do jídla ji přidejte v okamžiku, kdy spojujete papriky s rajčaty.
Máte rádi letní zeleninová jídla? Vyzkoušejte:
Takováto jednoduchá jídla mám ráda, rychlá na přípravu, vím co do nich dávám, prostě paráda :)
OdpovědětVymazat