Lečo pozdního léta

V létě se nepouštím do experimentů. Když dostanu košík rajčat vyzrálých na českém sluníčku, okamžitě vím, co s nimi. 

 

Něco tak obyčejného jako lečo do letní kuchyně patří. Po ruce jsou ty nejlepší suroviny a jejich zpracování je jednoduché. Aby mělo lečo dokonalou strukturu a chuť stačí dodržet pár zásad. 

  • Do leča patří papriky. Papriky s tenkou slupkou a křehkou stěnou světle zelené barvy, nazývané zeleninové, bílé, světlé, letní nebo slovenské. Paprik by mělo být mnohem víc než rajčat, dvojnásobné množství považuji za ideální.
  • Rajčata masité odrůdy je dobré před použitím oloupat. Rajská nařízněte do kříže a přelijte horkou vodou. Potom slupku ostrým nožíkem sloupněte. 
  • Cibuli a papriky je třeba opékat zvlášť.

Suroviny:

2 kg světlých paprik, zbavených jader a nakrájených na proužky

4 lžíce olivového oleje

1 kg oloupaných rajčat

400 g žluté cibule, oloupané a nakrájené

hrst sezonních čerstvých bylinek (petržel, šalvěj tymián) svázaných do kytičky

mořská sůl a čerstvě mletý pepř


Postup:

  1. V pánvi s vysokým okrajem rozehřejte dvě lžíce oleje a zprudka na něm opečte papriky. Neměly by být úplně měkké, musí mít i po tepelné úpravě tužší strukturu.
  2. Papriky vyjměte a do pánve nalijte zbývající olej. Přidejte cibuli a opečte ji dozlatova.
  3. Nyní vraťte do pánve papriky a přidejte oloupaná rajčata. Protože na rajčata už působilo teplo, duste je jen tak dlouho, aby vytvořila omáčku a spojila se s paprikami.
  4. Společně s rajčaty vložte do pánve byliny. Směs osolte a opepřete.
  5. Jakmile se rajčata propojí s paprikami, můžete lečo podávat. Před podáváním vyjměte byliny.

TIP: Kdo má rád vydatnější jídlo, může přidat kološvárskou slaninu. Jedná se o zastudena uzenou slaninu tužší konzistence, velmi populární masný produkt v maďarské kuchyni. A když přidáte do leča slaninu, pak doporučuji opéct ji na sádle a samozřejmě zvlášť. Do jídla ji přidejte v okamžiku, kdy spojujete papriky s rajčaty.

Máte rádi letní zeleninová jídla? Vyzkoušejte:

CAPONATU

PLNĚNÉ PAPRIKY

MARINOVANÉ BAKLAŽÁNY

PEPERONATU 

PEČENOU RATATOUILLE


Komentáře

  1. Takováto jednoduchá jídla mám ráda, rychlá na přípravu, vím co do nich dávám, prostě paráda :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky