Nový a lepší hit ze školní jídelny
Co by to mohlo být? Pajšl? Lečo? UHO? Kdepak, staré dobré plněné papriky, nad kterými mnozí z nás ohrnovali nos. Je fakt, že jejich místo v seznamu oblíbených hitů školní jídelny bylo neotřesitelné. Především před prázdninami, kdy už se začaly objevovat první papriky ze Slovenska. Smyslem tohoto letního jídla bylo naladit nás na léto, zelená a červená barva onu čarovnou moc skutečně mají. Ale celkový umělecký dojem párečku paprik okoupaných v rajské byl většinou nepřesvědčivý. Papriky neoloupané, nádivka z plněného masa nastavená bůhvíčím, rajská z rajského protlaku, vyhnaná z ráje. Rozhodla jsem se, že paprikám dám ještě šanci a upravila je tak, aby se za sebe nemusely stydět. Domácí rajská skvěle doplní jejich mdlejší chuť a cuketové rizoto místo masové nádivky zasytí - ale příjemně, bez pocitu zátěže v útrobách.
Plněné papriky po italsku
pro 4 osoby
8 slovenských paprik omyjte, osušte a dejte na plech naprudko upéct do trouby. Opečte ze všech stran, dokud jejich slupka nezčerná. Zatepla oloupejte a vyjměte jádřince. Pro usnadnění loupání můžete také umístit papriky do igelitového sáčku a nechat 10 minut zapařit. Mezitím si připravte rajčatovou omáčku a cuketové rizoto.
Omáčka z čerstvých rajčat
1 kg zralých rajčat
1 šalotka
4 lžíce olivového oleje extra vergine
3 stroužky česneku
3 hlavičky hřebíčku a bobkový list
špetka třtinového cukru
1 dl bílého vína
sůl a pepř na dochucení
hrst čerstvé bazalky
Celá rajčata spařte horkou vodou. Oloupejte slupku, rozkrojte napůl a vymáčkněte vodnatou šťávu. Na olivovém oleji nechte zezlátnout nadrobno nasekanou šalotku a tři stroužky česneku. Poté česnek vyjměte a přidejte oloupaná rajčata, nakrájená na čtvrtky. Podlijte bílým vínem, přidejte hřebíček, bobkový list a špetku třtinového cukru. Osolte a opepřete. Vařte půl hodinku, dokud se směs nezredukuje o čtvrtinu objemu a nenabyde na hustotě. Nakonec omáčku propasírujte přes sítko, které zachytí jadérka. Na závěr ochuťte čerstvou bazalkou.
Náplň z cuketového rizota
350 g rýže arborio nebo carnaroli
1 šalotka
2 menší cukety
3 šálky zeleninového vývaru
40 g nastrouhaného parmezánu1 sklenička suchého bílého vína
4 lžíce smetany
špetka šafránu
sůl a pepř
olivový olej
Pečlivě omyjte cukety, osušte je a nakrájejte na kostičky. Do hluboké pánve nalijte 4 lžíce olivového oleje, přidejte nadrobno nasekanou šalotku a rýži (neopláchnutou!). Krátce osmažte, aby se všechna zrníčka rýže obalila olejovou bází. Přidejte cuketu, zalijte bílým vínem a sběračkou vývaru, promíchejte. A zase zavlažte vývarem a míchejte... tímto způsobem pokračujte, dokud nespotřebujete všechen vývar. Postupné přilévání vývaru a neustálé míchání je tradiční postup, díky kterému připravíte typické italské krémové rizoto. Rýži ochutnejte, pokud potřebuje přisolit, solte. Ve smetaně rozmíchejte špetku šafránu a touto směsí podlijte rizoto, promíchejte a nechejte dvě minuty redukovat. Na závěr rizoto opepřete čerstvě umletým pepřem a zamíchejte do něj nastrouhaný parmezán.
Oloupané papriky naplňte rizotem, dejte do pekáčku a zalijte rajčatovou omáčku. Ozdobte čerstvými bylinkami (oregáno, tymián, bazalka) a pečte v předem vyhřáté troubě po dobu 25 minut. Výsledek mile překvapí svou jemnou chutí, dalece vzdálenou drastickým vzpomínkám ze školní jídelny!
hmmm to zní teda úúúplněě jinak než školní klasika :))) určitě bych ochutnala!:)
OdpovědětVymazatCuketové rizoto chutná doma všem tak, že jsem neměla ani šanci naplnit ty papriky:D tak třeba příště, ale obrázky vypadají opravdu báječně
OdpovědětVymazatPoctivá rajská a paprika plněná dobrou sekanou - to můžu, ale v zimě. Tohle je však krásně letní variace, lehká a voňavá. Obávám se jen, že by to u nás dopadlo jak píše Karolína - rizoto by děti snědly hned a do paprik by nezbylo!!!
OdpovědětVymazatMňam.. :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky