Nový a lepší hit ze školní jídelny



Co by to mohlo být? Pajšl? Lečo? UHO? Kdepak, staré dobré plněné papriky, nad kterými mnozí z nás ohrnovali nos. Je fakt, že jejich místo v seznamu oblíbených hitů školní jídelny bylo neotřesitelné. Především před prázdninami, kdy už se začaly objevovat první papriky ze Slovenska. Smyslem tohoto letního jídla bylo naladit nás na léto, zelená a červená barva onu čarovnou moc skutečně mají. Ale celkový umělecký dojem párečku paprik okoupaných v rajské byl většinou nepřesvědčivý. Papriky neoloupané, nádivka z plněného masa nastavená bůhvíčím, rajská z rajského protlaku, vyhnaná z ráje. Rozhodla jsem se, že paprikám dám ještě šanci a upravila je tak, aby se za sebe nemusely stydět. Domácí rajská skvěle doplní jejich mdlejší chuť a cuketové rizoto místo masové nádivky zasytí - ale příjemně, bez pocitu zátěže v útrobách.

Plněné papriky po italsku
pro 4 osoby

8 slovenských paprik omyjte, osušte a dejte na plech naprudko upéct do trouby. Opečte ze všech stran, dokud jejich slupka nezčerná. Zatepla oloupejte a vyjměte jádřince. Pro usnadnění loupání můžete také umístit papriky do igelitového sáčku a nechat 10 minut zapařit. Mezitím si připravte rajčatovou omáčku a cuketové rizoto.



Omáčka z čerstvých rajčat


1 kg zralých rajčat
1 šalotka
4 lžíce olivového oleje extra vergine
3 stroužky česneku
3 hlavičky hřebíčku a bobkový list
špetka třtinového cukru
1 dl bílého vína
sůl a pepř na dochucení

hrst čerstvé bazalky

Celá rajčata spařte horkou vodou. Oloupejte slupku, rozkrojte napůl a vymáčkněte vodnatou šťávu. Na olivovém oleji nechte zezlátnout nadrobno nasekanou šalotku a tři stroužky česneku. Poté česnek vyjměte a přidejte oloupaná rajčata, nakrájená na čtvrtky. Podlijte bílým vínem, přidejte hřebíček, bobkový list a špetku třtinového cukru. Osolte a opepřete. Vařte půl hodinku, dokud se směs nezredukuje o čtvrtinu objemu a nenabyde na hustotě. Nakonec omáčku propasírujte přes sítko, které zachytí jadérka. Na závěr ochuťte čerstvou bazalkou.

Náplň z cuketového rizota



350 g rýže arborio nebo carnaroli
1 šalotka
2 menší cukety
3 šálky zeleninového vývaru

40 g nastrouhaného parmezánu
1 sklenička suchého bílého vína
4 lžíce smetany

špetka šafránu

sůl a pepř
olivový olej

Pečlivě omyjte cukety, osušte je a nakrájejte na kostičky. Do hluboké pánve nalijte 4 lžíce olivového oleje, přidejte nadrobno nasekanou šalotku a rýži (neopláchnutou!). Krátce osmažte, aby se všechna zrníčka rýže obalila olejovou bází. Přidejte cuketu, zalijte bílým vínem a sběračkou vývaru, promíchejte. A zase zavlažte vývarem a míchejte... tímto způsobem pokračujte, dokud nespotřebujete všechen vývar. Postupné přilévání vývaru a neustálé míchání je tradiční postup, díky kterému připravíte typické italské krémové rizoto. Rýži ochutnejte, pokud potřebuje přisolit, solte. Ve smetaně rozmíchejte špetku šafránu a touto směsí podlijte rizoto, promíchejte a nechejte dvě minuty redukovat. Na závěr rizoto opepřete čerstvě umletým pepřem a zamíchejte do něj nastrouhaný parmezán.

Oloupané papriky naplňte rizotem, dejte do pekáčku a zalijte rajčatovou omáčku. Ozdobte čerstvými bylinkami (oregáno, tymián, bazalka) a pečte v předem vyhřáté troubě po dobu 25 minut. Výsledek mile překvapí svou jemnou chutí, dalece vzdálenou drastickým vzpomínkám ze školní jídelny!

Komentáře

  1. hmmm to zní teda úúúplněě jinak než školní klasika :))) určitě bych ochutnala!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Cuketové rizoto chutná doma všem tak, že jsem neměla ani šanci naplnit ty papriky:D tak třeba příště, ale obrázky vypadají opravdu báječně

    OdpovědětVymazat
  3. Poctivá rajská a paprika plněná dobrou sekanou - to můžu, ale v zimě. Tohle je však krásně letní variace, lehká a voňavá. Obávám se jen, že by to u nás dopadlo jak píše Karolína - rizoto by děti snědly hned a do paprik by nezbylo!!!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky