Žluté kari se zeleninou a krevetami


Na podzim přichází čas, kdy člověk zatouží po pikantním a vydatném jídle. Exotické vůně a chutě se nádherně spojí v kari. Jako základ používám kupovanou kari pastu. K mým posledním objevům patří žlutá kari pasta, ve které převládá kurkuma a typické indické koření.



Žluté kari se zeleninou a krevetami 
pro 4 osoby



150 ml zeleninového vývaru
2 lžíce sušené citronové trávy
2 limetkové listy
1 lžíce kokosového oleje
2 lžičky žluté kari pasty
2 jarní cibulky, nakrájené na šikmé špalíčky
3 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
3 cm kousek zázvoru
1 žlutá mrkev, nakrájená na šikmé plátky
1 brokolice, rozebraná na růžičky
2 červené chilli papričky, rozpůlené
2 zelené chilli papričky, rozpůlené
1 plechovka kokosového mléka
1 lžíce ústřicové omáčky
4 velké krevety (čerstvé, neloupané)
čerstvě vymačkaná šťáva z 1 limetky
čerstvé bylinky na ozdobení
vařená jasmínová rýže k podávání

  • V hrnci zahřejte vývar, přidejte citronovou trávu a limetkové listy. Krátce povařte a přeceďte.
  • V pánvi wok nechte rozpustit kokosový olej společně s kari pastou. 
  • Přidejte jarní cibulky, česnek a zázvor. Krátce opečte a přidejte mrkev, brokolici a oba druhy chilli papriček. 
  • Podlijte přeceděným vývarem  a zeleninu poduste doměkka (asi 20 minut). 
  • Přidejte kokosové mléko a dochuťte ústřicovou omáčkou.
  • Do omáčky vložte krevety a krátce je v ní prohřejte. Krevety by měly získat typickou oranžovou barvu.
  • Na závěr dochuťte polévku limetkovou šťávou. Kari rozdělte do misek tak, aby v každé porci byla jedna kreveta. 
  • Zdobte čerstvými bylinkami a podávejte s vařenou rýží.  
Máte rádi exotickou kuchyni? Vyzkoušejte ještě:

Thajskou polévku tom kha gai
Indický květákový dhal 
Polévku ze špagetové dýně s indickým kořením

Komentáře

Oblíbené příspěvky