Květákový dhal na přivítání podzimu
Je to polévka nebo kaše? Polévka i kaše!
Dhal je vydatný indický pokrm, jehož základem jsou luštěniny a spousta voňavého koření - jak už to u indických pokrmů bývá.
Květákový dhal
Suroviny:
- 3 lžíce kokosového másla
- 1 lžička kurkumy + špetka černého drceného pepře
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
- 4cm dlouhý kousek zázvoru, oloupaný
- 2 červené chilli papričky (moje nejoblíbenější odrůda je Bird's Eye)
- 2 brambory (varný typ B), oloupané a nakrájené na 2cm kostky
- 200 g loupaných a půlených fazolí mungo (k dostání ve specializovaných indických obchodech)
- 1 menší květák, zbavený košťálu a rozebraný na růžičky
- 2 lžičky garam masaly (nebo po 1 lžičce kurkumy, drcených semínek koriandru, mletého římského kmínu, mleté černuchy seté, drcené pískavice, drceného fenyklového semínka, mletého chilli)
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička černuchy seté
- indický chléb naan k podávání
V rendlíku na dvou lžících kokosového másla zlehka osmahněte kurkumu s pepřem.
Přidejte cibuli, česnek, zázvor a chilli papričky. Přihoďte brambory a fazole mungo. Promíchejte.
V zeleninovém vývaru promíchejte koření garama masala a zalijte jím směs v rendlíku. Přidejte květák a vařte do změknutí brambor, luštěnin a květáku (asi 30 minut).
Před podáváním přimíchejte do dhalu zbývající lžíci kokosového oleje a každou porci posypte černuchou setou.
Podávejte s nahřátým naanem.
Komentáře
Okomentovat