Květákový dhal na přivítání podzimu




Je to polévka nebo kaše? Polévka i kaše!
Dhal je vydatný indický pokrm, jehož základem jsou luštěniny a spousta voňavého koření - jak už to u indických pokrmů bývá.


Květákový dhal

Suroviny:

  • 3 lžíce kokosového másla
  • 1 lžička kurkumy + špetka černého drceného pepře
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
  • 4cm dlouhý kousek zázvoru, oloupaný
  • 2 červené chilli papričky (moje nejoblíbenější odrůda je Bird's Eye)
  • 2 brambory (varný typ B), oloupané a nakrájené na 2cm kostky
  • 200 g loupaných a půlených fazolí mungo (k dostání ve specializovaných indických obchodech)
  • 1 menší květák, zbavený košťálu a rozebraný na růžičky
  • 2 lžičky garam masaly (nebo po 1 lžičce kurkumy, drcených semínek koriandru, mletého římského kmínu, mleté černuchy seté, drcené pískavice, drceného fenyklového semínka, mletého chilli)
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička černuchy seté
  • indický chléb naan k podávání


V rendlíku na dvou lžících kokosového másla zlehka osmahněte kurkumu s pepřem.

Přidejte cibuli, česnek, zázvor a chilli papričky. Přihoďte brambory a fazole mungo. Promíchejte.

V zeleninovém vývaru promíchejte koření garama masala a zalijte jím směs v rendlíku. Přidejte květák a vařte do změknutí brambor, luštěnin a květáku (asi 30 minut).

Před podáváním přimíchejte do dhalu zbývající lžíci kokosového oleje a každou porci posypte černuchou setou.

Podávejte s nahřátým naanem.


Komentáře

Oblíbené příspěvky