Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

čtvrtek 9. června 2016

Není oslavy bez chřestového koláče


Chřest vládne na jaře nezničitelnou silou. Kraluje kuchyním a kraluje také jarním oslavám.
Květen je v mém blízkém okolí měsícem nejčastějších oslav a mám potvrzeno, že oslavence nic nepotěší víc než domácí chřestový koláč. Chřestová sezona končí kolem 20. června, na použití této delikátní zeleniny zbývá tedy posledních pár dnů.

Křehký slaný koláč s chřestovými výhonky

Těsto na křehký koláč:
150 g hladké mouky se špetkou sody
120 g vychlazeného másla, nasekaného na kousky
3 - 4 polévkové lžíce studené vody
špetka soli


Zálivka:
1 smetana ke šlehání
3 vejce
50 g nastrouhaného parmezánu
špetka muškátového květu
sůl a pepř


Náplň:
zelený nebo bílý chřest (stonky bílého chřestu oškrábejte po celé délce škrabkou na brambory a odstraňte dřevnaté konce, dlouhé 2- 3 cm. Zelený chřest loupat nemusíte, stačí odstranit dřevnaté konce.)
keříková rajčata
sýr feta, rozdrobený


Na těsto spojte mouku s máslem, můžete použít i robot. Až se vytvoří drobenka, osolte ji a zadělejte studenou vodou podle potřeby, dokud se těsto nespojí do lesklé koule. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout hodinu v chladu. Poté těsto vyválejte na tenký plát a přeneste ho do kulaté koláčové formy vyložené pečicím papírem. Těsto vtěsnejte do formy, okraje můžete ozdobit rýhováním. Vložte do vyhřáté trouby (180 °C) na 10 minut.
Na předpečené těsto rozprostřete chřest a rajčata (nebo v druhé variantě bílý chřest a sýr feta), zalijte smetanovou zálivkou, kterou vytvoříte vyšleháním všech ingrediencí. Vraťte do trouby na dalších 30 minut a upečte dozlatova.

Další recepty pro milovníky chřestu:
Teplý salát ze zelného chřestu a pohanky
Jemný krém z bílého chřestu s bílým vínem
Quiche se zeleným chřestem, domácí rukolou a ptačincem žabincem
Pita pizza s chřestem, rajčaty a mozzarellou
Grilovaný zelený chřest s jahodami

Žádné komentáře:

Okomentovat