Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

středa 1. června 2016

Kynutý koláč s rebarborou


Není žádným tajemstvím, že vaření je magie. Ta radost, když člověk pozoruje, jak se suroviny mění před očima!
Při vaření nestačí jen pozorovat, ale především přiložit ruku k dílu. Takové šlahouny rebarbory určitý fortel vyžadují a nárokují si dostatek času. Nejdříve se musí po celé délce oloupat, pak nakrájet a nakonec tepelně upravit. Zkoušeli jste někdy strčit do pusy syrovou rebarboru? Je kyselá a odborníci její konzumaci zasyrova nedoporučují, prohlašují ji za toxickou. Tepelná úprava netrvá dlouho, stačí 8-10 minut a rebarbora změkne. Přesto si zachovává zajímavou vláknitou strukturu, která nádherně vynikne jako náplň v sladkých koláčích.

Kynutý koláč s rebarborou 

400 g očištěné rebarbory
500 g polohrubé mouky
1 kostka čerstvého droždí
100 g sádla, rozpuštěného
100 g moučkového cukru
2 žloutky rozšlehané v 200 ml vlažného mléka
3 lžíce plnotučného mléka do kvásku
2 lžíce podmáslí

Drobenka
100 g másla v pokojové teplotě
100 g polohrubé mouky
100 g třtinového cukru

Šlahouny rebarbory řádně opláchněte, oloupejte po celé délce a nakrájejte na kostičky.

V hrníčku smíchejte 2 lžíce mouky s rozdrobeným droždím, vlažným mlékem a 2 lžičkami cukru. Počkejte, jestli droždí zareaguje a kvásek začne nabývat na objemu. Do hluboké mísy nasypejte mouku a cukr, uprostřed udělejte důlek, do něhož nalijte vzešlý kvásek. Přidejte žloutky rozšlehané v mléce, sádlo a podmáslí. Vypracujte řidší těsto a nechte na teplém místě hodinu kynout. Připravte si kulatou koláčovou formu, vyložte ji pečicím papírem a na dno rozetřete těsto. Posypte ho připravenou rebarborou a drobenkou, kterou vytvoříte smícháním všech uvedených ingrediencí. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut - dobu pečení přizpůsobte výkonu trouby. Nechte vychladnout, pocukrujte a podávejte.


2 komentáře:

  1. V hrníčku smíchejte 2 lžíce mouky s rozdrobeným droždím a 2 lžičkami cukru > z toho asi kvásek nebude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak do toho hrníčku přidáme 3 lžíce vlažného mléka a kvásek bude :)
      Díky za upozornění.

      Vymazat