Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (3) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (8) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (2) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

neděle 19. června 2016

Cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem



S jahodami mám pro jejich krásu už pár let tajnou domluvu. Nenechávám je projít tepelnou úpravou a snažím se je použít do oblíbených dezertů syrové. Jen tak si uchovají barvu rudých rtů a neztratí svou pevnost.

Co to znamená? Upeču piškot, dám na něj vrstvu vyšlehané smetany a obsázím ji jahodami. Místo knedlíků plněných jahodami uvařím tvarohové noky nebo ravioly plněné ricottou a posypu je směsí jahod rozmačkaných s cukrem - ve finále se musí na talíři náležitě topit v záplavě rozpuštěného másla. A tak je cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem dalším pokušením v řadě mých oblíbených jahodových receptů.

Cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem

Korpus
150 g sušenek Lotus
100 g rozpuštěného másla
máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Náplň
500 g tučného tvarohu
2 vejce
80 g moučkového cukru
80 ml smetany ke šlehání
1 lžíce vanilkového pudinku

Jahody s bazalkovým cukrem
400 g českých jahod
100 g třtinového cukru 

50 g bazalkových lístků

Sušenky rozdrťte tyčovým mixérem a smíchejte s rozpuštěným máslem. Připravte si kulatou dortovou formu o průměru 26 cm, vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou. Sušenkovou směs upěchujte na dno formy.
V míse utřete  vejce, cukr a vanilkový pudink. Vmíchejte tvaroh a smetanu. Směs nalijte na sušenkový základ a dejte do trouby předehřáté na 160 °C. Na spodní příčku trouby vložte plech naplněný horkou vodou. Po půl hodině snižte teplotu na 120 °C a dalších 30 minut dopékejte. Po upečení nechte vychladnout. Obvod formy obkružte nožem a korpus uvolněte.
Cukr s lístky bazalky rozdrťte v hmoždíři nebo pomocí tyčového mixéru. Povrch dortu poklaďte očištěnými jahodami a zasypte bazalkovým cukrem.

2 komentáře:

  1. Konečne recept kde sú uvedené aj rozmery tortovej formy (ktorú aj mám)! :D Kombinácia jahody a bazalka je zaujímavá; vždy som k ovociu pridávala zo zásady mätu, asi je čas na zmenu. Prajem krásny deň! (https://nutri-licious.blogspot.sk/)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám letos v květináčích spoustu bazalky, tak proto :) Ať chutná!

      Vymazat