Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

středa 20. ledna 2016

Vydatná zimní minestrone s cizrnou


V zimě není nad jídla z jednoho hrnce. Recept na italskou minestrone je prostý. Vemte veškerou sezonní zeleninu, kterou máte doma, hoďte ji do velkého hrnce, přidejte luštěniny, dlouho vařte a nakonec vmíchejte drobné polévkové těstoviny. Italská minestrone zasytí měrou vrchovatou. 


Zimní minestrone s cizrnou
12 porcí
         
                                          

200 g cizrny, namočené přes noc a druhý den doměkka uvařené
1 cibule, nasekaná
3 stroužky česneku, nasekané
1 menší pórek, nasekaný
2 mrkve, nakrájené na kostičky
3 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
100 g kapusty, nakrájené 
100 g hlávkového zelí, nakrájeného
2 konzervy kvalitních italských rajčat, zavařených ve vlastní šťávě
100 g drobných těstovin (ditalini, anelletti, mini farfalle), uvařených zvlášť
6 lžic olivového oleje extra panenského
1 dl bílého vína
2 bobkové listy
sůl a pepř podle chuti
nastrouhaný parmezán k servírování
nasekaná pažitka k servírování

Ve velkém hrnci zpěňte na olivovém oleji cibuli, česnek a pórek. Přidejte mrkev, celer, kapustu a zelí a podlijte bílým vínem. Víno nechte vypařit, přidejte rajčata, cizrnu i vodu, ve které se vařila. Osolte, opepřete a přihoďte bobkový list. Zalijte vodou nebo vývarem, tak aby tekutina převyšovala zeleninu o jednu třetinu. Vařte, dlouho, dlouho, na mírném ohni. Minimálně po dobu dvou hodin. Až var ustane, odstavte hrnec na kraj plotny a vmíchejte zvlášť uvařené těstoviny. Jednotlivé porce posypejte parmezánem, pažitkou a podávejte s opečeným chlebem.

Tip na letní minestrone najdete zde.



3 komentáře:

  1. To je krásná polívka, opravdu se přesně hodí na tento čas. To znamená, že dnes večer uvařím a od zítra máme o obědy i večeře do zásoby postaráno!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ať všem chutná, Maruško!

      Vymazat
    2. Je fakt výborná - samozřejmě, že jsem jí uvařila až včera, předevčírem jsem si teprve namočila cizrnu.

      Vymazat