Staročeský zimní kompot


Tenhle kompot dělávala moje babička v zimním období. Říkala mu "vocet" nebo "muzika". Protože byla dobrá hospodyňka, hleděla spotřebovat  zbylé suroviny z vánočního pečení,
Při vaření kompotu se kuchyní linula omamná vůně a my, děti, jsme se nemohly dočkat, až ochutnáme. Babička ale trvala na svém - kompot se musel nechat na balkoně minimálně dva týdny uležet - pak chutnal nejlépe.


1 hrst sušených švestek
1 hrst sušených meruněk
1 hrst rozinek
1 hrst vlašských ořechů
1 hrst mandlí, oloupaných
1 lžíce nastrouhaného perníku 
10 lžic cukru
1 lžička octa
špetka skořice
špetka rozdrceného hřebíčku
špetka mletého zázvoru 
kůra z poloviny pomeranče, omytého teplou vodou
3 lžíce rumu

Ve velkém  hrnci svařte dva litry vody s cukrem. Až začne voda vřít, přihoďte švestky, meruňky a rozinky. Nechte přejít varem a po deseti minutách odstavte. Přidejte ořechy, mandle, strouhaný perník, veškeré koření, ocet a rum. Nechte odležet a vychutnávejte za dlouhých zimních večerů, když vás přepadne chuť na sladké.




Komentáře

Oblíbené příspěvky