Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

čtvrtek 7. ledna 2016

Staročeský zimní kompot


Tenhle kompot dělávala moje babička v zimním období. Říkala mu "vocet" nebo "muzika". Protože byla dobrá hospodyňka, hleděla spotřebovat  zbylé suroviny z vánočního pečení,
Při vaření kompotu se kuchyní linula omamná vůně a my, děti, jsme se nemohly dočkat, až ochutnáme. Babička ale trvala na svém - kompot se musel nechat na balkoně minimálně dva týdny uležet - pak chutnal nejlépe.


1 hrst sušených švestek
1 hrst sušených meruněk
1 hrst rozinek
1 hrst vlašských ořechů
1 hrst mandlí, oloupaných
1 lžíce nastrouhaného perníku 
10 lžic cukru
1 lžička octa
špetka skořice
špetka rozdrceného hřebíčku
špetka mletého zázvoru 
kůra z poloviny pomeranče, omytého teplou vodou
3 lžíce rumu

Ve velkém  hrnci svařte dva litry vody s cukrem. Až začne voda vřít, přihoďte švestky, meruňky a rozinky. Nechte přejít varem a po deseti minutách odstavte. Přidejte ořechy, mandle, strouhaný perník, veškeré koření, ocet a rum. Nechte odležet a vychutnávejte za dlouhých zimních večerů, když vás přepadne chuť na sladké.




Žádné komentáře:

Okomentovat