Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

neděle 19. července 2015

Jak uvařit humra


Jednoduše. V obrovském hrnci ve spoustě osolené vody. K živému humrovi se dostanete krásně i v Čechách, ale já si plody moře nejlépe vychutnám na cestách. Když se ocitnete na druhé straně zeměkoule, ve velkém městě omývaném Pacifikem, tam kde vane neustále bríza, záhy zjistíte, že nejčastějšími položkami na jídelním lístku jsou slávky, svatojakubky, krevety, krabi, kalamáry, chobotnice, a také humři.
Může milovník všeho tvorstva původu mořského jen tak přejít chowder s krabím masem a kukuřicí, krabí karbanátky, chipsy z chobotnice, krevety smažené v těstíčku z kukuřičné mouky a neobjednat si pěkně jedno jídlo za druhým...? Restaurací existuje ve Vancouveru neuvěřitelné množství, každý týden jich mnoho vzniká i zaniká. Velké popularitě se těší asijské podniky, i proto, že počet obyvatel asijského původu se ve Vancouveru pohybuje kolem 60 %. Pravý milovník jídla se rád nechá hostit, ale při polykání prvního sousta se potýká s ještě větší touhou - rozklíčovat jednotlivé složky pokrmu, který si právě vkládá do úst, představuje si způsob, jakým kuchař nakládá s ingrediencí a slyší zvuky linoucí se z hrnců. Koupit živého humra! Tomu říkám nápad, po týdnu rozmanitého stolování ve vancouverských restauracích. Vydali jsme se s přáteli na populární Granville Island, kde sídlí kromě oblíbené tržnice i speciální obchod s plody moře. The Lobster Man nabízí humry všech možných velikostí, kupujeme středně velkého. Klepýtka má pro jistotu zpevněná gumičkou. Poklad dovezeme domů i se spoustou ledu. Až začne vřít voda v obrovském hrnci, přichází slavnostní chvíle pro humra.



Na každé půl kilo počítáme s dvanácti minutami. Pak už jen oddělit ocasní část, vyndat střívko a opláchnout vnitřnosti. Další lahodné kousky masa se skrývají v klepýtkách, ty je zapotřebí rozlousknout. K dokonalosti chybí už jen pořádná porce rozpuštěného soleného másla, francouzský chléb a bílé víno. Jeden červencový den končí, den ve znamení humra.










1 komentář:

  1. Taky takové lokální jídlo, když je člověk v té správné lokalitě :-). Nemohu si nevzpomenout na film Julie a Julia a mou oblíbenou scénu .... vrahu humrů... Dala bych si s chutí.

    OdpovědětVymazat