Plněná rajská jablíčka



Vzpomínám si na chvíli, kdy jsem poprvé okusila pečená rajčata provoněná oreganem. Vešla jsem do tmavé římské kuchyně a ve vzduchu se vznášel příslib něčeho výjimečného. Že šlo o obyčejná rajčata s rýží? Kdepak, rajčata se po prvním dotyku rozpadala, byla šťavnatá k zbláznění a jestli má jih nějakou chuť, pak přesně tuhle medově kyselkavou, okořeněnou bylinkami. Tajemství plněné zeleniny spočívá v její pomalé a trpělivé přípravě.


Plněná rajská jablíčka po italsku
SUROVINY:

  • 12 velkých keříkových rajčat od vašeho oblíbeného farmáře
  • 200 g kulatozrnné rýže, arborio nebo vialone nano
  • 1 jarní cibulka
  • špetka šafránu
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • hrst čerstvého oregana
  • mořská sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej

POSTUP:


  1. Rajčatům odřízněte vršky (uschovejte je), lžičkou vydlabejte vnitřek a přendejte do hluboké mísy. 
  2. Rukama promněte červenou dužinu se zrnky rýže, ať se každé obalí.
  3. Přidejte sůl, pepř, oregano a směsí naplňte vydlabaná rajčatová lůžka.
  4. Rajčata vyskládejte do hluboké zapékací nádoby tak, aby se o sebe opírala, každé z nich zakápněte olivovým olejem, přidejte pár zrnek mořské soli a přiklopte vršky. 
  5. Pečte 3-4 hodiny v mírně vyhřáté troubě (necelých 100 °C) - rajčata pustí vlastní šťávu a budou se potichoučku dusit. 


Taková poctivá pomalá příprava je vhodná pro výjimečné dny, kdy si slíbíte, že strávíte celý den v kuchyni. Pak stačí po čtyřech hodinách vytáhnout rajčata na prostřený stůl a nechat je zazářit jako předkrm nebo lehounkou přílohu.

Varianta s rizotem
Když potřebujete vyjít času vstříc, pak si rýži připravte jako rizoto. Na olivovém oleji zpěňte nasekanou jarní cibulku, přidejte rýži smíchanou s vnitřky rajčat, oregano a zalijte vývarem, v němž předtím rozmíchejte špetku šafránu. Duste patnáct minut za stálého míchání a pak směsí naplňte vydlabaná rajčata. Tepelná úprava v troubě se tak zkrátí, stačí dopéct 40 minut při teplotě 180 °C, aby rajčata změkla. Rajčata pečte přikrytá alobalem a na poslední dvacet minut alobal sejměte.

Plněná zelenina je oblíbeným letním jídlem v zemích rozprostřených kolem Středozemního moře, možná se vám vybaví chuť egyptských mashi nebo tureckých vinných listů dolma. Zeleninu můžete plnit nejen rýží, ale i směsí rýže a masa, nebo kuskusu a rozdrobených jehněčích klobásek. Zajímavou přísadou jsou také piniové oříšky a rozinky, z bylinek si zaslouží pozornost máta.

Rýží se dají plnit i cukety a je tu snad ještě někdo, kdo nevyzkoušel velejemné cuketové závitky plněné tuňákem?

Komentáře

  1. Evičko, otvorene sa hlásim k skupine, ktorá cuketové závitky plnené tuniakom ešte neskúšala. Recept sa v cuketovej sezóne bude hodiť. Pomaly pečená a plnená zeleninka chutí vždy tak skvele. Vlastne ako všetko, čo sa pomaly a dlho dusí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je toho tolik, co člověk nevyzkoušel :) Teď jsem narazila na starý toskánský recept a jde o bílé fazole provoněné směsí bylinek, dušené v láhvi od vína, která se umístí přes noc do vyhasínajícího popela. Ještě mě čekají výzvy :)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky