Plněná rajská jablíčka



12 velkých keříkových rajčat
300 g kulatozrnné rýže, arborio nebo vialone nano
1 jarní cibulka
špetka šafránu
1 dl zeleninového vývaru
hrst čerstvého oregana
mořská sůl a pepř podle chuti
olivový olej

Vzpomínám si na chvíli, kdy jsem poprvé okusila pečená rajčata provoněná oreganem. Vešla jsem do tmavé římské kuchyně a ve vzduchu se vznášel příslib něčeho výjimečného. Že šlo o obyčejná rajčata s rýží? Kdepak, rajčata se po prvním dotyku rozpadala, byla šťavnatá k zbláznění a jestli má jih nějakou chuť, pak přesně tuhle medově kyselkavou, okořeněnou bylinkami. Tajemství plněné zeleniny spočívá v její pomalé a trpělivé přípravě.
Rajčatům odřízněte vršky, lžičkou vydlabejte vnitřky a přendejte do hluboké mísy. Rukama promněte červenou dužinu se zrnky rýže, ať se každé obalí, přidejte sůl, pepř, oregano a směsí naplňte vydlabaná rajčatová lůžka. Vyskládejte do hluboké zapékací nádoby tak, aby se o sebe rajčata opírala, každé z nich zakápněte olivovým olejem, přidejte pár zrnek mořské soli a přiklopte vršky. Pečte 3-4 hodiny v mírně vyhřáté troubě (necelých 100 °C) - rajčata pustí vlastní šťávu a budou se potichoučku dusit. Taková poctivá pomalá příprava je vhodná pro výjimečné dny, kdy si slíbíte, že strávíte celý den v kuchyni. Pak stačí po čtyřech hodinách vytáhnout rajčata na prostřený stůl a nechat je zazářit jako předkrm nebo lehounkou přílohu. Když potřebujete vyjít času vstříc, pak si rýži připravte jako rizoto. Na olivovém oleji zpěňte nasekanou jarní cibulku, přidejte rýži smíchanou s vnitřky rajčat, oregano a zalijte vývarem, v němž předtím rozmíchejte špetku šafránu. Duste patnáct minut za stálého míchání a pak směsí naplňte vydlabaná rajčata. Tepelná úprava v troubě se tak zkrátí, stačí dopéct 40 minut při teplotě 180 °C, aby rajčata změkla. Rajčata pečte přikrytá alobalem a na poslední dvacet minut alobal sejměte.
Plněná zelenina je oblíbeným letním jídlem v zemích rozprostřených kolem Středozemního moře, možná se vám vybaví chuť egyptských mashi nebo tureckých vinných listů dolma. Zeleninu můžete plnit nejen rýží, ale i směsí rýže a masa, nebo kuskusu a rozdrobených jehněčích klobásek. Oblíbenou přísadou jsou také piniové oříšky a rozinky, z bylinek si zaslouží pozornost máta.

Rýží se dají plnit i cukety a je tu snad ještě někdo, kdo nevyzkoušel velejemné cuketové závitky plněné tuňákem?

Komentáře

  1. Evičko, otvorene sa hlásim k skupine, ktorá cuketové závitky plnené tuniakom ešte neskúšala. Recept sa v cuketovej sezóne bude hodiť. Pomaly pečená a plnená zeleninka chutí vždy tak skvele. Vlastne ako všetko, čo sa pomaly a dlho dusí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je toho tolik, co člověk nevyzkoušel :) Teď jsem narazila na starý toskánský recept a jde o bílé fazole provoněné směsí bylinek, dušené v láhvi od vína, která se umístí přes noc do vyhasínajícího popela. Ještě mě čekají výzvy :)

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky