Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

pondělí 19. května 2014

Plněná rajská jablíčka



12 velkých keříkových rajčat
300 g kulatozrnné rýže, arborio nebo vialone nano
1 jarní cibulka
špetka šafránu
1 dl zeleninového vývaru
hrst čerstvého oregana
mořská sůl a pepř podle chuti
olivový olej

Vzpomínám si na chvíli, kdy jsem poprvé okusila pečená rajčata provoněná oreganem. Vešla jsem do tmavé římské kuchyně a ve vzduchu se vznášel příslib něčeho výjimečného. Že šlo o obyčejná rajčata s rýží? Kdepak, rajčata se po prvním dotyku rozpadala, byla šťavnatá k zbláznění a jestli má jih nějakou chuť, pak přesně tuhle medově kyselkavou, okořeněnou bylinkami. Tajemství plněné zeleniny spočívá v její pomalé a trpělivé přípravě.
Rajčatům odřízněte vršky, lžičkou vydlabejte vnitřky a přendejte do hluboké mísy. Rukama promněte červenou dužinu se zrnky rýže, ať se každé obalí, přidejte sůl, pepř, oregano a směsí naplňte vydlabaná rajčatová lůžka. Vyskládejte do hluboké zapékací nádoby tak, aby se o sebe rajčata opírala, každé z nich zakápněte olivovým olejem, přidejte pár zrnek mořské soli a přiklopte vršky. Pečte 3-4 hodiny v mírně vyhřáté troubě (necelých 100 °C) - rajčata pustí vlastní šťávu a budou se potichoučku dusit. Taková poctivá pomalá příprava je vhodná pro výjimečné dny, kdy si slíbíte, že strávíte celý den v kuchyni. Pak stačí po čtyřech hodinách vytáhnout rajčata na prostřený stůl a nechat je zazářit jako předkrm nebo lehounkou přílohu. Když potřebujete vyjít času vstříc, pak si rýži připravte jako rizoto. Na olivovém oleji zpěňte nasekanou jarní cibulku, přidejte rýži smíchanou s vnitřky rajčat, oregano a zalijte vývarem, v němž předtím rozmíchejte špetku šafránu. Duste patnáct minut za stálého míchání a pak směsí naplňte vydlabaná rajčata. Tepelná úprava v troubě se tak zkrátí, stačí dopéct 40 minut při teplotě 180 °C, aby rajčata změkla. Rajčata pečte přikrytá alobalem a na poslední dvacet minut alobal sejměte.
Plněná zelenina je oblíbeným letním jídlem v zemích rozprostřených kolem Středozemního moře, možná se vám vybaví chuť egyptských mashi nebo tureckých vinných listů dolma. Zeleninu můžete plnit nejen rýží, ale i směsí rýže a masa, nebo kuskusu a rozdrobených jehněčích klobásek. Oblíbenou přísadou jsou také piniové oříšky a rozinky, z bylinek si zaslouží pozornost máta.

Rýží se dají plnit i cukety a je tu snad ještě někdo, kdo nevyzkoušel velejemné cuketové závitky plněné tuňákem?

2 komentáře:

  1. Evičko, otvorene sa hlásim k skupine, ktorá cuketové závitky plnené tuniakom ešte neskúšala. Recept sa v cuketovej sezóne bude hodiť. Pomaly pečená a plnená zeleninka chutí vždy tak skvele. Vlastne ako všetko, čo sa pomaly a dlho dusí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je toho tolik, co člověk nevyzkoušel :) Teď jsem narazila na starý toskánský recept a jde o bílé fazole provoněné směsí bylinek, dušené v láhvi od vína, která se umístí přes noc do vyhasínajícího popela. Ještě mě čekají výzvy :)

      Vymazat