Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

pondělí 26. května 2014

Focaccia: (ne)obyčejná chlebová placka



Určitě znáte ten okamžik - důkladně sestavíte jednotlivé chody, ale stále váháte nad pomyslnou třešničkou na dortu. Tou se může stát domácí chléb, který povýší stolování, i to nejprostší, třeba jen o polévce, na mimořádný zážitek. Jakmile se dotknete křupavé kůrky chleba právě vytaženého z horké trouby a zaboříte prst do nadýchané střídky, přestane pro vás existovat okolní svět.
Kváskový chléb zažívá renesanci, ale ne vždy se pro svou nakyslost hodí ke všem jídlům. V letním období dávám přednost nadýchanému pečivu z bílé mouky, které se tak božsky doplňuje s chutí rajčat nebo bylinek. Focaccia vyžaduje těsto příbuzné pizze, jen se doporučuje zvýšit množství droždí a olivového oleje, který přijde do těsta i na těsto.

Focaccia:

500 g hladké mouky
50 g droždí
lžička cukru
1 dl olivového oleje + další na pečení
vlažná voda na zadělání
mořská sůl a rozmarýn

Nejdříve si připravte rychlokvásek. Ve vlažné vodě rozpusťte droždí, přidejte 2 lžíce hladké mouky a lžičku cukru. Když se na povrchu začnou objevovat bublinky - sláva, kvásek vzešel. Do hluboké mísy prosejte mouku, přidejte sůl a rozmarýn. V mouce udělejte důlek a nalijte do něj vzešlý kvásek a olivový olej. Vypracujte hladké těsto a vyklopte ho na pomoučněný vál. Rukama řádně propracujte a těstem několikrát udeřte o plochu, aby se z něj dostaly vzduchové bubliny. Těsto uložte do mísy, povrch posypejte moukou a nechte na teplém místě kynout minimálně hodinu. Potom těsto vyklopte na plech vyložený pečicím papírem a prsty vytáhněte do všech stran, až vám vznikne placka. Konečky prstů přejeďte povrch těsta, do kterého tak vytvoříte důlky. Zakapejte olivovým olejem a rozprostřete ho (stále pomocí prstů) rovnoměrně po celé ploše.


Nechte ještě chvíli kynout a troubu předehřejte na maximální počet stupňů - moje se zahřeje na 250 °C. Jakmile dosáhnete vysoké teploty, vložte těsto do trouby a zprudka pečte po dobu zhruba 20 minut, dokud povrch nezezlátne. Jestli má někdo štěstí a je vybavený pecí na dřevo, pak má vyhráno - takové focaccie se nic nevyrovná a najdete ji v nabídce opravdu dobrých pizzerií. I když tady by mě vzali pizzaři za slovo a hádali by se, že v tomto případě se jedná o pizza bianca, bílou pizzu, nikoli focacciu.

Správně se nemá focaccia po upečení krájet nožem, ale trhat rukama, což má svůj smysl. Každý kousek totiž chutná jinak, jako by nepravidelný tvar dokázal udržet v jednotlivých soustech náznak rozličných příchutí. Vždyť mouka se skládá z tisíců rozemletých obilných zrníček a každé si v sobě nese svou minulost. Jíst domácí chleba je jako rozečíst dlouhý příběh.

1 komentář:

  1. Páni, tohle vypadá výborně! Určitě to musím vyzkoušet. Chleba miluju :)

    OdpovědětVymazat