Čas dýní

Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com

Dýně, exotická americká kráska, byla původně považována pouze za cizokrajného maskota halloweenu. Jakmile jsme ale přišli na to, že se dýni v našich zeměpisných šířkách a délkách daří stejně tak dobře jako cuketě, pěstuje se s velkým úspěchem i u nás. 

Na podzim dozrávají do neuvěřitelných tvarů oranžové, zelené, bělavé, žluté tykve zdobící zahrádky i stánky zelinářů. Za tu nejklasičtější ze všech klasických dýní bývá považována zakulacená oranžová tykvička, ať už v podobě menší hokkaido nebo gigantického obra. Ale co si s takovou megadýní počít, když vám vybují na zahradě?

Na sklonku léta dochází v mojí rodině opakovaně k dýňové charitě. Takovou dýní můžete podělit příbuzenstvo i příbuzenstvo příbuzenstva. Je jasné, že se rozhodně musí uvařit dýňová polévka. Dýně se dá i zavařit na způsob ananasu. Moje šikovná sestřička uvařila dýňovou marmeládu. Přesto dýně neubývá. Rozhodla jsem se tedy, že přispěju se svou italskou troškou do mlýna a přichystám dýňové gnocchi a časem i dýňové domácí těstoviny. 

Inspirace z Itálie

Dužina z dýně mi připadá použitelná na mnoho způsobů, není sice úplně pevná, ale dá se jí k tužší konzistenci dopomoci moukou. Lákalo mě vytvořit oranžové cosi, a tak jsem se pustila do googlování italských receptů, protože zatím jsem neměla to štěstí ochutnat dýňové speciality přímo v Itálii. 

Receptů na gnocchi existuje spousta a protože se tradiční italské gnocchi vyrábějí z brambor, přikláněla se většina receptů k variantě: stejný díl brambor + stejný díl dýňové dužiny. Protože jsem chtěla, aby převážila dýňová chuť, zredukovala jsem podíl brambor, ale na vyztužení těsta jsem použila kromě hladké mouky i tvrdší, zrníčkovou semolinu, aby při varu nachytala šťávu uvolňující se z dýňové dužiny.

 

DÝŇOVÉ GNOCCHI

Gnocchi di zucca


Suroviny:

350 g pečené a propasírované dýně
200 g vařených a propasírovaných brambor typu C
1 vejce
100 g hladké mouky (podle potřeby přidat, těsto musí být tuhé)

50 g strouhaného parmezánu nebo grany padano
80 g semoliny (nebo dětské krupice)

špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
sůl

Na dochucení:

máslo
šalvějové lístky

špetka skořice
strouhaný parmezán



Základem spolupráce s dýní je zbavit ji co největšího podílu vody, proto se upeče v troubě, dříve než se s ní začne dále kolaborovat. Dýni omyjte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na přibližně stejně velké díly. Můžete péct se slupkou i bez, jak je libo. Pečte 40 minut při 180 °C.

Zatímco dýně mění konzistenci v troubě, uvařte brambory ve slupce. V Itálii jsem se naučila, že těsto na gnocchi se má připravovat z horkých ingrediencí, hodlala jsem tedy využít i dýni pěkně za tepla. Jakmile se upekla, propasírovala jsem ji mlýnkem na zeleninu, s brambory jsem provedla totéž.


Přidala jsem vejce, osolila a přisypala oba druhy mouky. Pustila jsem se do tvarování nočků. Do některých jsem šťouchla palcem, abych v nich vytvořila důlek, jiné jsem zvroubkovatěla pomocí vidličky. Pokud se vám nepodařilo vytvořit tuhé těsto, nezoufejte a vezměte si na pomoc dvě kávové lžičky, pomocí kterých můžete nočky lépe tvarovat.


Pak jsem své výtvory naházela (ne všechny na jednou!) do vroucí osolené vody. Gnocchi potřebují k uvaření velké množství vody, takže z téhle dávky jsem je vařila na čtyřikrát. Zato nejsou na vaření časově náročné - je to logické - dýně i brambory jsou už tepelně zpracované, je zapotřebí jen čas na uvaření mouky. Až vyplavou gnocchi na povrch (cca 2 až 4 minuty), jsou hotové. Vyberte je děrovanou naběračkou a nechejte odkapat. V malém kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte šalvěj, špetku skořice a lehce prohřejte.  Gnocchi přelijte máslovým přelivem a servírujte s nastrouhaným parmezánem. Dýni zdar!

Přes posedlost italskou kuchyní, jsem se i já pustila do dýňové polévky a slavného amerického dýňového koláče.

Komentáře

  1. U tebe doma byla krásně oranžová neděle provoněná dýněmi :-) Ó, jak ti závidím. Já balím kufry a zítra vyrážím do teplých krajin. Jestli na mě dýňová úroda počká, tak si na dýních rozhodně smlsnu také. Je fajn, že dýňová dužina se dá uchovat i v mrazničce. Dýni a podzimu zdar!

    OdpovědětVymazat
  2. Evi, urcite vyskúsam, vyzerá to tak chutne!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Šárko, já závidím tobě - nějak na mě nepříjemně doléhá zima, brrr. Alespoň ta oranžová barva připomíná slunce :)) Dýňovou dužinu mám také ještě v mrazáku a hádej co z ní připravím... dýňový koláč, který jsem našla na tvých stránkách :)

    OdpovědětVymazat
  4. Slávko, v Německu jsou prý teď dýně velkou módou :)) Chystám se ještě na další dýňové speciality :)

    OdpovědětVymazat
  5. Co se dýní týká, zjistila jsem, že skutečně vydrží velice dlouho uložené pěkně na skříni, v suchu a teple - není tedy třeba podléhat panice s rychlým zpracováním:)
    Ale musí být vcelku, obryně se k tomu nehodí...
    Taky se mi zdá nejlepší je napřed upéct. Nyní mám dvě potvůrky nahoře na lince, hokkaido a muškátovou "hrušku", ale už se na ně těším.
    A k tomu Německu jeden odkaz:
    http://www.blueba.de/Veranstaltungen/Kuerbis/kuerbis.html

    OdpovědětVymazat
  6. Hmm..robila som raz velmi podobne gnocchi,dokonca aj podobnej farby,len tie moje boli zo sladkych zemiakov,a tiez som k nim podavala maslovo salviovu omacku:))delikatesa ako vysita..tesim sa,ako si spravime repete,tentokrat ale s dynou:))

    OdpovědětVymazat
  7. Tyto oranžové ňoky mám hodně dlouho v oku. Letos bych je ráda dotáhla ke zdárnému konci.

    OdpovědětVymazat
  8. Lákavá variace dýní - právě nám dozrávají na zahrádce a zatím slouží jako překážková dráha našemu štěněti!

    OdpovědětVymazat
  9. Dýně, to je prostě podzim. Zatím jsem si nakoupila jen ty okrasné na podzimní výzdobu, ale chystám se pomalu na tradiční dýňovou polévku na zahřátí;o) Dnes jsem si to prozatím v kuchyni užila s bazalkou z farmářských trhů ... http://vivaitalia.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. výborný nápad! dýni mám moc ráda, doufám, že recept stihnu vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  11. Italská bloggerka: Ještě že máme farmářské trhy, já si vždycky udělám kratičký seznam ale pak se vrátím ověšená taškami jako vánoční stromeček :)

    OdpovědětVymazat
  12. Pajuš: no stress, vypadá to na velkou dýňovou úrodu :) A jak radí Vilemína - dýně dlouho vydrží, asi si takovou dekoraci, a zároveň zásobárnu, pořídím na linku :)

    OdpovědětVymazat
  13. Všude se začínají objevovat dýně, zatím o nich jen čtu, ale snad se brzy i sama zapojím :) Gnocchi vypadají skvěle a na záhonku mám obrovský keřík šalvěje, takže je jasné, že dýně putuje na nákupní seznam :) Pečená, v polévce a ještě takhle, to bude nádhera :)
    P.S.: Díky za nádhernou knížku, přála jsem si ji k narozeninám a chválí všichni okolo, přítelova maminka si ji po přečtení sama taky objednala :)

    OdpovědětVymazat
  14. Meg: Jéje, to mám radost, kvůli dýním i kvůli knížce :)

    OdpovědětVymazat
  15. Dýňové gnocchi na másle se šalvějí jsem objevila letos na podzim v Benátkách a tak mi zachutnaly, že jsem na ně šla tři večery po sobě ;-) Stopro vyzkouším !!
    PS: Včera jsem po pěti dnech příprav sušení, macerování a vaření vykouzlila hovězí daube po provensálsku a k ní se nejlépe hodí klasické gnocchi. Jako na potvoru to nebyl trhový den, takže kde vzít bramborové gnocchi ??? Přiznám se, že ač stojím u plotny + trouby skoro denně a stále něco zkouším, vlastní pasta téměř nedělám. Ne že bychom je neměli rádi, naopak ! Ale u nás na trhu prodává vynikající domácí pasta v širokém sortimentu pravá Italská mamma takže o dodávky až na stůl je vždy postaráno :-) Jsem nelenila, nalistovala v tvé knize stránku 76 a tadááá, vykouzlila exkluzivní bramborové gnocchi :-) A měly takový úspěch, že dnes jsem motala další dávku k dnešní večeři ;-) Úúúžasnééé !!! :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky