Štítky

aronie (1) asie (2) bazalka (1) Befana (1) bešamel (4) bez černý (1) bolognese (1) brambory (3) bruschetta (3) bylinky (3) caponata (1) castagnole (1) cestování (1) crostata (1) cuketa (7) cukroví (2) čaj (2) čekanka (2) červená řepa (1) čokoláda (2) detoxikace (1) dezert (16) dolce vita (2) domácí likér (2) drobenka (3) Dýně (5) fazole (1) fazolky (1) fíky (1) focaccia (1) gnocchi (1) granita (1) grappa (1) grissini (1) Houby (7) hrušky (1) humr (1) cheesecake (2) chléb (7) chobotnice (1) chřest (5) Itálie (31) jablka (1) jahody (3) jaro (3) jehněčí (1) juglon (1) karamelizovaná cibule (1) kaštany (1) klíčení (1) koblihy (1) koláč (10) kompot (1) kopřiva (1) králík (1) kuře (4) kuskus (1) kvásek (6) květák (2) kynuté těsto (7) lasagne (1) léto (9) lilek (2) luštěniny (4) mák (1) marmeláda (2) maso (3) masopust (4) máta (1) matcha (4) minestrone (2) moře (3) oběd (1) olivy (1) omáčka (1) Ořechovice (1) ostružiny (1) ovoce (3) panettone (1) parmezán (2) paštika (1) pesto (3) pizza (1) plody moře (2) podzim (8) pohanka (2) polévka (13) pomazánka (2) předkrm (3) příroda (2) pučálka (2) radicchio di Chioggia (1) rady (1) ragú (2) rajčata (5) rajčatová omáčka (1) rakytník (1) rebarbora (1) regionální kuchyně (1) restaurace (4) Restaurant Day (3) rostlinné mléko (1) ryby (3) rýže (3) salát (9) semínka (1) slané pečivo (2) slaný koláč (2) slaný nákyp (1) slávky (1) sójové maso (1) sušenky (2) syrová strava (1) šípky (2) Španělsko (2) šťáva (1) štrúdl (1) těstoviny (7) tiramisu (1) Topinambury (1) Toskánsko (3) třešně (1) tuňák (1) václavky (1) Vancouver (1) Vánoce (6) vatikánský chléb štěstí (1) vegetariánské jídlo (47) Velikonoce (1) vývar (2) zavařování (1) zelenina (9) zelí (1) zima (3) zmrzlina (3)

úterý 27. září 2011

CECINA: placka z cizrny made in czech



Cecina - tohle slůvko evokuje citlivým českým ouškám nadávku nebo nějaký lechtivý výraz. Kdepak. Když si přimyslíte italskou výslovnost - čéčina - a pokud náhodou tušíte, že ceci je výraz pro římský hrách, ocitnete se na bezpečném území dobrot. Cecinu jsem ochutnala nedávno v toskánském městečku Lucca a jak už to u mé osudové pletky s italskou gastronomií bývá - zamilovala jsem se do ní. V podstatě jde o jakousi silnější palačinku, která se vyrobí smícháním cizrnové mouky s vodou a olivovým olejem, načež se nádherná zlatá směs upeče v rozpálené troubě. Tedy správně by se měla péct v peci na dřevo, stejně jako pizza, neb je to pokrm, který si můžete dopřát právě v toskánských pizzeriích. Historické prameny dokonce hovoří o tom, že cecina se kdysi pekla přímo na vojenských štítech vystaveným žhavým paprskům horkého italského slunce. Cecina má jeden malý háček - abyste ji mohli upéct, potřebujete mouku z cizrny. Od servírky v pizzerii jsem se dozvěděla, kde mám mouku koupit - každý přece ví, že u Prospera! Vydala jsem se do malého starosvětského hokynářství, kde stojí režné pytle plné fazolí, hrachu, krup a dalších zdravých nezbytností. Poručila jsem si kilo farina di ceci a dostala navíc i recept přímo na lokální pochoutku.


CECINA
(na 2 velké plechy)

300 g mouky z cizrny

1 litr vody

4 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl podle chuti

Mouku smíchejte s vodou a nechte 4 hodiny stát, radí tajný recept od Prospera. Abych si ulehčila práci, zamíchala jsem směs večer, mírně ji osolila a nechala stát přes noc. Byla jsem zvědavá, do jaké podoby směs nabobtná, ale žádné zdvojnásobení objemu se nekonalo. Mouka se pouze změkčila, logicky - vždyť i cizrna se před vařením namáčí, a protože mouka se mele ze sušené cizrny, potřebuje změkčit vodou. Výsledkem bylo lité těsto podobné palačinkovému, ale o poznání jemnější, žádné vejce, žádné mléko, jen samá voda a její veličenstvo farina di ceci. Do směsi jsem přimíchala dvě lžíce olivového oleje. Mezitím jsem rozpálila troubu na nejvyšší teplotu (250 °C) a nechala v ní nahřát plech. Ten jsem poté vymazala zbylým olejem a vylila na něj zlaté těsto. Mimochodem alternativní název pro cecinu je l´oro di Pisa - zlato z Pisy - zcela právem. Těsto má skutečně mimořádně zlatou barvu - nevídanou!


Pekla jsem při teplotě 230 °C zhruba půl hodiny, na posledních deset minut jsem zapnula i gril, protože jsem chtěla docílit efektu spálených bublin na povrchu - jak jsem viděla v pizzerii.

Cecina se servíruje jen tak - na nahřátém talíři nakrájená na kousky, nebo na trojúhelníky jako pizza. Chutná jednoduše. Jemně. A výborně. Já jsem příznivcem prostých chutí, a tak je pro mě samotná chuť cizrny naprosto dostačující, omamná a svůdná.



P.S.: Kdybyste náhodou věděli, kde v ČR sehnat cizrnovou mouku, dejte vědět. Tuším, že moje zásoba (říkejte mi třeba cecinový maniak :)) nevydrží dlouho.


20 komentářů:

  1. Zdravím Vás,cizrnová mouka se dá (snad v pohodě) sehnat přes celiashop,klasicky přes vyhledávač.A Vaše stránky se mi moc líbí.Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Cecinovy maniak... :)) to sa mi paci. Taku placku si niekedy urobim, urcite bude chutna k nejakej dobre ochutenej zeleninke :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný recept, Cecina je i krásné město v Toskánsku;o) Další inspiraci můžeš načerpat i na nadcházejících víkendových akcích: http://vivaitalia.blog.cz/1109/piknik-s-apetitem

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Jani, děkuju za tip: vyhledám, nakoupím a použiju s velkou radostí. Ať se vám u mě líbí i nadále :)

    OdpovědětVymazat
  5. Michaelo, i takovou kombinaci si dokážu velmi dobře představit :) Cecinový maniak posílá srdečné pozdravy do Indie :))

    OdpovědětVymazat
  6. Italská bloggerko, v Cecině jsem zatím ještě nebyla :(, určitě tam mají tu nejlepší "cecinu" na světě :) Na piknik Apetitu se také chystám :)) Díky za pozvání!

    OdpovědětVymazat
  7. Cizrnu znám jen z konzervy nebo suchou, zatím jsem si ji nijak neoblíbila - když to musí být, sním ji. Takhle upečená jako placka vypadá přitažlivěji, tak někdy třeba ochutnám.

    OdpovědětVymazat
  8. hmmha..taketo placate chrumkave zalezitosti ja mozem:)a este k tomu mozem aj cizrnu,u nas "cícer",(to je podobne smiesne slovo ako cecina)takze hned ako zozeniem tu špeci muku,musim vyskusat:)

    OdpovědětVymazat
  9. Mouku z cizrny byste měli koupit v každé dobré zdravé výživě. V Brně například na Lidické. Dobrou chuť :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Zajímavá dobrůtka! U nás se právě dojedly palačinky a něco malého slaného by se hodilo!!!

    OdpovědětVymazat
  11. Vilemína: já propaguju samé divné chutě - fenykl, cizrna, atd. že :)) Cizrnová mouka je neuvěřitelně jemná a chutná orientálně, to je pravda :)

    OdpovědětVymazat
  12. Martinko, díky za další krásné slovenské slovíčko, cícer je super :) Já můžu "cícer" ve všech podobách, třeba jako humus :)

    OdpovědětVymazat
  13. Děkuju za tip! :)) Už jsem koukala na internet, že většinou je cizrnová mouka k dostání v obchodech se zdravou výživou :)

    OdpovědětVymazat
  14. HaF: až na to namáčení předem je cecina celkem rychlovka :)

    OdpovědětVymazat
  15. Hmmm, mám moc ráda cizrnu ve všech podobách, takže tahle křupavá sluníčkově barevná placka mě láká ostošest i ostosedm, ale musím si nechat minimálně několik měsíců zajít chuť, protože luštěniny (ač je mám moc ráda) musím pro jejich nadýmavost vyloučit na pěkných pár měsíců z jídelníčku. Tak se budu alespoň kochat :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Cizrnová mouka je taky k dostání v Shalamaru - obchodu s indickými potravinami v Lipanské ulici v Praze.
    Ty placky jsem zkoušel a přijdou mi příliš aromatické. Asi je zkusím znova, ale udělám to fifty-fifty cizrnová-pšeničná mouka. Ty sušenky z cizrnový mouky, na který odkazuju, v sobě mají jen třetinu cizrnový mouky a jsou super. Zkoušel jsem i podobný sušenky jen z cizrnový mouky a ty zdaleka tak dobrý nebyly.

    OdpovědětVymazat
  17. Cizrnovou mouku a také rýžovou mouku a hromadu dalších dobrot seženete na:http://www.vykurovadla-existence.cz/velkoobchod-existence-zbozi-z-indie-a-nepalu.html

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Evi, take se da koupit ve zdrave vyzive - treba konkretne Cesmina v Londynske. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak to je super tip, určitě se tam stavím, díky!

      Vymazat
  19. Ja si delam cizrnovou mouku sama - rozmixuju suchou cizrnu ve stolnim mixeru na mouku :-)

    OdpovědětVymazat