Jak oslavit MDŽ? Rizotem mimóza...



Ale proč? Protože mimóza je v Itálii symbolem Mezinárodního dne žen (Festa della donna). Každá žena totiž dostává v tento památný den od svého drahého kytičku mimózy, která rozkvétá začátkem března a je prvním poslem jara. 

Mimóza je naprosto fascinující. Nejen její květenství, které visí v mohutných trsech ze stromů jako hroznové víno, ale i samotné kvítky jsou podivuhodné. Vždycky mi připomínaly molitanové kuličky nebo pampelišky ze země liliputánů. 

Kdo nemá to štěstí, že mu kvete mimóza nel cortile, na dvorku, se může spolehnout na rozlehlou síť pouličních prodejců mimózy. Prodávají se podobně jako u nás sněženky - na každém rohu, v každém květinářství, v supermarketu... Řím díky mimóze 8. března naprosto zežloutne. Právě pro svou charakteristickou žlutou barvu se stala mimóza i kulinární inspirací. K veledílům italského cukrářského umění patří Torta Mimosa, dort Mimóza, anebo primo piatto - první jídlo, Risotto Mimosa, o které se s vámi podělím.

Rizoto Mimóza

pro 4 osoby

Suroviny:

1 svazek zeleného chřestu
4 lžíce olivového oleje
1 šalotka

350 g rýže arborio nebo carnaroli

2 dl suchého bílého vína

1 litr zeleninového vývaru

4 lžíce smetany
špetka šafránu
40 g nastrouhaného parmezánu
 
4 vejce z domácího chovu, vařená natvrdo
 

sůl a pepř


Postup:

  • Nejdříve si připravte chřest. Pečlivě ho operte, odlomte odspoda zdřevnatělé stonky (2-3 cm podle stáří chřestu) a vložte na 5 - 7 minut do vařící osolené vody. Uvařený chřest sceďte, odlomte špičky - ty si ponechejte na finální úpravu, zbytek nadrobno nasekejte, zřeďte 3 lžícemi vody, ve které se chřest vařil, a rozmixujte.
  • Do hluboké pánve nalijte 4 lžíce olivového oleje, přidejte nadrobno nasekanou šalotku a rýži (neopláchnutou!). Krátce osmažte, aby se všechna zrníčka rýže obalila olejovou bází. Přidejte chřestové pyré, zalijte bílým vínem a sběračkou vývaru, promíchejte. A zase zavlažte vývarem a míchejte... tímto způsobem pokračujte, dokud nespotřebujete všechen vývar. 
  • Postupné přilévání vývaru a neustálé míchání je tradiční postup, díky kterému připravíte typické italské krémové rizoto. Rýži ochutnejte, pokud potřebuje přisolit, osolte. 
  • Ve smetaně rozmíchejte špetku šafránu a touto směsí podlijte rizoto, promíchejte a nechejte dvě minuty nasáknout. 
  • Na závěr rizoto opepřete čerstvě umletým pepřem a zamíchejte do něj nastrouhaný parmezán. Rizoto servíruje v prohřáté míse, dozdobte ho vařeným vejcem nakrájeným na plátky a špičkami chřestu.
  • Žloutek z jednoho vejce rozdrobte, nebo propasírujte lisem na česnek, vznikne tak jakási žloutková drobenka, která připomíná ony květy mimózy, a na rizotu bude vypadat vskutku efektně. V Itálii se baští toto rizoto tradičně 8. března k večeři.


A takhle kvete mimóza...

Komentáře

  1. Já znám salát Mimoza - květ v něm samozřejmě připomíná také vařené vajíčko nakrájené na kousky. Přes FB jsem se dostala www. motto na ukázku tvé knihy a v dubnu se řadím do řady nakupujících. Těším se - díky receptům možná i u mě atmosféra v kuchyni zhoustne :-D.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, přízvisko Mimóza může mít cokoliv ozdobené vajíčkem, v prvorepublikových kuchařkách se vyskytují třeba plněná vejce Mimóza, která jsou ozdobená nastrouhaným žloutkem, mňam :)
    Toffo, ty jsi hotová špionka :)) Kniha ŘÍKAL JSI TI AMO vyjde 4. dubna v nakladatelství MOTTO a je... o ženě, která prožívá dva souběžné milostné vztahy, jeden s novým mužem, druhý s italskou kuchyní ;) No a atmosféra v kuchyni byla fakt dooost hustá :)))

    OdpovědětVymazat
  3. A ještě link na knihu, kterou Toffo vypátrala :)

    http://www.motto.cz/kniha/rikal-jsi-ti-amo

    OdpovědětVymazat
  4. Řadím se do fronty za toffo! Na poličce u postele je nějak prázdno, vánoční kuchařky jsou přelouskané, je čas volné místo zaplnit!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak vydání se blíží - a bude se to hezky číst, soudě dle ukázky!

    OdpovědětVymazat
  6. Hmm, těším se i na knihu, i na to, až spáchám risotto Mimóza. Je skvělé se tady na blogu obohacovat na více mě příjemných frontách :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Italské risotto vařím celkem často. Nejraději houbové, hned po něm špenátové. Tohle však musím v nejbližší době vyzkoušet hned, jak objevím první chřest! Květy mimózy i Tvoje fotografie jsou prostě úžasné :D
    Na Tvou knihu se moc těším a současně také gratuluji!
    Měj se krásně, P. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Moc děkuji všem za ohlasy na chystanou knížku, už je v tiskárně. Mám v hlavě jeden projekt, který bych pracovně nazvala "Foodblogeři českého internetu, spojte se", zkrátka inspirací je mi kniha, která vyšla v USA prezentující to nejlepší z foodblogů: http://www.amazon.com/Foodista-Best-Food-Blogs-Cookbook/dp/0740797670/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1299860411&sr=1-1
    Byly byste ochotny se takového projektu zúčastnit?

    Papajo, zrovna mám za sebou týdenní risottovou závislost, nevím, co mně to popadlo, ale třikrát do týdne jsem poctivě vařila risotto s houbami (zmraženými ještě z podzimní sklizně :), ke konci ho podlévám hltem smetany, ve které rozpustím šafrán, moc velká dobrota. První chřest také očekávám s obrovskou touhou, třeba se zadaří už na brzy otevřených farmářských trzích :)

    OdpovědětVymazat
  9. Možná jsem v té Itálii měla zůstat o nějaký den déle? Třeba bych o tohle úžasné risotto zavadila :-)))
    Já se zase moc těším, až začnu znovu po zimě odebírat bedýnky z Ředhoště :-) Hrozně mne baví, že složení nepředvídáš, takže jsi nucena vymýšlet recepty a nápady až ve chvíli, kdy je zelenina doma na stole. S nákupy to obvykle bývá opačně a leckdy je kvalita žádaných ingrediencí velmi různá, ale nakoupí se proto, že "to bylo v plánu" :-( Moc ráda jsem vyměnila plány za náhodu.
    Jinak jsem pro jakoukoli "špatnost" :-)))
    P.

    OdpovědětVymazat
  10. Jak si to tak ctu, tak si asi budu muset nejpozdeji zitra uvarit rizoto! Vypada to krasne, i kdyz si nejak nedovedu predstavit tu chut (ale to je tim, ze mem prevazne hnusna vajicka ze supermarketu)... Jinak Mimosa je i koktejl, sice bez vajicka, ale zluty (sampanske s pomerancovym dzusem)...
    Na knizku se tesim, mam rada tvuj styl psani, takze je to bez debat, radim se do fronty za vsechny damy.
    PS: pokud by si nekdo nahodou myslel, ze bych se projektu mohla zucastnit, tak bych skakala radosti az do stropu ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. @Papaja: bedýnky z Ředhoště? To zní fantasticky, už jsem je zkoumala na internetu, ale začínají až na přelomu března a dubna. Jinak jsem zažila za uplynulý víkend zklamání na Kubáni - nebyla tam vůbec žádná zelenina :(( jen samé masné výrobky a pak kytičky - ty byly fajn

    Lucie: vajíčka jsou v rizotu spíš jen na ozdobu, chřest v něm chutná výborně - samozřejmě člověk musí mít rád krémové rizoto, nikoli to suché. Žlutá barva jde dobře nahradit přidáním většího množství šafránu :))
    PS: o projetku budu dále informovat :)

    OdpovědětVymazat
  12. Přiznám se, že o mimóze slyším poprvé a nejdřív jsem si myslela, že ty žluté kousíčky na rizotu jsou právě onou mimózou :) Ale vypadá to opravdu moc dobře, až budu mít v létě vajíčka od babičky, tak určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky