Čas zralých fíků

Září končí a já podléhám nostalgii. Vzpomínám na procházky po zalesněných kopcích římského venkova. Campagna romana je krajina na východ od Říma a rozkládá se směrem do vnitrozemí. Touto dobou šplhají teploty ke 25 °C a slunce neúnavně režíruje od rána do večera stínohru s prsty namočenými ve zlatě. 



Stačí ujet pár kilometrů po výpadovce Via Prenestina. Výpadovka, nečekaně přesné pojmenování pro cestu, po které je možné vyjet z ohrádky hlavního města. Čím dál za hranicemi Říma, tím víc se stávám rozmazanou tečkou v impresionistickém obraze. Barvím se od šedavě zelenkavé, přes hustou zeleň listů do šafránově žluté, přizpůsobuju se barvě sklizených polí a dozrávajících jablíček, hrušek a fíků...

Fíky rostou divoce u cest, je jich tolik, že si každý může natrhat do kapes a přesně to jsem pokaždé udělala i já.

Jednou jsem byla tak chamtivá, že jsem fíky naskládala do igelitového sáčku od svačiny, ale to se fíkům nelíbilo. Jemné stěny se k sobě přilepily a dužina vytryskla ven, domů jsem přivezla fíkový kompost, škoda, moře pomačkaných fialových fíků nešlo použít ani na marmeládu. 

Italové říkají, že fíky chutnají nejlépe, když jsou čerstvě utržené ze stromu. Mají pravdu.




Zpátky do Čech a k receptům. Fíky kupuju u svých oblíbených vientamských trhovců, 1 kus za 10 Kč, nejsou pomačkané a chutnají, řekněme, dobře. V našich končinách není nikdy možné zprostředkovat chuť fíku čerstvě utrženého (pokud nemáte to štěstí, že vám neroste na zahrádce), protože fíky se ve Středozemí sklízejí nezralé a skládají se do speciálních vypolstrovaných přepravek, aby vydržely dlouhou cestu.

3 RECEPTY S FÍKY

Fíky s prosciuttem a mozzarellou

(pro 2 osoby)


3 fíky
1 mozzarella (nebo burrata)
4 plátky prosciutta, nakrájeného na průsvitné plátky (nedám dopustit na San Daniele)
olivový olej
sůl
oregano (čerstvé či sušené)


Jsem na rozpacích, jestli si vůbec můžu dovolit rozepisovat postup. Jak vidíte na obrázku, vše je velmi jednoduché, jak už to ostatně v mojí oblíbené italské kuchyni bývá :) Zkrátka, omyjte důkladně fíky, osušte je papírovou utěrkou, nakrájejte na plátky široké cca půl centimetru. Mozzarellu či burratu nakrájejte na stejný počet plátků jako fíky. Na plátky sýra naaranžujte prosciutto a navrch umístěte fíkové kolečko. Zakápněte olivovým olejem, mírně posolte a poprašte oreganem. Aby vám tato poněkud netypická jednohubka držela pohromadě, můžete ji propíchnout párátkem. Vynikající lehký předkrm, který nenásilně prolne slanou a sladkou chuť!

Opilá fíková marmeláda

(4 skleničky) 



800 g zralých fíků
300 g krupicového cukru
kůra z půlky bio citronu
1 dl koňaku nebo rumu


Připravte si 4 skleničky o objemu 200 ml, vypláchněte je horkou vodou a důkladně vysušte utěrkou. Fíky omyjte pod proudem tekoucí vody, odstraňte stopku a nakrájejte na měsíčky. Do kastrůlku se silným dnem dejte fíky, přidejte cukr a přiveďte k bodu varu. Jakmile směs začne klokotat, ztlumte oheň, přidejte citronovou kůru. Povařte půl hodiny - já mám raději, když v marmeládě narazím na větší kousky ovoce, proto nevařím příliš dlouho. Nakonec přidejte alkohol a promíchejte. Směs rozlijte do skleniček, zafixujte víčkem a dejte sterilizovat na půl hodiny na pařák do horké vody nebo parního hrnce.

Fíková zavařenina chutná výborně na crostatě, koláči z lineckého těsta:

Crostata con marmellata di fichi






300 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
150 g změklého másla
3 žloutky
kůra z poloviny bio citronu 

1 lžička kypřicího prášku
špetka soli

fíková marmeláda vlastní výroby 

Do zadělávací mísy prosejte mouku, přidejte máslo nakrájené na kostičky a moučkový cukr. Hněťte, až vznikne jakási drobenka. Přidejte žloutky, kůru z citronu a špetku soli. Rukama zpracujte v hladké těsto. Zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici půl hodiny odpočinout. Vyndejte na vál posypaný moukou, oddělte jednu třetinu, zbylé dvě třetiny vyválejte na kulatý plát. Formu na koláč vystelte pečicím papírem, dejte na něj těsto a potřete jej vydatnou vrstvou fíkové marmelády. Ze zbylého těsta vyválejte tenký plát, z něhož vytvarujte rádlem stejně široké proužky. Z proužků můžete zformovat válečky, nebo je nechte placaté, jak je libo. V pravidelných rozestupech je opatrně naneste na vrstvu marmelády, nejdříve první patro, poté druhé patro v protisměru. Dejte péct do vyhřáté trouby zhruba na půl hodinky. Až koláč vystydne, vydatně ho pocukrujte. Dobrou chuť!

Komentáře

  1. Zrovna přebývám v Maďarsku a fíky tu v tržnici stojí 80 Ft/ks (asi 7 Kč), tak do toho jdu! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Fíkové jednohubky jsou velice lákavé!

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za krásné fíkové recepty:) Mám fíky moc ráda, ať už pečené (loni v září ve Francii na grilu :D) nebo v salátu s prosciuttem. Navíc jsou velmi zdravé.
    P.

    OdpovědětVymazat
  4. Za zralými fíky to máme daleko, proto jsem si opatřila několik džemů ze sušených fíků a zamilovala se do nich :-) Stačí lžička a dostaví se blažené pocity.

    Až potkám zase strom čerstvých fíků, určitě vyzkouším nějaký z uvedených receptů. Slaďoučká Crostata vypadá fakt úžasně ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Můžu se zeptat, kolik tak fíků může vytvořit 500g? :) Na tyhle věci opravdu nemám odhad. Děkuji. (Jinak jsme zkoušeli fíky s mozzarellou a bylo to báječné :)

    OdpovědětVymazat
  6. @Ája: Na půl kila padne přibližně 30 kousků fíků, záleží na jejich velikosti a plnosti... Bylo by báječné mít na zahradě fíkovník :))
    @DolceVita: Po džemu ze sušených fíků se zkusím poohlédnout, představuji si ještě intenzivnější fíkovou chuť...
    @Toffo: a výborné. A lehké. A tak trochu exotické :)
    @Papaja: Také miluju kombinaci salátu, fíku a třeba kozího sýra. V Itálii jsem ochutnala i smažené fíky a poté zapečené s rajčatovou omáčkou - byly vynikající!

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to vypadá skvěle, jen mě mrzí, že jsem tento recept nenašla dřív, když byly čerstvé fíky ještě k mání.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, na kolik stupňů se prosím peče tento lákavě vypadající koláč? děkuji. Veronika

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, nemáte náhodou také recept na fíkový kompot z čerstvých plodů ???

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, pane Veselý, nemám, ale zkusila bych méně zralé fíky zalít klasickým cukrovým rozvarem, jak to dělaly s veškerým ovocem naše babičky :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky