A není to škoda?


Tuhle otázku slýchám v poslední době často. Když se přiznám k tomu, že vařím mnohem méně než dřív.

Není to škoda. 

Dnes vařím podle potřeby a občas mi to dělá velkou radost. Ale čas strávený v kuchyni mi už nepřipadá tak důležitý. Závislost na jídle a všem, co k němu patří, jsem si vytvořila v době, kdy mi vnější svět připadal zmatený a fascinace jídlem byla jeho protiváhou. 

Během krátké doby jsem dokázala z několika surovin stvořit cosi nového. Udivovalo mě, jak se suroviny mění pod mýma vlastníma rukama, mým vlastním přičiněním. Proces vaření jsem měla pod kontrolou (zatímco vlastní život mi unikal a řítil se do zátočin, které mi připadaly bludné) a bavilo mě pozorovat, jak ingredience nabývají nové podoby. Tehdy mi takový přístup dával hluboký smysl, teď mě už neuspokojuje se v jídle zhlížet. 

Ale to neznamená, že jídlo a vše kolem něj nemám ráda.

Můj vztah k jídlu je teď možná trochu kostrbatý. Částečně i proto, že jsem vložila hodně energie do knihy Útěk do Toskánska. V příběhu prožívá hlavní hrdinka existenciální krizi, utíká do Toskánska a prostřednictvím upřímných vnitřních monologů rekonstruuje příběh ztracené lásky. Vypravěčka přesouvá pozornost k obyčejným věcem, k detailům každodenního života a mnoho úvah věnuje něčemu tak obyčejnému jako je jídlo nebo víno. Skrze jídlo popisuje vztah k prvotním vláknům lidské existence a tuší (možná!), že někde na jejich konci objeví lék na smutek. 

Čtenářka Eva mi po přečtení knihy napsala:

 "Knížka je přesně taková, jaká chtěla být. PŘESVĚDČIVÁ (velká písmena se udělala sama, tak to beru jako potvrzení shora) v líčení jídla jako spojnice. Nenásilně trasformační. Na nic si nehraje a není tam nic zbytečného. Zhltla jsem ji."

Co tedy dělám? Vedu pomalý život.

A občas vařím, především jednoduchá zeleninová jídla ze sezonních surovin. Jsem spokojená, když mohu použít velkou nádobu, ať už pánev, hrnec nebo zapékací mísu a žádné další nádobí. Zeleninu vybírám podle konzistence a barvy a na oheň ji přidávám postupně. Začínám nejtvrdším druhem zeleniny a nakonec přihodím nejjemnější, křehké kousky. Pro přípravu zeleninové směsi z jednoho hrnce je důležité použít kvalitní olivový olej, na dochucení stačí hrubá mořská sůl a čerstvě mletý pepř. 

Letní zeleninová směs

Suroviny:

2 lžíce olivového oleje

3 mrkve

6 středně velkých nových brambor i se slupkou

2 dl z)možnáeleninového vývaru

1 dl suchého bílého vína

1 svazek zeleného chřestu

1 stroužek česneku

mořská sůl

čerstvě mletý pepř

5 g másla

bylinky na dochucení (tymián, petržel, bazalka, oregano - podle vlastní chuti)

 

Postup:

  • V pánvi s vysokým okrajem rozehřejte olej. Přidejte mrkev nakrájenou na špalíčky a rozpůlené brambory. Podlijte vývarem a vínem, promíchejte a duste 15 minut. Objem tekutiny by se měl výrazně zredukovat.
  • Zelený chřest očistěte a nakrájejte na kousky. Přidejte ho ke směsi a pět minut duste.
  • Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a přidejte ke směsi. Promíchejte.
  • Vše osolte, opepřete a nakonec přidejte máslo. Až se máslo rozpustí, posypte směs bylinkami a nechte dvě minuty všechny chutě propojovat.
  • Podávejte s bílým chlebem a salsou verde nebo domácím pestem.

 

 

Komentáře

  1. Haha, není to škoda :D. A víte, co ještě se dá do takové směsi přidat? Za mě je to určitě medvědí česnek, který si chodím trhat sama a to spojení se zeleninou úplně miluji. Roste na spoustě míst a na jaře pomáhá tělu zvládnout všechny ty změny. Jestli chcete, mrkněte například sem.

    OdpovědětVymazat
  2. Još se sjećam boli svog braka kada me muž ostavio. Dr. PEACEFUL TEMPLE mi je vratio voljenog za samo 2 dana. Želim vam se samo zahvaliti na brizi, očekujemo naše prvo dijete. Ako imate bilo kakvih bračnih problema, obratite se PEACEFUL TEMPLE na: ( peacefulhome1960@zohomail.com ) ili putem WhatsAppa +2348104102662.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky