V hlavní roli ribollita

Není možné pobývat v Itálii a nezamilovat se do jídla. Jídlo vás začne vábit hned na první benzínové pumpě za Brennerským průsmykem. Křupavá rosetta s tenoučkým plátkem mortadelly, poskládaným ve vlnobití a vůbec nic víc a taky proč chtít víc, když tahle ověřená kombinace funguje po staletí!

 

Itálie přitahuje všechny bez rozdílu. Obyčejné sezonní turisty, vrcholné politiky i umělce. Nedávno jsem četla Máchův deník, ve kterém stroze zaznamenával cestu do Benátek. Mácha zemřel mladý, ale proslul svými poutěmi. Jeho jediná zahraniční cesta vedla do Itálie, odtud putoval do Lublaně a zpátky přes Vídeň domů. Z Máchových zápisků se toho o jídle moc nedozvíme, vyjadřuje se stručně, zajímavé je snad jen to, že k snídani často jedl polévku nebo popíjel víno. Existuje ale krásná literatura, která se zabývá jídlem v první linii a něco tak obyčejného jako jídlo staví na piedestal. 

Opravdovou milovnicí všeho italského je americká autorka Frances Mayes. Frances proslula několika knihami o Toskánsku. Její nejznámějí román Pod toskánským sluncem se dočkal filmového zpracování. Další Američankou, která své srdce nechala v Itálii, je Marlena De Blasi, jejíž knihy si můžete přečíst v češtině. Stejně jako Mácha ráda pozoruju měsíc a oblaka, ale u amerických autorek mě fascinuje přiznaná posedlost jídlem. Jejich popisy vedou k poznání něčeho mnohem hlubšího než jen jídelníčku. Nasvícení Itálie skrze jídlo působí organicky, jedno a druhé je neoddělitelné. Jídlo ale není nudné, mezi popisem surovin probleskuje dynamika vztahů.

V dubnu vychází moje kniha Útěk do Toskánska. Hlavní hrdinka se vydává do Toskánska, aby překonala osobní krizi a našla sílu žít. Jedním z klíčových okamžiků je vaření ribollity, obyčejné selské polévky připravené ze starého chleba. Díky trpělivosti a dodržení tradičního postupu nakonec dochází k proměně těch správných surovin v dokonalý soulad. Jako by se v talíři s hustou polévkou rozpouštěla osobní tragédie a došlo k poznání hlubšího smyslu životních zvratů.

V první části knihy vyprávím příběh. Druhá část je věnována toskánským receptům. Uvádím zde jejich seznam.

REJSTŘÍK RECEPTŮ / ÚTĚK DO TOSKÁNSKA

 


 

Acquacotta

Cacciucco

Cibreo

Castagnaccio

Cecina

Crema di ceci e baccalà

Coniglio all’etrusca

Crostini misti

·        Con cavolo nero e pecorino

·        Con ricaglie di pollo

·        Salsiccia e stracchino

·        Con zucchine

Fagioli al fiasco

Lampredotto all’uccelletto

Panforte di Siena

Pappa al pomodoro

Pasta e fagioli 

Pici all’aglione

Pizza margherita

Quaglie al vino bianco

Ragù di cinghiale

Ragù di lepre in bianco

Ribollita

Schiacciata all’uva

Stracotto di manzo

Zuppa d’orzo

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky